Panašu, kad šiemet VMI nelips ant to paties grėblio, kaip prieš kelerius metus, kai tūkstančiai žmonių preliminariose deklaracijose netikėtai rado skolą už privalomąjį sveikatos draudimą (PSD). VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė DELFI sakė, kad šiemet PSD į deklaracijas bus įtrauktas tik tiems gyventojams, kurie dalį metų dirbo ir jį mokėjo, o vėliau nebesidraudė. Kiek tokių bus, neatskleidžiama.

Kitų nedraustų grupių žadama neliesti, nes esą Valstybinė ligonių kasa (VLK) nepateikia tikslių nedraustųjų sąrašų. VLK skaičiavimu, visiškai PSD nedrausti gali būti maždaug 180 tūkst. žmonių.

Vilma Vildžiūnaitė
„Į preliminarią deklaraciją, kaip ir ankstesniais metais, bus įtrauktos PSD įmokos tik tiems gyventojams, kurie 2013 metais gavo apmokestinamųjų pajamų, bet PSD nemokėjo, pavyzdžiui, dirbo 9 mėnesius, o 3 mėn. nedirbo ir buvo nedraustas PSD. VMI, siekdama netrikdyti jautrios visuomenės grupės klaidinančiais pranešimais apie PSD sumokėjimo prievolę, tik suformavusi patikrintus ir korektiškus savarankiškai besidraudžiančių asmenų sąrašus, galėtų imtis efektyvaus PSD įmokų administravimo“, - DELFI komentavo V. Vildžiūnaitė.

VMI tvirtina, kad VLK pateikė PSD nedraustų gyventojų sąrašus, tačiau pati pripažino, kad jie nėra tikslūs.

„VLK pažymėjo, kad į pateiktus sąrašus galėjo patekti asmenys, kurie turėjo teisę į PSD valstybės lėšomis, bet ta teise nepasinaudojo, legaliai užsienyje dirbantys žmonės“, - komentavo V. Vildžiūnaitė, pridūrusi, kad į sąrašus galėjo patekti žmonės, auginantys vaiką iki 8 metų arba du nepilnamečius vaikus. Tokiu atveju nedirbantis vienas iš tėvų taip pat yra draudžiamas valstybės.

Pasak jos, PSD įmokos atskirai nėra deklaruojamos, išskyrus atvejus, kai pajamas gavęs gyventojas privalo pateikti pajamų deklaracijas dėl turėto verslo liudijimo arba dėl pajamų gautų iš žemės ūkio veiklos arba dėl kitų priežasčių, kai jis nebuvo draustas visus metus.

VMI duomenimis, daugėja PSD deklaravusių, tačiau jo nesumokėjusių gyventojų: 2012 m. tokių buvo 23,207 tūkst., 2011 m. - 10,064 tūkst., 2010 m. - 21,138 tūkst.

Už 2012 m. gyventojai yra likę skolingi maždaug 4,9 mln. Lt, už 2011 m. - 4,16 mln. Lt, 2010 m. - 4,12 mln. Lt.

Savarankiškai besidraudžiantys gyventojai už save kas mėnesį moka fiksuotas 9 procentų minimalios mėnesinės algos dydžio PSD įmokas. Šiuo metu tai yra 90 Lt per mėnesį arba 1080 Lt per metus.

DELFI primena, kad 2010 m. tūkstančiai gyventojų patyrė šoką, kai pirmą kartą preliminariose deklaracijose rado skolą už nesumokėtą PSD.

Tais metais pernai pirmą kartą buvo pradėtas taikyti įstatymas, kad niekur nedraustas gyventojas pats turi susimokėti PSD.

Taigi ir savo išvykimo nedeklaravę emigrantai, ir darbo netekę žmonės, kurie nėjo į darbo biržą, ir namų šeimininkės sužinojo esantys skolingi.

Kiek kainuotų, jei reikėtų susimokėti pačiam

VLK kovo pradžios duomenimis, iš viso Lietuvoje priskaičiuojama 3,2 mln. draudžiamųjų asmenų, iš kurių 92 proc. arba 2,99 mln. yra drausti.

Skaičiuojama, kad 274,4 tūkst. gyventojų yra visiškai nedrausti sveikatos draudimu, tiesa, manoma, kad 94,6 tūkst. iš jų yra išvykę į užsienį, nes jau penkerius metus nėra drausti.

Taigi visiškai nedraustų lieka 179,8 tūkst.

VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė DELFI sakė, kad pastaruoju metu pakankamai sparčiai mažėja nedraustų gyventojų, pavyzdžiui, per gruodį jų sumažėjo 14 tūkst.

„Iki tol to nebuvo, nes nedraustųjų skaičius išlikdavo arba stabilus, arba mažėdavo nedaug“, - komentavo ji.

Nedraustų gyventojų mažėjimo priežastimis įvardijamas išėjimas iš šešėlio, viešumas kalbant apie prievolę būti apdraustam arba deklaruoti emigraciją.

VLK primena, nedraustumas gali brangiai kainuoti.

„Tai būtų didelė finansinė našta susirgus. Ji gali būti labai sunkiai pakeliama, nes už gydymą gali tekti mokėti net ir šimtus tūkstančių litų. Pavyzdžiui, plaučių uždegimo gydymo kaina svyruoja nuo 1100 iki 3610 litų, inkstų transplantacijos – nuo 46,7 tūkst. Lt iki beveik 86 tūkst. Lt“, - sakė L. Bušinskaitė.

Be to, pasak jos, daug keliaujantiems po užsienio šalis lietuviams irgi svarbu būti apsidraudusiems, nes tuomet bet kurioje ES šalyje galima nemokamai gauti būtinąją pagalbą.

Dalis gyventojų gaus pinigų, kiti – turės primokėti

VMI parengtose preliminariose pajamų deklaracijose be PSD, gyventojai ras informaciją apie jiems grąžintinas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokas arba prievolę primokėti šį mokestį.

Deklaruodami pajamas gyventojai gali susigrąžinti GPM permokas už dalį sumokėtų gyvybės draudimo įmokų, mokestį už studijas aukštojoje ar profesinėje mokykloje, dalį sumokėtų įmokų į trečiosios pakopos pensijų draudimo fondą ir už iki 2009 m. paimtą būsto paskolą.

Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, daliai gyventojų teks primokėti GPM dėl to, kad jiems pernai buvo pritaikytas didesnis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) nei numatytas metinis pagal gautas pajamas. Tokių atvejų pasitaiko, kai žmonės dirba dviejose darbovietėse ir pan.

Tačiau bus ir gyventojų, kuriems VMI primokės dėl to, kad jiems praėjusiais metais buvo pritaikytas per mažas NPD, pavyzdžiui, jeigu žmogus pusę metų gavo neblogą atlyginimą, o po to pusę metų niekur nedirbo.

2013 m. minimalų atlyginimą uždirbančiam darbuotojui per mėnesį priklausė 470 Lt NPD ir jis palaipsniui mažėja atlyginimui didėjant, o uždirbantiems 3150 Lt prieš mokesčius arba daugiau neapmokestinamosios pajamos iš viso nepriklauso.

Tiesa, nepriklausomai nuo atlyginimo visi gyventojai, auginantys vaikus turi teisę į papildomą NPD, kuris už pirmą vaiką yra 100 Lt, o už kiekvieną paskesnį - 200 Lt. Jeigu vaiką augina abu sutuoktiniai, šis NPD dalijamas per pusę abiem tėvams.

VMI kol kas neskelbia, kada tiksliai gyventojams bus baigtos suformuoti preliminarios pajamų deklaracijos. Ankstesniais metais tai būdavo maždaug kovo viduryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)