Pašnekovė pasakoja, kad prie kosmetologijos ją traukė nuo pat vaikystės. Ji mėgo piešti, ėmė mamos kosmetiką ir dažė lėlėms lūpas bei akis, visas drauges kviesdavo pas save į svečius, čia rengdavo „grožio seansus“.

„Vėliau aš eksperimentavau su močiute – lipnia juostele „patempdavau“ jai veidą. Nežinojau tokio žodžio „kosmetologė“, o tėvai man kartojo, kad užsiimu niekais. Vyresnėse mokyklos klasėse sužinojau, kad reikia gauti medicininį išsilavinimą, jeigu išvis nori dirbti su žmogaus veidu. Mokiausi medicinos koledže, paskui išvažiavau toliau mokytis į Maskvą. Iš viso mokiausi dvejus metus, paskui pradėjau dirbti“, - prisimena „MK-Estonija“ pašnekovė.

Apie bemoksles kosmetologes

Moteris pasakoja klienčių pasitikėjimą užsitarnavusi sunkiu darbu. Ji prašė draugių ir draugių draugių patikėti jai savo veidus, daug masažų darydavo nemokamai. Paskui ėmė sklisti žinia apie jos darbą iš lūpų į lūpas. Taip palaipsniui susiformavo klientų ratas, kuris nesikeičia jau ilgus metus. Kosmetologė tvirtina, kad žmogus iš gatvės pas ją nepakliūna. Esą, tokiems yra salonai prie SPA centrų. Jos teigimu, moterys paprastai kosmetologą renkasi labai kruopščiai, iš pradžių pasikalba su visomis savo draugėmis, išklauso jų rekomendacijas.

„Man kelia juoką, kai aštuoniolikmetės merginos, baigusios nesuprantamus dviejų mėnesių kursus, vadina save kosmetologėmis. Jos neturi jokio supratimo apie anatomiją, fiziologiją, farmakologiją – kaip jos gali būti kosmetologėmis? - stebisi pašnekovė. - Paklauskite tokios per penkias minutes paruoštos kosmetologės, kur yra toks ir toks raumuo. Ir ji pasimes. O daugelis joms patiki savo veidus!“

Moteris stebisi, kaip žmonės nebijo, kad be elementarių medicinos žinių adata gali būti įdurta ne ten, kur reikia. O juk klaida gali baigtis sugadinta išvaizda geriausiu atveju ir liga – blogiausiu.

Todėl ji pataria iš pradžių kosmetologo paprašyti medicininio diplomo. Net atėjus pasidaryti masažo, vertėtų pasidomėti kosmetologo išsilavinimu. Profesionalas žino, kokius taškus veide galima spausti stipriau, kurie taškai labai lengvai traumuojami. Be to, toks specialistas jūsų odos problemas „perskaitys“ vos pažvelgęs.

Žmonės tampa priklausomais nuo injekcijų

Kosmetologė pasakoja dažnai sulaukianti jaunų merginų su problemine oda. Jos jau būna išbandžiusios įvairiausius cheminius odos šveitimus. Ji visiškai nesupranta šios procedūros garbinimo ir tikina, kad tokių problemų priežastis – neteisinga mityba ir kontraceptinių preparatų vartojimas. Kosmetologiniai kompresai šiuo atveju tikrai nepadės.

Kartais klientės atėjusios prašo „suleisti botokso, kad akys nejudėtų“. Pašnekovė įsitikinusi, jog mažos mimikos raukšlelės veide turi matytis. „Jos suteikia natūralumo. Kam jums reikia kaukę primenančio veido? - klausia ji. - Kaukę primenantį užpakalį aš dar suprantu. Moterys mėgsta patempti sėdmenis injekcijų pagalba, ypač prieš paplūdimio sezoną. Aš darau injekcijas ir intymiose kūno vietose. Ne paslaptis, kad makšties lūpos bėgant metams netenka elastingumo. Viską galima reanimuoti. Ir, beje, tai pačios neskausmingiausios injekcijos“.

Specialistė tikina, kad žmonės tiesiog tampa priklausomais nuo injekcijų. Net ir vyrai. Kartą pasidaro, pasižiūri į veidrodį – patiko. Prabėgo kiek laiko, poveikis išnyko, tau vėl norisi. Ir žmogus vėl skuba pas kosmetologą. „Viena mano klientė skambina ir prašo: „Subadyk mane!“. Žiūriu į ją ir matau, kad nieko jai nereikia. Siunčiu tada namo. Neverta varyti botoksą pernelyg dažnai“, - įspėja pašnekovė ir priduria, kad priešingu atveju laikas tarp injekcijų trumpės ir ateis diena, kai tokios procedūros visiškai nebepadės“.

Progresas nestovi vietoje

Moteris tikina, kad kosmetologija į priekį eina septinmyliais žingsniais, todėl būtina nuolat kelti savo kvalifikaciją. Ji prisipažįsta dar prieš kelerius metus buvusi grožio injekcijų priešininke. Paskui pas ją nustojo lankytis trys nuolatinės klientės – perėjo prie injekcijų ir ėmė manyti, kad reguliarus mechaninis masažas rankomis joms nebereikalingas. Tai pašnekovę stipriai paveikė. Todėl ji įsisavino ir injekcijų kosmetologiją.

Pašnekovės teigimu, būtina nuolat jausti pulsą, nes kiekvieną mėnesį pasaulinėje rinkoje pasirodo nauji preparatai, įdiegiami nauji masažo principai, sukuriami nauji kovos su senėjimo nulemtais pakitimais metodai. Kosmetologės dažnai sulaukia moterų su blizgiais žurnalais rankose. Jos baksnoja pirštu į straipsnį apie kokius tai stebuklingus užsienyje esančios klinikos metodus ir klausia, ar tokie yra ir Estijoje. Kartais tai būna seni metodai tik naujais pavadinimais, o kartais jie tiesiog dar nebūna pasiekę eilinių grožio salonų.

„Pasakysiu sąžiningai, pas mus kosmetologija prastai išsivysčiusi. Rygoje kur kas geriau. Ir kalbant apie mokyklas, ir apie metodikas, ir apie profesionalus, - lygina Estijoje dirbanti kosmetologė. - Pavyzdžiui, tai kas šiandien atsirado Šveicarijoje ar Vokietijoje, atsiras ir pas mus po kokių trejų metų, jei išvis atsiras. Esmė – maža rinka. Bet kokia naujiena kainuoja nemažus pinigus, kurių pas mus paprasčiausiai nėra. Kaip ir nėra jokių garantijų, kad atsipirks į kokį naujausią aparatą investuotos lėšos. Pavyzdžiui, aš pirmoji Estijoje atsivežiau aparatą vienai populiariausių procedūrų. Nupirkau už savo pinigus. Ir ramiai dariau jas savo klientėms. Praėjo beveik metai ir viena žinoma klinika pradėjo reklamuoti šią stebuklingą procedūrą: „Pirmą kartą Estijoje!, „Tik pas mus!“. Žinoma, už didelę kainą“.

Apie botoksą

Kosmetologė atskleidžia, kad injekcijų srityje egzistuoja keletas profesinių gudrybių. Pirma, tai kaina. Kai klientė nori išlyginti mimikos raukšleles aplink akis ar kaktoje, ji atsiverčia grožio klinikų tinklalapius ir palygina kainas. Randa pačią žemiausią kainą ir neša ten savo pinigėlius. Pašnekovė siūlo susimąstyti.

„Tarkime, kaktos injekcijos kainuoja 150 eurų (per 500 litų). Nepriklausomai nuo jums panaudoto botokso kiekio. O juk preparato kiekis skirtingoms kaktoms skiriasi. Pas kažką viena didelė raukšlė, pas kažką jos išvis nėra arba vos matosi, bet jūs stengiatės atsikratyti ir jos. Kitaip tariant, jūsų mažą raukšlelę jums subadys, tam prireiks vos trupučio botokso. Ir kitai pacientei, kurios kaktą išvagojęs astronominis skaičius raukšlių, injekcijas atliks už tą pačią kainą. Manote, kad antrai klientei grožio injekcijas apmokate jūs? Galbūt. Bet yra ir niuansų“, - profesines paslaptis atskleidžia pašnekovė.

Ji sako, kad botoksas turi būti laikomas šaldytuve. Ir jeigu nuo jūsų kosmetologei kažkas liko, tai jau neveiksmingas preparatas. Iš šaldytuvo ištrauktas botoksas galioja tik dvidešimt minučių. Leisti tokį – tas pats kaip mirusiam kompresus dėti. O juk jį neretai naudoja. Supila likučius į krūvą ir leidžia klientams.

Anot pašnekovės, yra ir antras taupymo variantas. Jums sušvirkščiama nedaug botokso, nors reiktų daugiau, kad jis pasiskirstytų visame reikiamame paviršiuje. Rezultatas – trumpalaikis poveikis. Todėl jūs netrukus čia vėl sugrįšite.

„Noriu pasakyti, kad grožio injekcijų kaina gali paaiškėti tik atlikus darbą. Kosmetologas paskaičiuoja kainą tik remdamasis panaudotų preparatų kiekiu, plius jo darbas. Suprantama, kad turi būti kažkokia vidutinė kaina, juk žmogus turi įvertinti savo materialines galimybes. Manau, kad būtų sąžiningiau, jeigu klinikos nurodytų kainą už vieną dūrį“, - samprotauja specialistė.

Pagal tokį patį principą – mažiau ir dažniau – dirbama ir su kita populiaria procedūra, kuri vadinama fotoatjauninimu. Paprastai kalbant, naudojamas šviesos blyksnių metodas. Tie blyksniai labai stiprūs. Tai taškiniai smūgiai, tiesiogine to žodžio prasme akimirkai apakinantys pacientus ir verčiantys krūptelėti. Tada yra poveikis. Ir šiuo atveju kaina priklauso nuo atliktų blyksnių. Ką gi daro kai kurios klinikos? Nustato šiai procedūrai žemą kainą, taip priviliodamos daugiau klientų, taiko silpnesnius blyksnius ir nurodo pacientams ateiti dar keletą kartų, kad būtų pasiektas norimas rezultatas.

„Galų gale sumokate tą pačią, jeigu ne dvigubai didesnę, kainą, kokią būtumėte mokėję už brangų fotoatjauninimą. Tik daugkartinis silpnų blyksnių kartojimas neturės jokio poveikio“, - įspėja kosmetologė.

Svarbiausia – rankos

Pašnekovės teigimu, jos profesijoje svarbiausia – turėti geras rankas. O profesionalo rankų meistriškumą lemia praktika.

Galima būti specialistu teorijos srityje, tačiau nepasiekti jokių rezultatų praktikoje. Reikia rankų, kurioms būdinga teigiama energetika. Blogos rankos svetimo veido gražiu nepadarys. Manoma, kad kosmetologas neturėtų turėti bodėjimosi jausmo. Tiesa, specialistė neslepia galinti atsisakyti klientų, kurie jai nesimpatiški, nes nemato prasmės savęs prievartauti.

„Aš dirbu kaip privati verslininkė. Moku nuomą už savo kabinetą. Priimu ir namuose. Vieno masažo kaina – 50 eurų (173 litai), priklausomai nuo pasirinktos procedūros. Su injekcijomis – kita metodika. Už kabinetą moku 1500 eurų (5179 litus) per mėnesį. Apie gryną pelną pasakyti negaliu – niekada iki galo nesuskaičiavau. Pinigai paskirstomi akimirksniu: vaikai, maistas, mokesčiai už butą. Su kai kuriais klientais – natūriniai mainai“, - reziumuoja „MK-Estonija“ pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)