„Sausis yra vienas sunkiausių finansinių mėnesių: kaip ir leidus sau daugiau valgyti, nustoti yra sunku, taip ir gruodį išleidus daugiau, sausį yra sunkiau pakeisti savo elgesį, - konstatuoja SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė. - Tačiau vien pamąstymas apie taupymą ir pasiruošimą didžiosioms metų išlaidoms gerina mūsų pasiruošimą panaudoti pinigus tikslingai.“

Būtent dėl to sausį patariama su šeimos nariais pasitarti, kokius finansinius tikslus kelsite šiems metams: kada ir už kiek bus vykstama atostogauti, kada reikės mokėti metinius draudimo mokesčius, planuoti didžiuosius metų pirkinius.

„Kalbant apie metų planavimą ir biudžeto susidarymą, reikėtų pasižiūrėti į kalendorių, kada bus didžiausios metų išlaidos. Tada bus aišku, kiek kiekvieną mėnesį reikės atidėti pinigų, tai paskatins kontroliuoti mėnesio išlaidas. Dabar yra pats tinkamiausias metas planuoti, nes metai tik prasideda ir galima nusimatyti artimiausius tikslus“, - primena „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė.

Kodėl sausį planuoti lengviau

Julita Varanauskienė
Sausį grįžti prie griežtesnės išlaidų kontrolės dažniau priverčia ne tiek geri norai, kiek būtinybė, o finansų specialistės primena, kad yra ir daugiau paskatų pirmąjį mėnesį rimčiau vertinti išlaidas.

„Jau tampa įprasta, kad Naujuosius metus pradedame skaičiuoti nuo sausio 1 d., tad ir pasižadėjimų planas yra sudaromas gruodžio paskutinėmis ir sausio pirmosiomis dienomis“, - sako J. Varanauskienė.

„Sausio mėnuo yra tam tinkamas kaip pradžios simbolis. Nors finansiškai sausis yra sunkesnis mėnuo ir finansinės drausmės laikytis yra nelengva, bet paprastai žmonės gruodį jau būna tiek „atsikandę“ buvimo prekybos centruose ir pirkimo, kad dažnas kaip tik gali pasakyti: pernai išleidau daugiau nei planavau, pasižiūrėti gruodžio išlaidas ir nuspręsti šiais metais daryti kitaip“, - dar vieną priežastį įvardija O. Bložienė.

Visgi, primenama, kad jei sausio pabaigoje paaiškėja, kad pirmąjį mėnesį nuo plano nukrypta, nereikėtų jo viso nubraukti, bet geriau pamėginti jį pataisyti ir priartinti prie tikrovės.

„Nors sudaryti planą yra labai gerai, bet reikia prisiminti, kodėl planai sugriūna: ogi dėl to, kad pirmąjį mėnesį kas nors nepavyksta. Sausio mėnuo paprastai yra sunkus: išlaidos didelės, pajamos mažesnės nei gruodį, nebent pirmąjį ketvirtį išmokamos premijos. Tai yra tas laikas, kai gerus norus sugriauna negailestinga realybė“, - nuramina J. Varanauskienė.

Siūlo, kaip planuoti

Pradėti sudarinėti kitų metų didžiųjų išlaidų planą patariama apgalvojus, kam šiais metais išleisite didesnes sumas pinigų. Kai viskas bus surašyta, tuomet siūloma pasitikrinti, ar nieko nepamiršote ir peržiūrėti 2013 m. išlaidas, pavyzdžiui, pervertus elektroninius atsiskaitymus.

„Jei žmogus atsiskaitinėjo kortele, įrašai liko, tad reikėtų pasižiūrėti, kam buvo leidžiami pinigai ir atkreipti į tai dėmesį, kad nebūtų taip, jog planas – sau, o žmogaus gyvenimas – sau“, - siūlo J. Varanauskienė.

„Dabar yra tinkamiausias laikas peržiūrėti savo trumpalaikius tikslus ir finansinius dokumentus: kada baigiasi pasirašytos sutartys, kokiomis sąlygomis jos buvo sudarytos, galbūt kai ką galima optimizuoti, persirašyti. Sausis iš esmės yra štilio mėnuo, tad galima užsiimti tokiais dalykais, prie kurių dažnai rankos neprieidavo“, - pataria O. Bložienė.

Šeimos finansų specialistės pataria paskaičiuoti, kiek per metus sumokėjote vienam ar kitam paslaugų teikėjui: galbūt rasite, kur sutaupyti, nes esate užsisakę per daug paslaugų?

„Verta peržiūrėti įprastinius mokėjimus, pavyzdžiui, pasitikrinti, koks planas yra pasirinktas mokant už elektrą ir kiek reikėtų mokėti pasirinkus kitą mokėjimo planą“, - apie vienos ir dviejų laiko skaitiklius primena J. Varanauskienė.

Radus papildomų būdų sutaupyti, specialistės pataria gautas lėšas iškart atidėti, kad vėliau būtų galima pasidžiaugti, jog planavimas pavyko sėkmingai ir galbūt save paskatinti.

Vardija, iš kur sutaupyti

J. Varanauskienė primena, kad šiemet dėl pasikeitusios Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) apskaičiavimo tvarkos kai kurie dirbantieji gaus šiek tiek daugiau pajamų.

„Žinoma, jei į tai neatkreips dėmesio, padidėjimo jie gali ir nepastebėti: dviejų vaikų ir dviejų suaugusiųjų šeimoje, kai abu tėvai uždirba po vidutinį darbo užmokestį, dėl pasikeitusio GPM šeimos pajamos turėtų padidėti maždaug 34 litais per mėnesį. Nors suma nėra didelė, tačiau jį būtų galima pajusti: jeigu kas mėnesį atidėti šią sumą, metų pabaigai susidarys apie 400 litų - tai gali būti ir metų pabaigos švenčių dovana“, - siūlo J. Varanauskienė.

Ji sako, jog atidėti vertėtų ir pinigus, susigrąžintus pateikus Mokesčių inspekcijai deklaracijas, dalį priedų ir premijų.

„Gyventojams, kurie turėjo galimybių 2013 m. sutaupyti, bet to nepadarė, taupymą galima padaryti automatizuotą, pavyzdžiui, nustatyti periodinius pervedimus, nes taupymas kaip ir dietos laikymasis yra nemalonus, tad reikia šį dalyką padaryti kuo mažiau skausmingą norint pasiekti sėkmės. Tokie pervedimai galėtų būti nustatyti į kitą – ne vartojimo sąskaitą“, - teigia J. Varanauskienė.

Taupymui atidėti siūloma pagal galimybes, tačiau geriausia – bent jau dešimtadalį savo pajamų.

„Nors sausio – vasario mėnesiai yra skausmingi dėl sąskaitų už šildymą, tačiau kai ateina balandžio ir gegužės mėnesiai, pinigų turėtų likti daugiau, tad atidėti sąskaitoms neišleidžiamus pinigus taip pat turėtų būti mažiau skausmingas būdas taupyti“, - primena ji.

Geresni laikai gali ir neateiti

Odeta Bložienė
Visgi planavimo ir taupymo atidėti vėlesniems mėnesiams - nepatariama.

„Planavimo tikrai neverta atidėti vasariui ir kovui, sausis yra tinkamas nusiteikti planuoti, nes tai yra metų pradžia ir galima iškelti metinius tikslus, juos aptarti šeimoje. Planavimo tikrai nereikia atidėlioti geresniems laikams, nes geresni laikai labai retai kada ateina, o kai ateina, mes jau nebepajaučiame, nes išlaidos būna priderintos prie geresnių laikų“, - primena O. Bložienė.

Nors sausį prekybininkai organizuoja išpardavimus ir reikalingus daiktus galima įsigyti patrauklesnėmis kainomis, specialistė pataria išlaidauti saikingai ir neišleisti visų savo santaupų buitiniams prietaisams ar drabužiams.

„Kalbant apie būtinąsias santaupas, reikia pasižiūrėti ne į savo pajamas, be į išlaidas būtiniesiems poreikiams ir įsipareigojimams. Būtų gerai turėti pakankamai santaupų trijų mėnesių būtinosioms išlaidoms. Aišku, žmogus, susidūręs su sunkia finansine situacija galės tikrai labiau susispausti ir išleisti mažiau“, - sako ji.

Tačiau kalbėdama apie būtinąsias santaupas, O. Bložienė jas pataria laikyti ne einamojoje sąskaitoje – kad nebūtų pagundų pinigų išleisti vartojimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)