Juodojo penktadienio, arba išpardavimų prieš kalėdinę prekybą, tradicija populiarėja ir Europoje, nors Senajame žemyne didžiausių žiemos nuolaidų sezonas paprastai prasideda iš karto po Naujųjų metų. Į Lietuvą Juodojo penktadienio pavadinimą mėgino atnešti prekybos centras „Europa“ – pasiūlė 30 proc. siekiančias nuolaidas visose prekybos centro parduotuvėse. Nepaisant to, išpardavimų metas Lietuvoje niekada nebuvo toks linksmas kaip Vakarų Europoje – vietos prekybininkai, paskelbę apie didžiules nuolaidas, iš tiesų jas taiko tik ne tokioms paklausioms prekėms, tad lietuviai jau seniai suprato, kad labiau apsimoka vykti apsipirkti į Berlyną, Londoną, Lenkiją ar net Italijos išparduotuves. Permainų į lietuviškas išpardavimų tradicijas įneša stambūs užsienio tinklai, tačiau ar jų pakaks, kad rezervuoti stovėjimo vietą prie „Akropolio“ vertėtų labiau nei bilietą į Londono išpardavimus?

Ir taip, ir ne. Nors išpardavimų tradicijos Lietuvoje populiarėja, milžiniškas pirkėjų srautas ir didesnė rinka leidžia prekybininkams varijuoti kainomis, taigi vargu ar prekybos gigantai Lietuvai kada nors galės pasiūlyti gerokai mažesnes kainas nei kitur Europoje ar juo labiau JAV. Tačiau į šį žaidimą dar daugiau painiavos įneša internetinė prekyba – vartotojas gali ne tik sužinoti nuomones apie prekę internete, bet ir realiai ją pačiupinėti prekybos centre, o tada įsigyti internetu gerokai pigiau. Tokio apsipirkimo gerbėjams vertėtų įsidėmėti gruodžio 2 dieną. Šiais metais būtent ši diena skelbiama Kibernetiniu pirmadieniu, kai nuolaidos užplūsta internetines parduotuves. Didžiausių nuolaidų galite tikėtis JAV internetinėse parduotuvėse – būtent čia 2005 m. gimė Kibernetinio pirmadienio tradicija. Kibernetinį pirmadienį verta pasidairyti ir po Prancūzijos, Japonijos, Italijos bei Vokietijos internetines parduotuves – tradicija sparčiai plinta, taigi nuolaidų galima tikėtis ir ten. Kai kurios parduotuvės platina ir specialius kodus, kurie užtikrins nemokamą siuntimą ar papildomą nuolaidą, taigi verta užsiprenumeruoti mėgstamiausių el. parduotuvių naujienlaiškius. Tačiau, skaičiuodami galutinę prekės kainą, nepamirškite, kad iš ne Europos Sąjungos valstybių siunčiamos gėrybės gali būti apmokestintos muitinėje, o jei prekes užsako Kalėdų Senelis, turėkite omenyje, kad paštas neturi stebuklingų elnių ir dėl darbo krūvio Kalėdų rytą gali sugadinti ašarų upeliai.

Mėgstantiesiems apsipirkti gyvai kalėdinių dovanų verta ieškoti Londone, Milane, Paryžiuje, Barselonoje. Ikikalėdiniu laikotarpiu įspūdingiausių nuolaidų dar greičiausiai nepamatysite, tačiau prie visų išvardytų miestų galite rasti prabangių parduotuvių miestelius: apie 30 min. kelio nuo Milano įsikūręs Fidenza Village, prie Paryžiaus apie 90 žymių prekių ženklų gaminių pigiau įsigyti siūlo La Vallée Village, netoli Londono – Bicester Village, prie Barselonos – La Roca Village. Beje, pastarasis nedirba savaitgaliais, taigi apsipirkti teks darbo dienomis.

Šiuose išpardavimų miesteliuose paprastai parduodamos praėjusio sezono kolekcijos, taigi prabangūs gaminiai ne išpardavimo laikotarpiu kainuoja apie 30 proc. pigiau nei butikuose. Išpardavimo laikotarpiu galite tikėtis net iki 90 proc. siekiančių nuolaidų, žinoma, dėl jų teks pasistumdyti su kitais apsiperkančiais turistais. Beje, skrydžius į visus šiuos miestus siūlo pigių skrydžių bendrovės, taigi išpardavimų medžiotojai įsigudrina skristi pigiai ir be jokio bagažo, o pirkinius susikrauti į įsigytą lagaminą ir bagažo paslaugą pirkti tik skrydžiui namo. Žiemos sezonu 20 kg sveriantis registruotas lagaminas atsieis 25–30 eurų, jei paslaugą užsakysite internetu. Jei dėl bagažo apsispręsite tik oro uoste, kaina už 20 kg šoktelės iki 75–90 eurų.

Nors prekybininkų miesteliai įsikūrę už miesto, susisiekimas su jais dažniausiai patogus viešuoju transportu – nuo pagrindinių stočių veža greitieji traukiniai. Galima rinktis ir taksi, pavyzdžiui, kelionė nuo Milano centro iki Fidenza Village atsieis maždaug 50 eurų. Beje, išpardavimų ekspertai sako, kad čia galima ir būtina derėtis – prestižiniams prekių ženklams taikomi aukšti standartai, taigi radę net ir mažytį trūkumą galite tikėtis didesnės nuolaidos.

Vis dėlto lėktuvo bilietus apsipirkimui užsienyje geriausia rezervuoti sausio pradžiai – Italijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje didieji išpardavimai prasideda sausio 2–15 d. ir trunka iki vasario. Beje, kuo mažiau laiko lieka iki išpardavimo pabaigos, tuo didesnės nuolaidos galima tikėtis, tačiau vertėtų turėti omenyje ir tai, kad prekių pasirinkimas bus mažesnis. Tokiu metu nuolaidų galima tikėtis ne tik išparduotuvėse, bet ir bet kurioje kitoje prekybos vietoje. Kainos Lietuvoje populiariausių prekių ženklų parduotuvėse greičiausiai labai nenustebins – to paties tinklo rinkodaros strategijos derinamos, tačiau tikėtinas didesnis pasirinkimas. Išpardavimų sezonu prabangių prekių ženklų gaminiai užsienyje tampa prieinami ir vidutines pajamas gaunančiam vartotojui, o Lietuvoje tai vargiai įmanoma dėl mažos rinkos.

Pigios kelionės, visagalis internetas ir akyli nuolaidų medžiotojai keičia išpardavimų žaidimo taisykles – dar prieš kelerius metus nuolaidos užsienyje versdavo aikčioti, o šiandien skirtumai jau tėra tokie, kokius lemia rinkos dydis ar šalies mokesčių sistema. Todėl apsipirkdami užsienyje labiausiai išlošia tie, kurie ieško išskirtinių prekių ar prekių ženklų, kurių Lietuvoje dar nėra, arba kurie planuoja įsigyti daug prekių. Visiems kitiems Europos didmiesčiuose verčiau apžiūrėti kultūros įžymybes, o ne stumdytis dėl keliais eurais didesnės nuolaidos.