Tokius skaičius pateikusi Valstybinė ligonių kasa (VLK) pastebi, kad dažniausiai draudimu nesirūpina jaunimas, kuris greičiausiai yra emigravęs arba dirba šešėlyje. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) tvirtina negalinti imtis nesumokėto PSD išieškojimo, nes iš VLK negauna tikslių draudžiamųjų sąrašų.

VLK skaičiuoja, kad iš viso sveikatos draudimo neturi 295,669 tūkst. gyventojų. Tai yra šiek tiek daugiau nei buvo praėjusių metų pabaigoje, kai tokių žmonių buvo priskaičiuota 294 tūkst.

Beveik trečdalį – 93,981 tūkst. – be šio draudimo gyvenančių sudaro 20-30 m. jaunimas. Tarp neturinčių draudimo 76,795 tūkst. yra 30-40 m. amžiaus piliečiai, trečia didžiausia neapsidraudusiųjų grupė – 40-50 m. žmonės. Tokio amžiaus neapsidraudusiųjų yra 61,423 tūkst.

„Tikėtina, kad tarp šių neapdraustųjų yra asmenų, kurie vykdo ekonominę veiklą šešėlyje, tačiau to nedeklaruoja ir nemoka mokesčių valstybei, taip pat jokios ekonominės veiklos nevykdantys ir savarankiškai nesidraudžiantys asmenys, pavyzdžiui, namų šeimininkės, taip pat socialinėje atskirtyje gyvenantys asmenys – benamiai“, – DELFI komentavo VLK Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė.

Ji neatmeta, kad nemažai žmonių yra emigravę, tačiau to nedeklaruoja.

„Iš beveik 300 tūkst. neapdraustų asmenų arti trečdalio yra jauni žmonės nuo 20 iki 30 metų. Šios amžiaus grupės žmonės mažiau serga, rečiau kreipiasi į gydymo įstaigas, tad dažnai nė nesidomi savo draustumu. Tikėtina, kad tarp jų nemaža dalis yra tokių, kurie išvyksta iš Lietuvos nedeklaruodami išvykimo, o atvykę į kitą šalį nuolatiniam ar laikinam gyvenimui nedeklaruoja atvykimo“, – sakė L. Bušinskaitė.

Anot pašnekovės, nesidraudę žmonės neįvertina, kad prireikus medikų pagalbos jiems gali tekti sumokėti labai brangiai.

„Jei esate neapdraustas arba patys nemokate nustatytų mokesčių, arba nepatenkate į valstybės draudžiamų asmenų kategoriją, galite turėti rimtų problemų. Jei susirgę kreipsitės į gydymo įstaigą, už gydymą tektų susimokėti. Ilgalaikis gydymas, ypač ligoninėje, gali kainuoti nemažus pinigus. Tokios gydymosi išlaidos, jei jam tenka išleisti didžiąją dalį pajamų, specialistų žargonu vadinamos katastrofinėmis“, – komentavo L. Bušinskaitė.

Pagal VLK kainoraštį, pavyzdžiui, stuburo išvaržos gydymas kainuoja 1272-3111 Lt, gastrito, opaligės – 570-2022 Lt, inkstų uždegimo – 670-2856 Lt, kiaušidės cistos operacija – 1308-4311 Lt.

Paklaustas, ko reikėtų imtis, kad minėti žmonės susimokėtų PSD, VLK direktorius Algis Sasnauskas DELFI sakė, kad reikia skatinti verslą ir kartu traukti žmones iš šešėlio.

„Aš darau išvadą, kad reikia skatinti verslą, o tai tikrai ne VLK reikalas. Reikia sudaryti sąlygas, jeigu verslas pradedamas, kad jis keletą metų būtų atleidžiamas nuo mokesčių, supaprastinama apskaita. Reikia skatinti žmones, kad jie krutėtų čia, neieškotų nelegalių pajamų. Tai yra vienas dalykas. Kitas dalykas, kad reikia griežčiau žiūrėti, reikia peržiūrėti socialinę programą, nes būna kuriozų, kad nieko nedirba ir gauna kažkokius socialinius būstus“, – kalbėjo jis.

A. Sasnauskas tvirtino, kad VMI taip pat neturi daug svertų surinkti mokesčius iš niekur oficialiai nedirbančių žmonių.

„Jeigu žmonės negauna jokių pajamų, tai ką ta Mokesčių inspekcija gali padaryti. Jeigu žmonės gauna nelegalias pajamas, juos reikėtų traukti iš šešėlio“, – tvirtino jis.

Ir toliau skaičiuoja, bet ne visiems

Pasiteiravus, kaip iš gyventojų bus išieškomas nesumokėtas PSD, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė DELFI sakė, kad VLK nėra pateikusi asmenų sąrašo, kurie turi savarankiškai draustis PSD.

„Toks tikslus sąrašas gali būti sudarytas tik nustačius visus valstybės lėšomis draudžiamus asmenis, o kaip rodo mokėtojų skambučiai į VMI, šis sąrašas taip pat nėra tikslus. Gyventojai, nors ir turėtų būti draudžiami valstybės lėšomis, atvykę į gydymo įstaigas, sužino, kad nėra apdrausti, todėl ne vienam tenka kreiptis pagalbos į VLK. VMI, siekdama taupiai naudoti valstybės lėšas ir netrikdyti jautrios visuomenės grupės klaidinančiais pranešimais apie PSD įmokų sumokėjimo prievolę, tik gavusi patikrintus ir korektiškus savarankiškai besidraudžiančių asmenų sąrašus, galėtų imtis efektyvaus PSD įmokų administravimo“, – sakė ji.

V. Vildžiūnaitė pabrėžė, kad PSD paskaičiuojamas tik tiems, kurie nors dalį metų buvo drausti.

„Primename, kad 2010 m. VMI Gyventojų pajamų mokesčio deklaracijose daliai mokėtojų, kurie per 2009 m. kurį laiką turėjo savarankiškai draustis, o kitą laiką buvo apdrausti, teikdama pagalbą, savarankiškai apskaičiavo preliminariose deklaracijose PSD įmokas. Visus metus savarankiškai turėjusiems mokėti PSD įmokas tokių preliminarių deklaracijų nebuvo suformuota. VMI kiekvienais metais pateiktose preliminariose deklaracijose ir toliau apskaičiuoja PSD įmokas tik tiems gyventojams, kurie privalo pateikti pajamų deklaracijas“, – teigė ji.

Už daugiau nei pusę moka valstybė

DELFI primena, kad 2010 m. pavasarį tūkstančiai niekur nedraustų žmonių savo pajamų deklaracijose pamatę įsiskolinimus už PSD. VLK duomenimis, 2009 m., už kuriuos ir buvo paskaičiuotas PSD, 369,2 tūkst. žmonių neturėjo sveikatos draudimo.

2013 m. rugpjūčio 1 d. draudžiamųjų VLK registro duomenimis, iš viso buvo įrašyta 3,3 mln. draudžiamųjų.

Pripažįstama, kad šis skaičius skiriasi nuo paskutinio Lietuvos gyventojų surašymo duomenų dėl gyventojų surašymo metodikos ypatumų. Didžioji dalis gyventojų – 91,07 proc. yra apdrausti, tačiau 8,93 proc. – neapdrausti.

Didžiąją dalį apdraustųjų sudaro apdraustieji valstybės lėšomis – 56 proc., likusieji 44 proc. pasiskirsto taip: 42 proc. sudaro apdrausti dirbantieji, 0,66 proc. – savarankiškai PSD mokantys asmenys; dar 1,19 proc. yra asmenys, turintys prievolę mokėti PSD papildomą mėnesį (tie, kurie yra laikomi apdraustais PSD dar vieną mėnesį po to, kai už juos nustota mokėti arba kai jie patys nustoja mokėti PSD įmokas, pavyzdžiui, išėję iš darbo ir dar neįsiregistravę darbo biržoje asmenys).

Minimali mėnesio PSD įmoka sudaro 90 litų. Tokio dydžio įmokas kas mėnesį moka gyventojai, kurie savarankiškai draudžiasi, taip pat tie, kurie vykdo individualią veiklą pagal verslo liudijimą.

VMI duomenimis, pernai daugiau nei 118 tūkst. gyventojų savarankiškai sumokėjo 8,2 mln. Lt PSD, o 2011 m. per 101 tūkst. žmonių įmokėjo 7,6 mln. Lt.

DELFI primena, kad Sveikatos apsaugos ministerija siūlo, jo visiems asmenims PSD įsigaliotų iš karto pradėjus mokėti įmokas.

Pataisas ministerija parengė po to, kai Konstitucinis Teismas sukritikavo dabar galiojančią tvarką, kad gyventojams, kurie savarankiškai moka sveikatos draudimo įmokas, PSD įsigalioja tik kitą mėnesį po tos dienos, kai jie tris mėnesius iš eilės sumoka šias įmokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)