Jaunystė – rizikos kompanionė

Statistikos departamento duomenimis, tilinis Lietuvos Lietuvos verslininkas yra 45–49 metų. Kita vertus, „Global Entrepreneurship Monitor“ (GEM) tyrimas, kurį Lietuvoje inicijavo Ūkio ministerija, o organizacija „Versli Lietuva“ ir Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla, atskleidė, jog mūsų šalis yra viena iš turinčių daugiausia jaunų verslininkų (nuo 18 iki 24 metų).

„Startup Highway“ vadovo R.Tamošiūno teigimu, jaunų verslą pradedančių žmonių bendruomenė per pastaruosius penkerius metus stipriai išaugo, į verslą suka vis daugiau jaunuolių: „Per šį laiką atsirado verslaus jaunimo tradicija ieškoti mokytojų, verslo angelų finansavimo, kontaktų įvairiuose renginiuose. Anksčiau nebuvo įpročio burti komandą, kamavo daug baimių, kad kas nors gali pavogti idėją. Per pastaruosius metus susiformavo nauja verslo kultūra.“

Šiuo klausimu linkusi pritarti versininkė I. Marozienė. Anot jos, jaunatviškas maksimalizmas, energija šiandienos sąlygomis yra itin reikalingi.

Irena Marozienė
„Tie žmonės dažniau ir daugiau rizikuoja, nes neturi ko prarasti. Paprastai jie dar neįsipareigoję šeimai, neturi daug materialaus turto, tad į viską žiūri paprasčiau. Taip pat jaunas žmogus kur kas greičiau prisitaiko prie kintančių sąlygų, geriau orientuojasi aplinkoje“, – sakė verslininkė.

Vis dėlto jaunystė ir energija, anot R. Tamošiūno, nėra viskas. Jaunas žmogus paprastai stokoja patirties, kompetencijos, tad jo kelyje pasitaiko kur kas daugiau klaidų.

„Klaidų daroma neišvengiamai ir daug, tačiau tuo pat metu įgyjama patirties. Aišku, viskas priklauso ir nuo asmeninių savybių. Nors manoma, kad jauni žmonės yra atviresni idėjoms, rizikai, negalima teigti, jog tarp jų nėra savęs ribojančių“, – atkreipė dėmesį „Startup Highway“ vadovas.

Brandesni – linkę analizuoti

Anot I. Marozienės, brandesnio amžiaus žmonės dažnai turi daug įsipareigojimų, todėl negali stačia galva nerti į rizikingą verslą.

„Vyresni žmonės yra likę pasverti verslo idėjos pranašumus ir trūkumus, todėl neretai veikia lėčiau ir taip sumažina rizikos faktorius. Kita vertus, pažįstu brandžių verslininkų, kurie ne mažiau energingi nei jaunimas“, – sakė pašnekovė.

R. Tamošiūnas paakino, kad greitis kaip tik gali būti būdingas vyresniame amžiuje. „Jaunas žmogus gali turėti nepakankamai žinių ir pasirinkti netinkamą taktiką, jam gali trūkti verslo kontaktų, tad jis ilgiau užtruks. O vyresni žmonės paprastai turi ir žinių, ir pažinčių, todėl gali greičiau veikti, – teigė R. Tamošiūnas. – Tą patį pasiekti vyresniam žmogui užtrunka trumpiau, nes dirbdamas kaip specialistas jis jau susikūrė kontaktų tinką.“

Kita vertus, vyresni žmonės paprastai yra konservatyvesni. Kaip teigė R. Tamošiūnas, jaunas žmogus, pamatęs, jog verslas nesiseka taip, kaip norėtųsi, be didesnio diskomforto gali ryžtis drastiškiems pokyčiams, o vyresni žmonės atsargiau vertina, ar reikia permainų, nėra linkę imtis kardinalių permainų.

Optimalaus amžiaus nėra

Rokas Tamošiūnas
Neretai jaunystė yra vienas ryškiausių „startupų“, susijusių su informacinėmis, komunikacijų technologijomis, bruožų ir pranašumų. Kol kas būtent ši sritis laikoma viena perspektyviausių Lietuvoje, į ją dažniausiai žvalgosi rizikos kapitalo fondai, linkę dirbti su jaunais žmonėmis, kurie yra atviri, plataus mąstymo, užmojų, o ir blogų įpročių dar turi mažiau.

Kita investuotojų dėmesį Lietuvoje patraukianti sritis yra aukštosios, biotechnologijos, kur, anot R. Tamošiūno, praverčia patirtis ir žinios, įgyjamos su amžiumi.

I. Marozienės ir R. Tamošiūno teigimu, baziniai verslo principai visose srityse yra tie patys, tad vienareikšmiškai išskirti, kur jaunystė ar branda turi pranašumą, neįmanoma.

Anot I. Marozienės, svarbiausia yra turėti reikiamų gebėjimų. Kai kurie jų yra prigimtiniai, kiti gali atsirasti ilgainiui, tačiau tai nėra genetiškai užprogramuota vienam ar kitam amžiaus tarpsniui, tad nuo metų skaičiaus priklauso mažiausiai.

Moteris prisipažino niekada nesvarsčiusi, kad jei verslą būtų pradėjusi anksčiau ar būdama vyresnė, būtų pavykę išvengti klaidų: „Jei verslą būčiau pradėjusi vyresnė, greičiausiai būčiau pasirinkusi kitą sritį. Dėl anuomet vyravusių verslo sąlygų negalėjau kitaip.“

„Manau, verslą reikia pradėti tuomet, kai nėra mobilumą apribojančių veiksnių, tačiau jau baigus studijas, kai sukaupta tam tikrų žinių, įgūdžių, atsiradęs kontaktų tinklas, suvokimas, kaip veikia verslo pasaulis, – sakė R. Tamošiūnas. – Tai būtų maždaug 26-ieji gyvenimo metai. Aišku, paskesni 10 metų yra lygiai taip pat geri.“

Kada verslą pradėjo sėkmingiausieji?

Google“ įkūrėjai Sergey Brinas (25 m.) ir Larry Page‘as (25 m.)
„Apple“ įkūrėjai Steve‘as Jobsas (21 m.) ir Steve‘as Wozniakas (26 m.)
Microsoft“ įkūrėjai Billas Gatesas (20 m.) ir Paulas Allenas (22 m.)
Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas (20 m.)
Wal-Mart“ įkūrėjas Samas Waltonas (26 m.)

Dominuojantis verslininkų amžius Lietuvoje (2011 m.) – 45–49 metai

Šaltinis – Statistikos departamentas

Lietuvoje daugiausia verslininkų, kurių amžius nuo 18 iki 24 metų

Šaltinis – GEM tyrimas

Verslininkų amžius JAV (2011 m.), proc.

20–34 m. – 30
35–44 m. – 22
45–54 m. – 28
55–64 m. – 20

43 metai yra vidutinis JAV verslininko, pradėjusio verslą, amžius (2011 m. duomenys)

39 metai yra vidutinis JAV verslininko, pradėjusio technologijų srities verslą, amžius (2011 m. duomenys)

Šaltinis – „Kaufmann Foundation“

Naujame „bzn start" liepos mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie nuosavo verslo pradžią, verslo suptilybes su žemės ūkio technikos lyderiaujančia įmone, kurią įkūrė Pranas Dailidė. Numeryje apžvelgiamos verslo galimybės Austrijoje, nuo mokesčių iki verslo kultūros aspektų, žurnalistinis tyrimas, kuriame susipažinsite su atlikta apklausa „Kokią įtaką verslo pradžiai turi amžius?” . Taip pat startuolį „Whemsey”, kurį sumanė Martynas Kairys. Jo sugalvotas įrankis padeda norintiems tobulėti ir gyventi kokybiškiau. Taip pat sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones, atsiskaitymų verslo sąlygas ir kitą naudingą informaciją.