16
Kitas

1. Gyventojų skaičiaus mažėjimas ir globalūs iššūkiai Lietuvai

Atrodytų, kad geriausiai jų indėlį į savo ir šalies ateitį turėtų atspindėti pradedamos gauti senatvės pensijos dydis, tačiau jos – ne ką skiriasi nuo ankstesnių kartų pensininkų užsitarnautų pensijų. Laisvosios rinkos propaguotojai pasakytų, kad neišmokome prisitaikyti prie rinkos sąlygų, versliai žvelgti į gyvenimo iššūkius ir tiesiog daugiau uždirbti, tačiau aš įvardinsiu pagrindinę skurdžios senatvės formulės dedamąją – dar neišmokome senatve rūpintis patys.

Apie gyvenimo sąlygas senatvėje kalbama daug – lyginame mūsų pensijas su pensijomis kitose šalyse, su kylančiomis maisto ir šildymo kainomis, skundžiamės senų žmonių priklausomybe nuo valstybinės medicinos. Šios diskusijos padeda ieškoti kelio, tačiau kartais sukuria klaidingą įspūdį apie tai, kas laukia būsimųjų pensininkų.

Vien 2012 metais į pensiją išėjo 22 tūkst. vyrų ir beveik 47 tūkstančiai moterų, ir šie skaičiai su kiekvienais metais tik didėja. Nepanašu, kad per artimiausius metus valstybinis socialinis draudimas sulauks geresnių laikų ir lietuviška senatvės pensija greitai prilygs vokiškai ar olandiškai. Šalies piliečių finansinė gerovė kuriama dešimtmečiais, per tą laiką pasikeičia ištisos kartos, todėl tikėtis pajusti valstybės politikos rezultatus tuomet, kai išeisi į pensiją pats – šiek tiek naivu.

Gyvenimo metus branginantis žmogus apie senatvę galvoja savo galva. Kiekvienoje visuomenėje, kiekvienoje epochoje tam esama savų ekonominių, socialinių ar politinių veiksnių – nebūna idealių laikų, nėra ir idealių kraštų. Mūsų asociacija šiandien mato 5 pagrindines priežastis, kodėl 2013 metais Lietuvoje gyvenantis žmogus turėtų savo senatvei kaupti pats.

16
Kitas

1. Gyventojų skaičiaus mažėjimas ir globalūs iššūkiai Lietuvai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)