„Dažnai lankausi Vilniaus baruose, restoranuose. Pastebėjau, kad daug kur tualete tebėga šaltas vanduo. Nesuprantu, kodėl iš pažiūros ne pigiausios vietos taip žemai krito – ar šiais laikais normalu rankas plauti sąnarius geliančiu vandeniu?“, – piktinosi vilnietis Tadas. Jis aiškina šaltą vandenį iš dalies galintis suprasti šiltuoju metų laiku, tačiau ne žiemą.

Toks verslininkų elgesys nesuprantamas ir higienistams. „Jeigu klientai turi plautis rankas „ledinės“ temperatūros vandeniu, vadinasi jiems nesudaromos sąlygos tinkamai nusiplauti rankas ir taip pažeidžiamos teisės aktų nuostatos“, – DELFI sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Vita Šturmienė.

Lietuvos higienos normose numatyta, kad „viešojo maitinimo įmonių lankytojams turi būti sudarytos sąlygos pasinaudoti rankų plovimo įranga bei tualetu“. Teisės aktai taip pat numato, kad maisto patalpose rankoms plauti skirti praustuvai turi būti aprūpinti šaltu ir karštu bėgančiu vandeniu, rankų plovimo ir higieniško rankų nusausinimo priemonėmis.

Pietūs už 10 Lt su šaltu vandeniu ar 20 Lt ir šiltas vanduo?

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka nustebo išgirdęs iškeltą problemą. „Aš žinau, kad kai kuriuose Senamiesčio baruose reikia ilgai laukti, kol šiltas vanduo atbėgs. Pats esu su tuo susidūręs, tai turbūt dėl senų sistemų. Kai kurie, aišku, taupo, turbūt tai dažniausia priežastis“, – kalbėjo R. Pranka.

Tuo metu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė kalba atvirai – viskas dėl taupymo.

„Kaip norėtumėte geriau – už 10 Lt pavalgyti ir šaltu vandeniu rankas nusiplauti, ar už 20 Lt pavalgyti ir su šiltu vandeniu nusiplauti?“, – klausia E. Šiškauskienė.

E. Šiškauskienė sakė suprantanti tuos savininkus, kurie siekdami išgyventi taupo šilto vandens sąskaita. Esą produktai brangiausi Europoje, o mokesčiai didžiausi. „Tai parodo ne apie įstaigą, tai parodo apie per didelius mokesčius – kainos restoranuose augo 5 proc., o energetiniai kaštai – 12 proc. Tiesiai sakau – mokesčių našta nepakeliama, manau, mes pagal mokesčių naštą pirmaujame Europoje“, – skundžiasi pašnekovė.

Tačiau, sako E. Šiškauskienė, aukštesnės klasės restorane šiltas vanduo bus visada. Tačiau tada atitinkamai skiriasi ir kainos. Jos teigimu, panaši situacija su šildymu – dėl taupymo kai kuriose maitinimo įstaigose šaltoka.

„Suraskite kur Europoje, kur galite dvejų patiekalų pietus suvalgyti už 9,90 Lt – praktiškai už 2,5 euro. Man tai kosmosas, neįsivaizduoju, kaip žmonės išsilaiko“, – teigia E. Šiškauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)