Konsultavimo žmogiškųjų išteklių klausimais įmonė „Mercer“ sudarė artimiausių idealui miestų sąrašą. „Gyvenimo kokybės 2012“ ataskaitoje apžvelgiamos gyvenimo sąlygos 221-ame mieste.

Miestai vertinti 10-yje kategorijų – pagal ekonomiką, socialinę ir kultūrinę aplinką, politiką, švietimą ir sveikatos apsaugą.

Pasirodo, didžiausių pasaulio valstybių – JAV, Japonijos ir kitų, miestai ne tokie jau patrauklūs. Taigi kur geriausia pasaulyje gyventi? Skaitykite toliau.

10-11. Sidnėjus, Australija

Lyginant su pernai metais, Sidnėjus pakilo viena vieta aukščiau ir šiemet pateko į geriausių vietų gyventi dešimtuką. Tai vienas iš penkių į geriausių 30-ies pasaulio miestų sąrašą patekęs Australijos miestas. Tai byloja apie puikias gyvenimo sąlygas Australijoje.

Australijos ekonomikos centras, labiausiai apgyvendintas šalies miestas Sidnėjus – patraukli vieta gyventi ir dirbti Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Didmiestis įsikūręs viename gražiausių uostų, jį supa nacionaliniai parkai, įlankos, upės ir paplūdimiai. Sidnėjuje įsisteigusios apie 40 procentų garsiausių Australijos įmonių ir 44 proc. transliuotojų.

„Mercer“ sąraše infrastruktūros kategorijoje Sidnėjus yra aštuntas pasaulyje. Tyrėjai atsižvelgė į elektros ir vandens tiekimą, transportą ir kamščius. Lyginant su likusius Azijos ir Ramiojo vandenyno regionu, tiek Australija, tiek Naujoji Zelandija pranoksta kaimynes pagal pragyvenimo standartus ir asmeninį saugumą. 25-oje vietoje esantis Singapūras geriausiai įvertintas iš Azijos miestų, po jo – 44-oje sąrašo vietoje esantis Tokijas.

10-11. Bernas, Šveicarija

Šiemet Šveicarijos sostinė Bernas dalinasi 10-a vieta su Sidnėjumi. Ankstesnius ketverius metus iš eilės pagal gyvenimo kokybę Bernas užėmė devintą vietą.

Šveicarijos plynaukštėje išsidėstęs Bernas išlaikė viduramžišką žavesį. 1983 m. Berno senamiestį įtraukė į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą. Vienas iš brangiausių miestų pasaulyje Bernas yra Šveicarijos inžinerijos, gamybos centras, jame gaminamos informacijos technologijos, automobiliai, prabangūs daiktai, pvz., garsieji laikrodžiai.

Pernai „Mercer“ išrinko Berną antru saugiausiu miestu pasaulyje po Liuksemburgo. Šveicarijos, kaip saugaus bankininkystės uosto pasaulyje, reputacija traukia į Berną gyventojus iš viso pasaulio. Tiesa, vietiniams kelia nerimą vis didėjanti imigracija, jie baiminasi, kad užsieniečių srautas kelia grėsmę aukštiems gyvenimo standartams Alpių šalyje. Lapkritį šveicarų aplinkosaugininkai pateikė vyriausybei 120 tūkst. parašų ir privertė surengti referendumą dėl imigracijos bei paragino apriboti metinį šalies populiacijos didėjimą iki 0,2 proc.

Šiemet Šveicarijos populiacija sudaro jau 8 mln. gyventojų – 140 proc. daugiau nuo 1990 m.

9. Kopenhaga, Danija

Danijos sostinė Kopenhaga kaip ir pernai yra devintoje vietoje. Šešerius metus iš eilės ji patenka į „Mercer“ geriausių miestų gyventi 15-uką.

Danų prioritetas – sveikata ir gerovė, ketvirtadalis šalies gyventojų yra 60 m. ir vyresni. Danijoje vis daugiau dėmesio skiriama sveikatai, tad valstybė yra viena iš didžiausių organinių produktų augintojų ir vartotojų Europoje. Valstybiniuose darželiuose Kopenhagoje apie 75 proc. maisto yra organinis. Kopenhaga dar vadinama dviratininkų miestu – jame yra iš viso 350 kilometrų ilgio dviratininkų takų, o 35 proc. gyventojų kasdien važinėja į darbą dviračiais.

Nors ir šlovinama už aukštą gyvenimo lygį, Danijos ekonomika dėl euro zonos krizės nukentėjo. Antrą šių metų ketvirtį šalies ekonomika smuktelėjo 0,4 proc. vienas iš pagrindinių Danijos ekonomikos variklių – vartojimas išliko menkas, net ir esant rekordiškai mažoms palūkanoms. Viena š priežasčių – 2007 m. sprogęs nekilnojamojo turto burbulas, po kurio daugelis gyventojų liko įsiskolinę ir ėmė atsargiau leisti pinigus.

8. Ženeva, Šveicarija

Antras pagal gyventojų tankumą Šveicarijos miestas, kelių tarptautinių organizacijų buveinė nuo pernai metų išlieka aštuntoje vietoje.

Miestą daro patrauklų ir gamtos sąlygos – jis nusidriekęs Šveicarijos Alpių papėdėje, prie Ženevos ežero krantų. Apie 20 proc. Ženevos sudaro žali plotai, todėl miestą praminė parkų miestu. Dėl griežtų aplinkosaugos įstatymų Ženevoje įsikūrusios daugelis pasaulinių aplinkosaugos organizacijų.

40 proc. Ženevos gyventojų yra užsieniečiai, o pragyvenimas šiame mieste – brangiausias Vakarų Europoje. „Mercer“ sąrašo duomenimis, Ženeva – penktas brangiausias miestas pasaulyje. Šiame kosmopolitiškame mieste įsisteigusios brangiausios pasaulio privačios mokyklos, jame – viena kokybiškiausių švietimo sistemų pasaulyje. Ženevos ekonomika klesti ir todėl, kad čia sudaroma 35 proc. pasaulinių naftos prekybos sandorių.

7. Frankfurtas, Vokietija

Frankfurtas – didžiausias finansinis centras kontinentinėje Europoje. Jis nuo pernai metų išliko septintoje geriausių gyventi miestų sąrašo vietoje.

Penktame pagal dydį Europos mieste įsisteigusios didžiausios institucijos – Europos centrinis bankas, Frankfurto birža. Dėl modernios infrastruktūros, greitųjų traukinių, didelio tarptautinio oro uosto Frankfurtas yra ir Centrinės Europos transporto lopšys. „Mercer“ sąrašo infrastruktūros dalyje Frankfurtas nusileidžia tik Singapūrui.

Miestas garsėja ir dėmesiu aplinkosaugos klausimams, įvairiomis gamtos išsaugojimo iniciatyvomis. 2008 m. mieste buvo įsteigta „Zona be teršalų“, į kurią leidžiama įvažiuoti tik su dviračiais. Taip Frankfurte siekiama sumažinti taršą ir pagerinti oro kokybę. Daugiau nei 50 proc. miesto teritorijos sudaro atviros žalios zonos ir vandens keliai.

6. Diuseldorfas, Vokietija

Vokietijos miestas Diuseldorfas smuktelėjo viena vieta žemiau, lyginant su pernai metais. Kita vertus, jis jau šeštus metus iš eilės patenka į „Mecer“ geriausiųjų dešimtuką.

Miestas prie Reino yra septintas pagal gyventojų tankumą Vokietijoje, garsėja mados pramone, prekyba. Diuseldorfe – daugiau, nei 100 galerijų, jis – Vokietijos meno sostinė. Aukšti gyvenimo standartai traukia į Diuseldorfą turtingus žmones. Diuseldorfas pagal gyventojų tankumą yra antras po Miuncheno Vokietijos miestas, jo gyventojų grynasis turtas sudaro apie 30 mln. dolerių (79,2 mln. Lt). Šiais metais pranešta, kad Diuseldorfe gyvena daugiausia milijonierių iš visų Vokietijos miestų.

5. Vankuveris, Kanada

Vankuveris – vienintelis Šiaurės Amerikos miestas šiemet patekęs į geriausiųjų dešimtuką. Pastaruosius šešerius metus Vankuveris patenka į „Mercer“ sudaromą geriausiųjų penketuką. Vankuverio klimatas – vienas švelniausių Kanadoje. Šiame mieste mažiausiai užteršta aplinka. Supamo vandens, snieguotų kalnų Vankuverio vyriausybė nuolat skatina ekologišką statybą, planavimą ir technologijas ir iki 2020 m. siekia tapti ekologiškiausiu pasaulio miestu.

Infrastruktūros srityje Vankuveris yra devintas Šiaurės Amerikoje. Apskritai daugelyje Šiaurės Amerikos reitingų pirmauja Kanados miestai. „Mercer“ sąraše Otava – 14-oje vietoje, Torontas – 15-oje, Monrealis – 23-ioje.

4. Miunchenas, Vokietija

Miunchenas – trečias didžiausias Vokietijos miestas ir vienas iš trijų šalies miestų, įtrauktas į patraukliausių gyventi miestų dešimtuką.

Kaip ir pernai, Miunchenas užima ketvirtą vietą, jame – garsiausi Vokietijos prekės ženklai, taip pat ir „Siemens“ ir draudimo kompanija „Allianz“. Iš Bavarijos žemės Miunchenui tenka 30 proc. BVP. 2011 m. vieno gyventojo perkamoji galia buvo beveik 34 tūkst. dolerių (89 tūkst. Lt) – tai daugiausia iš visų Vokietijos miestų.

Miestas traukia žmones iš viso pasaulio, penktadalis jo gyventojų – užsieniečiai.

Infrastruktūros srityje Miunchenas kartu su Frankfurtu užima antrą vietą „Mercer“ reitinge. Į minėto reitingo pirmą dešimtuką pateko keturi Vokietijos miestai – Miunchenas, Frankfurtas, Diuseldorfas ir Hamburgas.

3. Oklandas, Naujoji Zelandija

Didžiausias, tankiausiai gyvenamas Naujosios Zelandijos miestas. Jame antrus metus užtikrinama geriausia gyvenimo kokybė Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Pastaruosius šešerius metus miestas nuolat įtraukiamas į geriausių vietų gyventi penketukus.

Oklandas įsikūręs unikalioje vietoje – tarp dviejų uostų, šalia 11 užgesusių ugnikalnių, tarp daugelio salų, jame – daugiausia jachtų savininkų. Oklandas – Naujosios Zelandijos ekonominė jėgainė, jo 1,4 mln. gyventojų sudaro 30 proc. šalies populiacijos ir 35 proc. šalies BVP. Oklande gyvena daugiausia išsilavinusių žmonių – 37 proc. darbingo amžiaus miesto gyventojų turi bakalauro ar aukštesnį išsilavinimo laipsnį.

Kovą mieste pradėjo 30 m. trukmės iniciatyvą, pavadintą „Oklando planas“, kurio tikslas – padaryti miestą geriausia gyventi pasaulyje vieta. Tobulintinos sritys – transportas, apgyvendinimas, darbo vietų įsteigimas ir aplinkosauga.

Pasaulinis ekonominis nuosmukis paveikė Oklandą. Trečią metų ketvirtį nedarbas Naujojoje Zelandijoje apsiekė prieš 13 metų buvusį 7,3 proc. lygį.

2. Ciurichas, Šveicarija

Didžiausias Šveicarijos miestas Ciurichas, kaip ir pernai, išliko antroje dešimtuko vietoje, anksčiau yra buvęs ir pirmoje sąrašo vietoje.

Ciurichas – pasaulinis finansinis centras, o kas devinta darbo vieta Šveicarijoje yra Ciuriche. Maži mokesčiai traukia užsienio įmones, 82-ių Ciuriche esančių bankų turtas sudaro 85 proc. visų Šveicarijoje laikomų lėšų dalį. Miestas taip pat yra turistų lankomiausia šalies vieta, jis garsėja ežeru ir kalnais.

Pagal pragyvenimą Ciurichas – šeštas pagal brangumą miestas pasaulyje. Dėl Ciuricho ir Ženevos Šveicarija yra brangiausia šalis Vakarų Europoje. Dėl gana mažų mokesčių, saugumo ir geros švietimo sistemos žmonės noriai perka Ciuriche prabangius būstus.

1. Viena, Austrija

Viena
Nuo 2009 m. geriausio miesto gyventi titulą laimi gausiausiai gyvenamas Austrijos miestas – Viena. Tai vienas iš aštuonių į geriausių dešimtuką patekusių Europos miestų, kas byloja, kad regionas dominuoja.

Viena – kultūrinis, ekonominis ir politinis Austrijos centras. Joje didžiausias iš visų Austrijos miestų BVP vienam gyventojui – 55 tūkst. dolerių (145 tūkst. Lt). Už gebėjimas paversti seną infrastruktūrą moderniais būstais 2010 m. Viena pelnė Jungtinių Tautų miesto planavimo apdovanojimą. Už daugelį milijonų dolerių mieste buvo atnaujinti 5 000 pastatų su 25 000 butų. Viena taip pat didžiausias pasaulio konferencijų centras, kasmet šį miestą aplanko 5 mln. turistų, t. y. vienam gyventojui tenka trys turistai.

Visgi Europos krizė paveikė ir Austrijos ekonomiką – trečią šių metų ketvirtį ji smuktelėjo 0,1 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)