Maistui – daugiau nei dovanoms

Atlikto naujausios šventinio laikotarpio finansinės elgsenos tyrimo rezultatai parodė, kad išlaidos vaišėms ant Kūčių ir Kalėdų stalo vis dar išlieka prioritetu lyginant su lėšomis, skiriamomis dovanoms ir sveikinimams. Šventiniam stalui paruošti daugiau nei pusė šalies gyventojų šiemet pasirengę išleisti iki 200 litų, kas penktas tikisi paskirti iki 300 litų.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė pastebėjo, kad šiemet šventiniam stalui bus skiriama daugiau nei praėjusiais metais. „Jei praėjusiais metais vidutiniškai gyventojai planavo išleisti apie 150 litų ir jis neatrodė kuklus, šiais metais daugėja gyventojų, kurie ketina išleisti ir daugiau kaip 300 litų, - sakė ji. - Bendrai mažėja gyventojų, kurie nori išleisti ir mažiau nei 100 litų“. Pasak specialistės, išaugusias išlaidas lemia mažėjantis nedarbas ir padidėjusios pensijos.

Dalis gyventojų sakė vaišėms apskritai nieko neišleisiantis – įdomu tai, kad tokių daugiau tarp didesnes nei 1,5 tūkst. pajamas gaunančių gyventojų. Tai, pasak O. Bložienės, lemia tai, jog išlaidų neplanuoja didmiesčių gyventojai, šventes švęsiantys pas artimuosius kitose vietovėse ar tie, kurie šventinį laikotarpį planuoja praleisti užsienyje.

Geriausia dovana – dovanų čekis

Odeta Bložienė
Šiemet galima tikėtis ir prabangesnių dovanų – tyrimo rezultatai rodo, kad dovanoms ir sveikinimams lietuviai skirs didesnes suma. O. Bložienės teigimu, joms iš viso bus skiriama apie 5 proc. gruodžio mėnesio biudžeto.

Daugiau nei trečdalis planuoja artimuosius bei draugus nudžiuginti dovana už iki 100 litų siekiančia suma, kas trečias namų ūkis skirs šimtu litų daugiau – iki 200 litų. Nieko nepirkti planuoja apie 4 proc. apklaustųjų – praėjusiai metais taip elgtis planavo maždaug vienas iš dešimties gyventojų. Tiesa, daugelis planuoja pradžiuginti tik artimuosius – maždaug kas trečias šiemet planuoja sveikinti tik juos.

Laukiamiausia dovana po Kalėdų eglute – dovanų čekis, grynieji pinigai ar knyga. Maždaug kas dešimtą pradžiugintų ir kosmetika ar parfumerija. Apklausa rodo, kad praktiškesnių dovanų labiau linkę tikėtis vyrai – jiems labiausiai patiktų gauti dovanų čekį ar grynuosius, tuo metu moteris pradžiugintų ir rankų darbo dovanos.

Vis tik, lietuviai patys linkę dovanoti ne tik tai, ko norėtų – populiariausia dovana yra kosmetikos ar parfumerijos priemonės, dovanų čekiai, valgomos dovanos ir gėrimai, juvelyriniai dirbiniai bei aksesuarai. O. Bložienė pastebėjo, kad šventiniu laikotarpiu išauga ir loterijos bilietų, vaistinių preparatų pardavimai.

Vis tik, išlaidos šventiniam laikotarpiui iš anksto neplanuojamos – daugiau nei pusė apklaustųjų sakė šventiniam laikotarpiui iš anksto nesiruošiantys. „Kaip ir pernai 75 proc. šventėms nesiruošia ir susirūpina tik paskutiniu metu – gruodžio mėnesį. Toks neatsakingumas verčia gyventoju po to atsisakyti, suvaržyti kitus savo poreikius ir skolintis. Kruopščiau ruošiasi vyresnio amžiaus gyventojai. Tai tikriausiai lemia ir jų patirtis“, - pastebėjo O. Bložienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)