Be abejo, tai netiesa. Kovoti su visuomenės brukamu požiūriu, kad laimė yra tik išrinktųjų privilegija, ne tik įmanoma, bet ir būtina. Iš tikrųjų atsakymas į klausimą, kas daro mus laimingus, yra paprastas. Tai mūsų įpročiai! Būtent jie daro didelę įtaką laimės pajutimui.

Žmones, ryžtingai žengiančius gyvenimo keliu, vienija savitas požiūris į pasaulį. Jie yra laimingi ne dėl to, kad nenustoja šypsotis fortūna, o todėl, kad jie išsiugdė įpročius, leidžiančius neprarasti savitvardos ir gebėti lengvai susidoroti su sunkumais bei nesėkmėmis. Pritaikius kelis paprastus, bet veiksmingus principus pasiekti laimės būseną bus kur kas paprasčiau.

1. Laimingi žmonės niekada nesidomi tuo, ką apie juos mano kiti. Besidžiaugiančių gyvenimu žmonių požiūrį į pasaulį geriausiai apibūdina Coco Chanel pasakyti žodžiai: „Man tas pats, ką manote apie mane, nes apie jus negalvoju iš viso.“ Bandymas įtikti visiems prie gero nepriveda. Galbūt gyvenime neišvengiame klaidų, bet net ir neapgalvoti, klaidingi veiksmai formuoja neįkainojamą patirtį. Tad norint būti laimingam ir ryžtingai žengti gyvenimo keliu nereikia gręžiotis atgal ir nuolat ieškoti kitų akyse pritarimo.

2. Laimingi žmonės moka pažvelgti į situaciją iš šalies. Gyvenime nebūna nei vienareikšmiškų pergalių, nei pralaimėjimų. Taigi geriausia išeitis – būti neutraliam. Žinoma, to neišmokstama per dieną ar dvi, bet šį įprotį verta išsiugdyti. Geriausias pavyzdys ir įkvėpimas – kinų išminčiai, kurie ragindavo žvelgti į gyvenimą tarsi beždžionėms, nuo kalno viršūnės stebinčioms apačioje vykstančią dviejų liūtų kovą.

3. Laimingi žmonės dėl nieko nesigaili. Neįžvelgtos galimybės, nenusisekusi meilė, geriausių draugų išdavystė – sąrašą dalykų, dėl kurių dauguma apgailestauja, galima tęsti iki begalybės. Pasak amerikiečių psichologo Olafo Meinerio, apgailestavimas yra tuščias ir bevertis užsiėmimas. „Apgailestavimas turi trukti ne daugiau nei penkias minutes, – sako jis. – Kitaip eikvojame laiką ir sunaudojame milžinišką kiekį energijos.“

4. Laimingi žmonės moka būti dėkingi. Žinoma, turima omenyje ne dirbtinis dėkingumas, o jausmas, sklindantis iš širdies gelmių. Dėkingumas daro stebuklus. Dėkodami sutelkiame dėmesį ne į dalykus, kurių patys stingame, o į tai, ką turime. Kadangi žmogaus mintys veikia kaip traukos dėsnis, galvodami vien apie pozityvius dalykus traukte traukiame gėrį.

5. Laimingi žmonės moka iš savęs pasijuokti. Ironija – nuostabus dalykas. Jeigu žmogus sugeba ironiškai žvelgti į save, jis neįveikiamas. Psichologų nuomone, saviironija rodo aukštą intelekto lygį. Gebėjimas pasijuokti iš savęs būdingas tik stiprios dvasios, aštraus proto žmonėms ir yra tiesiogiai susijęs su gyvenimo džiaugsmu bei optimizmu.

6. Laimingi žmonės gyvena šia diena. Jie moka džiaugtis teigiamais kasdieniais įvykiais: rytiniu arbatos ar kavos puodeliu, dienos veikla, vakariniu paplepėjimu su bičiuliu. Amerikiečių psichologas Dale’as Carnegie jau seniai pastebėjo, kad tie, kurie nuolat kremtasi dėl praeityje patirtų nesėkmių ir bijo patirti pralaimėjimą ateityje, negyvena iš viso. Jie yra tarsi nuolatinės baimės kamuojami zombiai, kurių gyvenimas primena pragarą.

7. Laimingi žmonės niekada nenustoja mokytis. Knygos, kelionės, nauji hobiai, užsienio kalbos, nenumaldomas noras pažinti šį pasaulį ir jame gyvenančius žmones – visa tai prisideda prie gyvenimo pilnatvės ir laimės būsenos formavimo.

8. Laimingi žmonės nepavydi. Pripratome lyginti save ir savo gyvenimą su kitų. Žinoma, sveika konkurencija yra gerai, bet dažniausiai ji sukelia nepasitenkinimo savimi jausmą, pavydą. Jeigu šiandien tapome bent truputį geresni negu vakar, pelnytai galime jaustis nugalėję ir pavydėti sau.

9. Laimingi žmonės renkasi protingus draugus. Amerikietis Robertas Greenas savo garsioje knygoje „48 valdžios taisyklės“ rašo: „Kitų nesutarimai ir nelaimės gali mums pakenkti, nes emocinės būsenos užkrečiamos kaip ir ligos. Jums gali atrodyti, kad elgiatės kilniai ir gelbiate skęstantįjį, bet dažnai nelaimingieji patys pritraukia nelaimes, tad labai tikėtina, kad jos taps jūsų dalia.“ Taigi norint būti laimingam reikia bendrauti tik su laimingais, nes būtent jie užkrės laime.

ANONSAS: Naujame "bzn start" lapkričio mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių istorijų: "VERSLO ISTORIJA: „Soltros“ įkūrėjas Vytautas Rumba apie šeimos verslą, kuriuo gyvena“, ”Vot ONO” klubo idėją, kurią išsuko du jaunuoliai , interviu su Radvilu Bubneliu apie pirmą verslą ir laisvę, kurią padeda pajusti pinigai. Taip pata Jūsų laukia daug kitų tikrų verslo gyvenimo užkulisų.