Nors skundžiamasi, kad alkoholį ar rūkalus moksleiviams parduodantys pardavėjai amžiaus cenzo nepaiso, visai kitokios taisyklės galioja Lietuvos kino teatruose. Čia, pasak filmų žiūrovų ir centrų atstovų, griežtai vadovaujamasi Lietuvos Respublikos kino įstatymu: amžiaus cenzas taikomas ir į suaugusiųjų filmus norintiems prasmukti paaugliams, ir jaunesniems nei septynerių metų vaikams, norintiems pasižiūrėti filmus, galintį juos išgąsdinti dėl tam tikrų garsų, vaizdų, specialiųjų kino efektų ir smurto požymių.

Tokia tvarka buvo sugriežtinta dar šių metų gegužę, kai senuosius informacinius rekomendacinius filmų žymėjimus „A“ (įvairaus amžiaus žiūrovams), „T“ (iki 16 metų rekomenduojama žiūrėti su tėvais) ir ribojamą žymėjimą „S“ (skirta tik suaugusiems nuo 18 metų), pakeitė „V“ (visiems be apribojimų), „N-13”, ir „N-18”, leidžiančią filmus žiūrėti tik nuo nurodyto amžiaus. Be to, filmai ir toliau žymimi „N-7” bei „N-16”.

Trylikametis į filmą – tik su moksleivio pažymėjimu

Vilnietis Tomas pasakojo, kad jis į kiną dėl šios priežasties negalėjo nusivesti iš Panevėžio į sostinę atvykusio trylikamečio vaiko. Vyriškis Vilniuje „Akropolio“ prekybos centre esančiame „Forum Cinemas“ kino teatre su iš kito miesto atvykusiu moksleiviu norėjo pasižiūrėti vieną iš tądien rodytų filmų. Jis sakė nė nepagalvojęs, kad pirkdamas bilietus turėjo pasiteirauti apie tai, ar į filmą kartu ateisiančiam moksleiviui reikės įrodyti savo amžių.

„Priėjus prie bilietų patikrinimo punkto, vaikas buvo paprašytas parodyti moksleivio pažymėjimą. Kadangi jį pasiimti tiesiog pamiršo, į filmą įleistas nebuvo“, - pasakojo Tomas. Vyrui grįžus prie kasos ir pasiteiravus, ar galėtų pinigus už bilietą atgauti, kino centro darbuotoja jam parodė užrašą, nurodantį, kokios taisyklės galioja. „Pasiteiravau, ko ji manęs neperspėjo, ji man atsakė, kad nepasiteiravau pats. Nesiginčijau, nes užrašas iš tiesų buvo“, - paaiškino vyriškis. Jis sakė žinąs, kad į tokią pat situaciją buvo patekusi ir su penkiolikmečiu sūnumi filmą pažiūrėti norėjusi moteris. „Girdėjau, kad dabar amžiaus tikrinimas einant į kiną labai sugriežtėjęs“, - sakė jis.

Į filmą ateiti su tėvais nebepakanka

Raimundas Bilinskas
Amžių įrodantis dokumentas – iš tiesų svarbus dalykas į kiną išsirengus su mažesniais vaikais. Pagal Lietuvos kino įstatymą ir Lietuvos kino teatruose skelbiamas taisykles, dokumento galima teirautis įleidžiant žmones į filmą, kur žiūrovų amžius turi siekti septynerius, trylika, šešiolika ar aštuoniolika metų. Šiuo atveju nepagelbės nei kartu atėję pilnamečiais draugai ar tėvai. Kino teatrai už įsigytus, bet dėl amžiaus cenzo nepanaudotus bilietus pinigų grąžinti taip pat neprivalo.

Pasak Lietuvos „Multikino“ padalinio programų ir marketingo vadovas Raimundas Bilinsko, filmo amžiaus cenzus nustato kino komisija prie Kultūros ministerijos peržiūrėjusi filmą. „Jei jame yra turinio, neleistino vienai ar kitai amžiaus grupei, jie skiria apribojimus. - sakė jis. - Mes amžiaus cenzo nustatymuose nedalyvaujame“. R. Bilinskas patvirtino, kad įvedus pakeitimus, dabar vaikams į kiną nepakanka ateiti su tėvais ar pilnamečiais – priklausomai nuo filmo, jiems gali tekti pateikti nurodytą dokumentą. „Po naujo įstatymo priėmimo nebeliko tokios galimybės, ankščiau mums tai leisdavo amžiaus cenzo indeksas „T“ – su tėvais ar pilnamečiais. Šiuo metu tenka atsiprašyti ir neparduoti bilietų į apribojimus turinčius filmus, dėl ko bilietų kasose kyla labai daug konfliktų, nes tėvai, ypač su mažesniais vaikais nesupranta, kaip visą laiką galėdavo spręsti ką leisti savo vaikams žiūrėti, o dabar nebegali. Manau šioje vietoje visuomenė apie pasikeitimus nebuvo informuota tinkamai, ir šį darbą turi atlikti kino teatrai“, - sakė vyriškis.

Jam pritarė ir „Forum Cinemas“ vadovas Dainius Beržinis. „Jei filmas yra „N-13“ amžiaus cenzo, į filmą įleidžiami žiūrovai, bent 1 diena vyresni nei 13-os metų. Žiūrovai iki 13 metų į filmą neįleidžiami, nepriklausomai ar eina su tėvais, draugais ar Seimo nariais. Toks yra įstatymas ir mums privalu laikytis šio įstatymo“, - kalbėjo pašnekovas. Jo teigimu, dėl tokių taisyklių kino centras gauna labai daug skundų. „Prašome, kad žiūrovai savo pageidavimus ir pretenzijas siųstų tiesiai į LR Kultūros Ministeriją šiuos dalykus sprendžiantiems asmenims, mat ir mes matome daug nelogiškumų cenzūruojant filmus. Kino teatrai, kino platintojai jau organizuoja iniciatyvą dėl naujos diskusijos ir naujų cenzų priėmimo, pakeitimo, patobulinimo“, - šnekėjo jis. Didžiulį skundų kiekį patvirtino gaunantis ir R. Bilinskas.

Bando pakliūti be dokumentų

Kino centrų atstovai juokavo, kad draudimus jaunieji žiūrovai bando apeiti. „Improvizuoja jaunimas kaip tik gali“, - patvirtindamas, jog kai kurie į filmą bando patekti nesulaukę nustatyto amžiaus, sakė R. Bilinskas. Kolegai paantrino ir D. Beržinis. „Tai atsitinka dėl to, kad įstatymas įsigaliojo visai neseniai – dar nėra dar tradicijos, liberalus cenzas per televiziją, kai tėvai nedraudžia 12-os metų vaikui žiūrėti filmų, kurių cenzas „N-14“. Pagalvojama, kad kaip žiūrint televizorių, taip ir kine. Užmaršumas“, - priežastis vardijo „Forum Cinemas“ atstovas.

Kino centrų atstovai patvirtino, kad pagal taisykles, paprašius dokumentus turi pateikti ir septynmečiai. „Darbuotojai teiraujasi amžiaus tada, kai iš pažiūros neišeina nustatyti, ar šis vaikas atitinka filmo nustatytą amžiaus cenzą, ar akivaizdžiai matoma, jog jis yra per jaunas minėtam filmui. Kasose informuojame apie šio filmo apribojimus. Labai retais atvejais taikome išimtis. Pavyzdžiui, vaikui yra beveik 7 metai ir jis iš šeimos narių yra jauniausias. Tai buvo keletas atvejų per visą vasarą po ilgų diskusijų su tėvais“, - sakė R. Bilinskas. „Forum Cinemas“ atstovas sakė, jog jų kino teatre jokių nuolaidų nebūna. „Nuolaidos nedaromos, mat gavus skundą kino teatras užsitrauks nemalonę už įstatymo nevykdymus, bus baudos“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)