Ežerų apsuptyje – romantiški pasivaikščiojimai

Zarasų rajonas gali būti vadinamas ežerų kraštu. Pasak Evaldo Dumbravo, Zarasų turizmo informacijos centro vadybininko, čia telkšo 307 ežerai, o pats miestas pastatytas net septynių ežerų apsuptyje. Viename iš jų – Zaraso ežere - yra ir žymioji Didžioji (46 ha dydžio) miesto sala, kadaise vadinta Anglijos vardu. Į salą tiesiai iš miesto centro galima užsukti apžiūrėjus Sėlių aikštę – visoje Lietuvoje unikali aikštė ypatinga tuo, kad į ją lyg spinduliai sueina gretimos miesto gatvelės, todėl iš paukščio skrydžio ji primena saulę.

Didžiosios salos lankytojams turėtų būti įdomu sužinoti, kad nors dabar sala garsėja ten vykstančiais kultūriniais renginiais ir koncertais, anksčiau čia buvo vienuolynas ir bažnyčia. Be to, į salą pirmojo pasaulinio karo metais buvo nutiestas povandeninis tiltas vokiečių kareiviams. Dabar jį jau kitoje vietoje pakeitęs naujasis - šį tiltelį įsimylėjėliai pamažu puošia jų jausmus simbolizuojančiomis spynelėmis.

Romantiškai nusiteikusiems miesto lankytojams derėtų ne tik užsukti į salą, bet ir pasidairyti į Zaraso ežero panoramą nuo unikalaus 17 m aukščio apžvalgos rato. Šarūno Kiaunės suprojektuotas statinys išskirtinis ne tik miesto gyventojų akimis. „Apžvalgos ratas buvo įvertintas Europos viešosios erdvės apdovanojimo konkurso specialiu diplomu. Tai yra unikalus ir analogų neturintis statinys Lietuvoje. Jo aukštis – 17 m, plotis – 34 m. Nuo jo atsiveria labai gražus vaizdas į Zaraso ežerą“, - sakė E. Dumbravas. Laipteliais nusileidus prie ežero, galima skirti bent pusvalandį pasivaikščiojimams atnaujinta ežero pakrante, kuri tęsiasi beveik pusantro kilometro.

Be vinių pastatyta bažnyčia stebina barokiniais drožiniais

Zarasuose poilsio negalima įsivaizduoti be vandens pramogų. Išsiilgusiems maudynių, bet nenorintiems traukti prie jūros, čia galima išmėginti bene visas egzistuojančias vandens transporto priemones. „Vasarą pas mus galima išsinuomoti tiek įprastų baidarių ar valčių, tiek burinių laivelių, didžiulių, iki 25 žmones talpinančių katamaranų, jachtų, katerių, netgi pirtį ant ežero“, - pasakojo E. Dumbravas. Valties nuomos kaina Zarasuose valandai siekia apie 5 – 8 litus, burinio laivelio – 8 – 10 litų, baidarės – 35 – 70 litų dienai (6 – 8 litai - valandai).

Tiesa, ežerai – ne vienintelis miesto pasididžiavimas. E. Dumbravas pasakojo, kad Zarasų rajonas gali didžiuotis ir kitais ilgą istoriją menančiais bene visiems lietuviams žinomais objektais. „Vienas iš jų – vienas seniausių Europoje Stelmužės ąžuolas. Taip pat turime vieną seniausių Lietuvoje medinę, šalia Stelmužės ąžuolo esančią bažnyčią“, - sakė jis.

Apylinkes garsinančio Stelmužės ąžuolo aukštis – 23 m, skersmuo – net 3,5 m. Tai seniausias augalas Lietuvoje, kurio gyvavimas skaičiuojamas jau apie 1500 metų. Nors netoliese stovinčią Viešpaties Jėzaus Kristaus bažnyčią savo amžiumi ąžuolas gerokai pranoksta, jau daugiau kaip 300 m. stovintis medinis statinys taip pat išskirtinis – jis pastatytas be vinių, puoštas mediniais barokiniais drožiniais. Lankytojams įdomu pasisvečiuoti ir neseniai restauruotos bažnyčios viduje.
„Stelmužės bažnyčios muziejus labai vertingas – ten daug išskirtinių XVIII a. datuojamų skulptūrų. Ši bažnyčia šiuo metu veikia kaip bažnytinio paveldo muziejus“, - informacija dalijosi E. Dumbravas. Istorijos mėgėjai gali apsilankyti ir kitame, pačiuose Zarasuose esančiame Zarasų krašto muziejuje – juose esanti ekspozicija pasakoja apie Zarasų krašto istoriją, jų vystymosi raidą.

Besidomintiems religinėmis vietomis, pašnekovas siūlo aplankyti tarp turistų populiarią Švč. Mergelės apsireiškimo vietą Kvintiškių kaime. Įdomu tai, kad prie Ilgio ežero šis apsireiškimas įvyko visai neseniai – vos prieš 45 metus. Dabar į šia vietą tikintieji atvyksta vedami smalsumo ir ieškodami ramybės.

Jūrų muziejus – kitame šalies gale

Evaldas Dumbravas
Gamtos mylėtojams, norintiems pasisemti naujų įspūdžių, derėtų apsilankyti Zarasų rajone esančiuose Gražutės ir Sartų regioniniuose parkuose, kur galima pasivaikščioti ar pasivažinėti dviračiu. Juose, pasak E. Dumbravo, yra ir po išskirtinį muziejų. „Gražutės regioninio parko direkcijoje, Salake įsikūręs Jūrų muziejus. Ten 85 m. amžiaus Vida Žilinskienė turi sukaupusi apie 3,5 tūkst. egzempliorių. Muziejus sulaukia labai daug lankytojų, kadangi yra įsikūręs Lietuvos taške, bene labiausiai nutolusiame nuo jūros“, - pasakojo E. Dumbravas.

Tarp muziejaus eksponatų – ir įvairūs jūros gyviai, kriauklės, koralai. Pačiame parke nutiestas 44 km ilgio dviračių takas apylinkėms apžvelgti detaliau. Taip pat įrengti ir trys – Degučių, „Ąžuolo“, Šavašos – pažintiniai pasivaikščiojimų takai, kuriais galima klaidžioti po mišką ir apžiūrėti ten augančius augalus, akivarus, Šavašos upės pakrantes, tvarkomas miškų teritorijas.

Sartų regioninio parko muziejus išsiskiria inovacijomis – jame galima daugiau sužinoti apie parke tyvuliuojantį ežerą, lankomas vietas. „Sartų regioninio parko ekspozicijoje galima pamatyti, kaip susiformavo Sartų ežeras, kokios yra parko gamtinės, kultūrinės vertybės, galima susipažinti su lankomais objektais, yra įrengtas interaktyvus žemėlapis. Muziejuje yra ir atrakcijų vaikams – sukdami pedalus, jie gali įjungti lemputę ir pamatyti ežero konfigūraciją. Taip pat pateikiama informacija apie sėlius, kurie krašte gyveno XI – XII a.“, - pasakojo Sartų regioninio parko vyr. inspektorius Algis Pužūsis.

Dviračiams parke skirta 13 km trasa, o norintys pasivaikščioti pėsčiomis gali leistis į žygius trimis – Dusetų girios, Jaskoniškių ir Ilgašilio – pažintiniais takais. Jų ilgis – nuo 240 m iki 3,4 km, tad kiekvienas parko lankytojas gali pasirinkti jam parankiausią atstumą. Norintiems parkus apžiūrėti dvirate transporto priemone, ją galima išsinuomoti Zarasuose. „Dviračius galima išsinuomoti pačiame mieste - ne tik vienviečius, bet ir dviviečius, didesnius, ir mažesnius, kad jie būtų pritaikyti visos šeimos poreikiams“, - sakė E. Dumbravas.

Didžiuojasi žuvų sūriu ir alumi su medumi

Zarasai Turizmo informacijos centro nuotr.
Pasivaikščiojus ar pasivažinėjus po parkus, derėtų aplankyti ir į aplinkinius miestelius – Dusetas, Degučius arba Salaką, garsėjantį išskirtine Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčia. Į apylinkes vertėtų nuvykti ir norintiems paragauti unikalių patiekalų. E. Dumbravas pasakojo, kad pavyzdžiui Dusetose veikia Ramūno Čižo alaus darykla, kur rengiamos alaus su bičių medumi degustacijos ir įrankių paroda. Čia neseniai vyko ir vėžių valgymo čempionatas.

Tuo tarpu Salako svečių namuose „Paukščių namai“ ar Bikėnų valtinėje siūloma paragauti unikalaus žuvies sūrio. Šis išskirtinis patiekalas – sumalta žuvis, pagardinta prieskoniais, kartais - manų kruopomis ar daržovėmis. Dalius Bučenka, UAB „Degesa“ direktorius pasakojo, kad jo gamybos technologija panaši į varškės sūrio – jis taip pat spaudžiamas, slegiamas, tačiau vietoj varškės masės naudojama žuvis. Tiesa, norintiems jo paragauti derėtų apie tai pranešti iš anksto, nes sūrio tuo metu gali ir nebūti. E. Dumbravas sakė, kad išskirtinių patiekalų galima paragauti ir Šlyninkos vandens malūne, esančiame to paties pavadinimo kaime: čia lankytojams tiekiami blynai iš razavų kvietinių miltų. Malūne vykdoma ir edukacinė programa „Duonos kelias“, kurios metu mokoma kepti duoną.

Rugpjūtis skirtas melomanams

Apžvalgos ratas Turizmo informacijos centro nuotr.
Nusprendusiems apsilankyti Zarasuose, E. Dumbravas siūlo laiko poilsiui nepagailėti. „Jeigu jūs norite viską tik apžiūrėti ir pamatyti pagrindinius rajono objektus, reikia mažiausiai dviejų dienų. Jei norite pasimėgauti visomis vandens pramogomis ir atrakcijoms, reiktų bent savaitės – išbandyti baidarių maršrutą, pasiplaukioti laivais, išragauti patiekalus“, - pasakojo pašnekovas. Ilgiau užtruks ir nusprendę aplankyti muzikos festivalius, vykstančius bent kelias dienas. Paskutinį vasaros mėnesį Zarasuose jie bus rengiami du - „Galapagai“, rugpjūčio 3 – 4 d., ir „Mėnuo Juodaragis“, rugpjūčio 24 – 26 d. Taip pat Zarasų rajone ir Zaraso saloje šį mėnesį, rugpjūčio 17-18 d., vyks ir kitas kasmetinis renginys, sutraukiantis daugybę žiūrovų - „300 Lakes Rally”.

Palapinėse gyventi nenorintiems, bijoti, kad nebus kur apsistoti, neverta. „Zarasų rajone yra daugiausiai kaimo turizmo sodybų. Pas mus jų yra virš penkiasdešimt“, - kalbėjo E. Dumbravas. Išsinuomoti namelį kainuos maždaug 150 litų, kambaryje apsistoti žmogui – vidutiniškai apie 50 litų, o dviviečiai kambariai viešbutyje – apie 100 – 200 litų. Zarasų rajone yra ir keli kempingai. Kavinių, kur galima tiek papietauti, tiek pavakarieniauti, yra ir pačiuose Zarasuose, ir mažesniuose aplinkiniuose miesteliuose – Dusetose, Salake, Degučiuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)