Lietuvoje laukiant lepinančių vasariškų orų, pietiniame pusrutulyje, pavyzdžiui, Pietų Amerikoje šiuo metu žiema. Pietryčių Azijos pakrantėje tokiu metu gali siausti liūtys, Indiją - kepinti varginantys karščiai. DELFI domėjosi, ar egzotiškus kraštus pamatyti ištroškusiems, bet daug išleisti nenorintiems keliautojams galima sutaupyti į šias šalis vykstant ne sezono metu bei aukoti gerą orą dėl kelionės kainos. Kelionių organizatorių nuomonės skiriasi – vieniems sakant, kad kelionių kainos sezono ir ne sezono metu skiriasi labai mažai, kiti tvirtina, kad sutaupyti važiuojant į egzotines šalis vasarą tikrai galima.

Sutaupys norintys pamatyti egzotines šalis

Kai kurių kelionės organizatorių nuomone, kelionės į egzotiškas šalis vasarą – tikrai pigesnės. Tarp tokių vietų – Šri Lanka, Tailandas, Indija, Vietnamas. „Dabar tarp tokių vietų, kur yra prastesnis oras, ir galima rasti pigesnį apgyvendinimą, nes šiuo metu - ne sezonas, yra Tailandas, Šri Lanka ir Karibai. Ten yra gana karšta ir drėgna. Vasarą, rugpjūčio mėnesį Tailande gana daug lyja. Karibuose drėgnas oras ir karšta, todėl nepatogu keliauti, bet galima rasti pigesnį pragyvenimą, mažiau turistų. Šalies pažinimui tai yra geras laikas, o poilsiui galbūt ir nelabai rekomenduotume“, - sakė Martynas Mažeika, „Kelionių akademija“ projektų vadovas.

Rasa Balčiūnaitė, kelionių organizatoriaus „Grūda“ atstovė, kaip vieną pigesnių pasiūlymų vasarą atostogauti egzotinėje šalyje, taip pat paminėjo Šri Lanką. „Vasaros metu ten yra pigiau, šiam laikotarpiui būdingas musoninis klimatas, tai reiškia – didesnė tikimybė kritulių, šiek tiek žemesnė temperatūrą, ir žinoma drėgmės perteklius. Žinoma, tuo metu yra daug mažiau turistų ir kainos yra žemesnės nei kitais laikotarpiais“, - sakė ji. Norintiems sutaupyti, kaip galimus kelialapių pasirinkimus vasarą ji įvardijo ir kitas pietryčių Azijos šalis.

„Vietnamas, Tailandas vasaros metu mažiau populiarūs dėl taip pat musoninio klimato, žinoma, kainos tuo metu yra mažesnės“, - sakė ji. Tuo tarpu tikėtis pigiau pakeliauti po Kiniją, nereikėtų. „Ji per daug didelė, kad būtų galima taip traktuoti. Į Kiniją galima vykti visais metų laikais, priklausomai nuo to, į kurį kraštą važiuosi. Vienoje dalyje kainos gal bus didesnės vasara, kitoje pavasarį, trečioje - rudenį“, - kalbėjo R. Balčiūnaitė.

Jai pritarė ir „Voyage – voyage“ verslo plėtros vadovė Ingrida Navickaitė, teigusi, kad vasara Kinijoje laikoma sezonu keliauti. Tuo tarpu kitaip yra Indijoje. „Mes organizuojame keletą reisų į Indiją dėl kelių priežasčių. Tarkim, būna, kad mokytojai arba dėstytojai gali keliauti tik vasaros metu, nes toks yra jų atostogų grafikas, ir jie pasiryžta tokiai kelionei. Yra ir šiltų orų mylėtojai. Kartais lietus Indijoje netgi prideda daugiau šarmo kelionei“, - sakė ji.

Nors atrodo, kad vasarą turėtų būti galima pigiau pakeliauti po Skandinavijos šalis, kur klimatas įprastai yra vėsesnis nei Pietų Europoje, su tuo R. Balčiūnaitė nesutinka. „Pavyzdžiui, Skandinavijoje, net yra tokia tradicija, kad didžioji dalis visų įmonių darbuotojų atostogauja dvi - tris savaites, todėl kainos tuomet yra didelės, nes atostogauja ir patys skandinavai, ir kitų šalių turistai. Keliavimo prasme Skandinavija yra populiariausia būtent vasaros metu. Žinoma tuo metu čia yra ir pačios aukščiausios kainos“, - paaiškino moteris.

Norintiems išvengti turistų srauto galima lankytis Pietų Europos didmiesčiuose. „Vasarą miestus pažinti patogu, rugpjūtį galima važiuoti į Romą ar Paryžių, nes visi vietiniai gyventojai atostogauja“, - kalbėjo M. Mažeika. Tiesa, tai ne visuomet lemia mažesnę kainą. R. Balčiūnaitės teigimu, kainos šiuose miestuose vasarą – pačios didžiausios.

Pigesnė nakvynė, bet ne bilietai

Bankokas, Tailandas
Nusprendę išvykti į užsienio šalį ne sezono metu, turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pigesni gali būti ne lėktuvų bilietai, o gyvenimas pačioje šalyje – nakvynė viešbutyje, pietūs kavinėje ar suvenyrai. M. Mažeikos teigimu, skrydžių organizatoriai, suprasdami, kad turistų srautas ne sezono metu bus mažesnis, tuo metu vykdo ir mažiau skrydžių. „Skrydžių avialinijos numato ir žino, kad tuo metu bus mažiau turistų, todėl vykdo ir mažiau skrydžių, kad joms tai apsimokėtų. Niekas nedaro taip, jog žiemą skrydžiai kainuoja, tarkim, 4 tūkst. litų, o vasarą – 2 tūkst. litų. Kaina yra tokia pati, nes žiemą užsakyta daugiau lėktuvų, o vasarą skrydžių sumažėja“, - sakė jis.

Tuo tarpu už nakvynę ar ekskursijas galima sumokėti ir mažiau. „Paprastai viešbučių ir ekskursijų kainos būna mažesnės, bet ne tiek, kiek galbūt žmonės tikisi. Per paskutinės minutės pasiūlymus šiuo atveju galima sutaupyti daugiau“, - kalbėjo vyriškis.

Jam pritarė ir I. Navickaitė. Jos teigimu, pavyzdžiui, vasarą keliaujant į Indiją, kur šiuo metu gali vyrauti karščiai ir lietūs, galima sutaupyti apie 30 proc. asmeninių išlaidų. Ji sakė, kad pigiau gali atsieiti ir pats kelialapis. „Vasaros metu kelionės būna keliais šimtai litų pigesnės“, - sakė moteris. I. Navickaitė sakė, kad baimintis šiltų orų nereikėtų. „Mūsų vadovai Indijoje buvę keliasdešimt kartų, jie žino, ką, pavyzdžiui, daryti labai karštą dieną, kad žmogus geriau jaustųsi“, - sakė ji.

M. Mažeikos manymu, norintiems rasti ir pigesnius lėktuvo bilietus, reiktų paieškas pradėti iš anksto, nes tai, jog vasarą turizmo sezonas – ne visur, mažesnių kainų nelemia. „Į Pietų Ameriką bilietai nėra pigesni. Jie tokie būna dviem atvejais – tada, kai būna bilietų išpardavimas (bet išpardavimas būna prieš pusmetį ar panašiai) arba tuomet, kai būna užsakomieji reisai. Tai yra tie reisai, kuriais vyksta tik turistai, pavyzdžiui, iš Vilniau į Turkiją. Panašūs reisai yra iš Amsterdamo į Braziliją arba iš Londono, Amsterdamo, Frankfurto, Berlyno į Karibus, - paaiškino vyriškis.

Klimatas kainą veikia ne visuomet

Visgi, ieškantiems pigesnių kelionių būdų, kainas visuomet reikėtų lyginti. Kai kurie kalbinti kelionių specialistai nesutiko, kad keliauti ne sezono metu gali būti pigiau. „Iš mano patirties, pigiau vasarą kažkur keliauti nėra, nebent žmonės pataiko į liūtis egzotinėse šalyse, bet dėl to kainos ten tikrai nėra mažesnės. Tų liūčių ten gali ir nebūti, taigi vasarą pirkti kelionę tikrai nėra pigiau. Žmonės visada gauna geriausią kainą, kai perka išankstines keliones. Aišku, Egipte dabar yra labai karšta, tačiau nėra taip, kad ta kelionė kainuotų daug pigiau“, - kalbėjo „Ara Travel“ turizmo vadybininkė Arūnė Bilunskaitė.

„Alfaturas“ atstovė sakė, kad kelionių į tas pasaulio dalis, kur tuo metu gali būti prastas klimatas, jie turistams ir nereklamuoja. „Kai ne sezono metas, nelabai kam ir siūlome ten važiuoti. Nemanau, kad jeigu ten ir pigu, būtų smagu per liūtį vaikščioti“, - paaiškino agentūros atstovė. „Kelionių gurmanų“ vadovė Asta Jolanta Miškinytė apskritai patarė keliautojams tokiu būdu netaupyti. „Keliauti reikia tada, kai gali, o šalį reikia rinktis pagal kainą, kurią nori ar gali sumokėti, ten kur dar nebuvai, ir ką nori pamatyti“, - mano ji.

Su kolege sutiko ir „West Express“ rinkodaros skyriaus vadovė Aušra Vengrytė. „Kaina nėra vienintelis dalykas, pagal kurį renkasi žmogus. Mes niekada nesakome kažkur važiuoti, nes ten yra pigiau – yra daug daugiau sąlygų. Žmogus išvažiavęs supras, kad jam per karšta ir jis jaučiasi blogai, jis būtų galėjęs sumokėti daugiau ir pajusti daugiau komforto, todėl nesiūlome važiuoti ten, kur yra pigiau. Mes siūlome planuoti laiką, apžvelgti kryptis žiemai, tą patį Egiptą, kur ir žiemą yra karšta“, - sakė ji.

„Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė taip pat sakė, jog sutaupyti galima tik tada, kai kelionė planuojama iš anksto. „Jau eilę metų yra nusistovėjusi tendencija, kai poilsines keliones už mažiausią kainą galima įsigyti tik išankstinių pardavimų metu. Kitaip tariant, išlošia tie turistai, kurie savo atostogas pradeda planuoti iš anksto. Tokią tvarką padiktavo koreguota viešbučių kainodara. Žinoma, vis dar pasitaiko ir „paskutinės minutės“ pasiūlymų, bet tai jau nebe masinis reiškinys. Keliautojai tai puikiai žino ir keliones planuojasi prieš pusmetį, ar net dar anksčiau“, - sakė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)