Savaitgalio išvyka automobiliu po Lietuvą – puiki išeitis nuo darbų pavargusiems, bet atostogauti dar neplanuojantiems tautiečiams. Gerų įspūdžių galima pasisemti ir gimtojoje šalyje, tačiau už juos taip pat teks sumokėti – šią sumą sudarys ne tik išlaidos automobilio degalams ar maistui, bet ir nakvynei. Nenusiteikusiems brangiai mokėti už kambarį viešbutyje ar svečių namuose, galima pasinaudoti kempingų teikiamomis paslaugomis – čia paprastai galima apsistoti nedideliuose nameliuose ar tiesiog palapinėse bei naudotis tokiais civilizacijos malonumais kaip dušas ar tualetas. DELFI tyrė, kiek skirtingose Lietuvos vietose kainuoja tokia nakvynė.

Gyvenimas palapinėje prie jūros – nuo 40 litų

Norintiems vasariškais orais mėgautis prie jūros, šioje šalies dalyje yra įkurti keturi asociacijai priklausantys kempingai – Nidoje, Giruliuose, Ventės kaime ir Karklėje. Čia svečiai gali apsistoti tiek palapinėje, tiek kemperyje, tiek individualiuose kambariuose (išskyrus Giruliuose). Kaina kiekvienu atveju skiriasi.

Brangiausia poilsiauti Nidoje, kur už dviejų žmonių nakvynę palapinėje, priklausomai nuo datos, gali tekti sumokėti nuo 55 iki 78 litų. Kiek pigiau stovyklauti Ventės kaime, Giruliuose ar Karklėje – čia teks išleisti apie 40 – 55 litus. Sumanius į kelionę leistis kemperiu ir gyventi jame, sutaupyti nepavyks – tuomet para Nidos kempinge atsieis 89 - 105 litus, Ventės kaime, Giruliuose ar Karklėje – 55 – 60 litų. Dviems žmonėms gyventi kempinge esančiame kambaryje ar namelyje kainuos dar daugiau – nuo 70 iki 250 litų. Už papildomą mokestį skirtinguose kempinguose apsistoję gyventojai galės mėgautis tam tikromis pramogomis – jiems nuomojamas sportinis inventorius, sportinių žaidimų aikštelės, panorę gali naudotis pirtimi, baseinu ar išsimaudyti kubile.

Mindūnų kempingas LKA nuotr.
Prieš atvykdami į kempingą, poilsiautojai turėtų būti apgalvoję bent vieną alternatyvą pasirinktai nakvynei – pavyzdžiui, vietos palapinei vasaros metu rezervuoti Nidos kempinge negalima, todėl turistai gali būti nemaloniai nustebinti praradę suplanuotą nakvynės vietą. Ją surasti paprasčiau pasitelkus ne tik Lietuvos kempingų asociacijos siūlomą kempingų sarašą – vietų, kur galima nakvoti palapinėje ar kemperyje yra ir daugiau. Pavyzdžiui, pajūryje galima rasti bent kelias tokias vietas Šventojoje ar Palangoje: kainos čia panašios į siūlomas asociacijai priklausančių kempingų.

Viktorija Šilgalytė, poilsio ir laisvalaikio centro „Ventainė“, kur įrengtas ir kempingas, administratorė sakė, jog šiuo metu laisvų namelių pas juos jau nėra likę, tačiau atvykstantys su palapinėmis ar kemperiais vietų dar turėtų rasti. Jos teigimu, ši vasara kempingų savininkams nelabai palanki – moteris sakė, kad poilsiautojų su palapinėmis šiemet atvažiuoja mažiau, tai lėmė ir anksčiau buvę prasti orai. „Praeitais metais populiaresnės buvo palapinės, o šiemet – nameliai“, - sakė V. Šilgalytė. Ji kalbėjo, jog nusiskundimų dėl kainų iš žmonių negaunanti - svečiai į už nakvynę prašomą sumą žiūri normaliai.

Prie ežerų nakvoti pigiau nebus

Lina Urbonavičiūtė
Apsistoti kitose Lietuvos dalyse įkurtuose kempinguose kainuos panašiai kaip ir pajūryje. Čia poilsiautojai gali ilsėtis prie ežerų, už papildomą mokestį pasiplaukioti baidarėmis ar vandens dviračiais, žaisti sportinius žaidimus. Palyginus kainas trijuose Aukštaitijoje įsikūrusiuose kempinguose Mindūnuose, Pabebrusės kaime ir Obuolių saloje, paaiškėjo, kad jos panašios - tesiskiria 10 ar 20 litų. Pigiausia apsistoti palapinėje dviems žmonėms buvo Mindūnuose – už tai tektų sumokėti 36 litus, kitur – apie 48 – 50 litų. Panašios kainos buvo ir norintiems nakvoti kemperiuose – nuo 50 iki 75 litų. Apsistoti nameliuose kainuotų bene perpus daugiau – 80 – 140 litų.

Kempingo – poilsiavietės „Obuolių sala“ vedėja Lina Urbonavičiūtė sakė, jog jai yra tekę išgirsti skundų dėl poilsiautojų nuomone per aukštų kainų. Visgi, jos teigimu, bent jau jų poilsiavietėje kainos nėra aukštesnės nei kitur, nors kempingas ir yra įvertintas keturiomis žvaigždutėmis. L. Urbonavičiūtė sakė, kad kainas sumažinti būtų sudėtinga dėl trumpo poilsio sezono Lietuvoje. „Pas mus kempingų yra apie dvidešimt, o sezonas – trys mėnesiai. Bet kokiu atveju, joks kempingas neišsilaiko iš vasaros. Nori nenori, negali pigiau daryti, nes išsilaikymo kaštais yra dideli“, - sakė ji.

Nakvynę kempinguose už tokią pat kainą siūlo ir didieji miestai – juos rasti galima ir Vilniuje, ir Kaune. Laikinojoje sostinėje „Kaunas city“ kempinge dviems žmonėms nakvynė palapinėje kainuos 52 litus, Vilniuje „Vilnius city“ kempinge – 54 litus.

Užsienyje kainos panašios

Lietuvos bei užsienio šalių kempinguose atostogavęs Tadas teigė, kad mūsų šalyje veikiantys kempingai už nakvynę palapinėje dviems žmonėms neturėtų prašyti daugiau nei 40 Lt. Šią sumą jis įvardijo atsižvelgęs į kainas užsienyje. „Tarkime, šį pavasarį viename Portugalijos kempingų už nakvynę dviems žmonėms ir vietą automobiliui teko mokėti 11 eurų. Vis dėlto taip pasiseka retai. Vidutiniškai tenka mokėti apie penkiolika - dvidešimt eurų. O mūsų šalyje kempingų įkainiai svyruoja nuo 30 iki 80 litų. Keista, kai už nakvynę Molėtuose reikia mokėti daugiau nei Portugalijoje“, - pasakojo pašnekovas.

Pigesnę nakvynę, pasak jo, galima rasti Pietų Europos šalyse, pavyzdžiui Italijoje, kur didelė kempingų konkurencija ir jie priversti mažinti kainas. Brangiausiai – trisdešimt eurų – Tadui yra tekę mokėti Šveicarijoje, apsistojus prie Ženevos ežero. Be to, jis pripažino, kad teikiamų paslaugų kokybė Lietuvoje ir užsienyje skiriasi. „Nors visur visko pasitaiko, įprastai užsienyje aptarnavimas puikus, ypač kai važiuoji į kempingus, apie kuriuos būni pasidomėjęs iš anksto. Dušuose, tualetuose švaru, kai kur ir muzika groja, šildomos grindys...Ne visi lietuviai tokius patogumus turi namuose. O kiekvienas save gerbiantis kempingas Italijoje turi ir baseiną, kuriuo naudotis gali visi apsistoję poilsiautojai be papildomų mokesčių“, - sakė jis. Tuo tarpu prieš keletą metų apsistojus kempinge Klaipėdoje jam teko pakliūti į komišką situaciją – ten įrengtas dušas buvo bendras tiek vyrams, tiek moterims. „Ateini ir nežinai, kurios lyties atstovų sutiksi daugiau“, - sakė jis.

Užsieniečių kempinguose mažiau

Nidos kempingas LKA nuotr.
Vygandas Lazauskas, Lietuvos kempingų asociacijos prezidentas, kalbėjo, kad didelių problemų, susijusių su Lietuvos kempingais, jo manymu, nėra, tačiau aukštesnės kokybės siekti reikėtų. „O jei dar yra šiek tiek tuščių kempingų, vadinasi, jų dar pakanka“, - paklaustas apie tai, ar Lietuvoje kempingų ne per mažai, atsakė vyriškis. Jis patikino, kad kainos už nakvynę palapinėje mūsų šalyje nėra išskirtinai aukštos. „Apie 40 – 50 litų yra normali kaina. Visiškai reali ir kaina pajūryje, kadangi, jei kempingai užsipildo, ji yra atitinkama. Iš tikrųjų, sezonas yra trys mėnesiai, o tame sezone, jei nėra saulėtų dienų, lieka ne trys mėnesiai, o vienas“, - sakė V. Lazauskas. Jo teigimu, apskritai nakvynės palapinėje kaina turėtų neviršyti kainos, kurią tektų sumokėti apsistojus jaunimo nakvynės namuose.

V. Lazauskas sakė pastebintis, jog šiais metais sumažėjo į kempingus atvykstančių užsieniečių skaičius, tačiau padaugėjo lietuvių, kurie nakvoja nebe palapinėse, o kemperiuose. „Mes matome džiugią tendenciją, kad lietuviai jau atvažiuoja su auto nameliais. Jeigu anksčiau, sakykim, Obuolių saloje, su jais atvažiuodavo du lietuviai ir aštuoni užsieniečiai, šiemet sakė, jog pastebėjo, kad yra atvirkščiai. Proporcija gal ir ne tokia, tačiau tai, kad lietuvių daugėja su auto namais, - tikrai taip“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)