DELFI žurnalistai nusprendė patikrinti sklandančius gandus, jog tokia pati puota, tik skirtingomis progomis gali kainuoti skirtingai. Pasirodo, kad kai kuriuose restoranuose ar sodybose už tą patį savaitgalį vykstančias vestuves teks mokėti daugiau nei už gimtadienio šventę. Skirtingi įkainiai galioja ir makiažą norinčiai pasidaryti nuotakai ar jubiliatei grožio salonuose.

Per jubiliejų ir maistas, ir lova tampa pigesni

Susisiekus su netoli Trakų įsikūrusia „Akmenine rezidencija“ telefonu atsiliepusi darbuotoja teigė, kad vestuvių atveju vienam žmogui maistas kainuos apie 120 Lt, tuo metu, jei organizuojamas jubiliejus, už vieną asmenį maistui prašoma po 100 Lt. Nors už ant stalo dedamus patiekalus reikia mokėti skirtingą kainą, visgi už nakvynę abiem atvejais prašoma 100 Lt žmogui.

„Vilnoja“ viešbutis skirtingų kainų puotoms nesiūlo. Tiek vestuvėms, tiek puotai už vieno svečio maistą ir nakvynę reikės sumokėti 150 Lt.

Paskambinus Anykščiuose įkurtos “Bitės vilos“ atstovams, šie vestuvėms paprašė 4000 Lt už sodybos nuomą savaitgaliui. Tačiau kitą dieną susukus tą patį telefono numerį ir paklausus, kiek kainuotų tą patį savaitgalį suorganizuoti jubiliejaus šventę, buvo paprašyta jau 3500 Lt.

Prie sostinės „Villa Alicante“ pramogų komplekse vestuvėms puota su maistu bus iškelta už preliminariai siūlomą 120 Lt kainą vienam žmogui. Jubiliejaus šventei prašoma nuo 100 Lt už maistą. Kartu esančiame viešbutyje apnakvydinti svečius per vestuves – siūloma nuo 149 Lt dviviečiuose kambariuose ar už 70 Lt žmogų, jei švenčiamas gimtadienis.

Užsisakant makiažą progos geriau nepranešti

Vilnietė Dalia jau kelios vasaros nuolat randa priežastį pasidaryti makiažą grožio salone. Tai netikėtai sukanka draugų jubiliejus, tai draugai maino vestuvinius žiedus. Tačiau sostinės gyventoja stebisi, kodėl nuo pasakytos priežasties, kai daromas makiažas, taip skiriasi kainos.

„Visada svarstau, kodėl vakarinis makiažas brangesnis už paprastą, o vestuvinis dar brangesnis. Juk jei nori paprasto makiažo, su kuriuo būsi vakare, kodėl turėtum mokėti kaip už vakarinį“, - stebėjosi Dalia.

Mergina pasakojo, kad eidama į grožio saloną išmoko vieną gudrybę – jei visažistei nepasako, kokia proga darosi makiažą ir nori ne per daug ryškaus makiažo, jai pavyksta paslaugą gauti už mažesnę kainą.

„Juk vakarėlyje ar vestuvėse nebūtina būti su labai ryškiu makiažu. Man patinka, kai tik nupudruoja paryškina akis ir lūpas. Atrodyti kaip Lady Gaga tikrai nepretenduoju“, - nuomonę išsakė vilnietė.

Merginos nuomone, makiažas turi būti padarytas profesionaliai ir gražiai nesvarbu, ar jis daromas klubui, vestuvėms ar gimtadieniui.

„Lietuvoje yra dar toks požiūris, kad jei daromas vestuvėms makiažas, tai daugiau darbo turi įdėti visažistė nei įprasta. Bet ir paprastas makiažas, daromas salone reikalauja kruopštaus ir atsakingo darbo. Visažistės turi dirbti gerai bet kokiu atveju ir nelupti didesnės kainos, jei tai proginis makiažas“, - kalbėjo pašnekovė.

DELFI žurnalistams paskambinus į kelis grožio salonus kainos tarp proginio ir vestuvinio makiažo labai daug nesiskyrė, tačiau kai kuriose vietose už nuotakos makiažą buvo prašoma 30 ar 50 Lt daugiau.

Kainos kyla ir už vestuvines puokštes, batelius ar manikiūrą

Visažistė Daiva Gecevičiūtė teigė, kad makiažo specialistams iš tiesų vestuvinį makiažą padaryti sunkiau nei vakarinį: nuotaka žaviu veidu turi išlikti nuo ankstaus ryto iki pat nakties, o vakarinis makiažas daromas vos keletui valandų. Tačiau specialistė pripažino, kad kai kurie verslininkai piktnaudžiauja žodžiu „vestuvės“.

„Vestuvėms dauguma įprastų dalykų tampa brangesniais: pažiūrėkite į batelių, puokščių kainas. Puokštė gali būti iš tų pačių gėlių, tačiau jei pasakoma, kad puokštė vestuvėms, jos kaina iškart kyla“, - pastebėjo pašnekovė.

Kalbėdama apie makiažą, visažistė pastebėjo, kad neretai kai kurios makiažo specialistės teigia, kad daro vestuvinį makiažą, tačiau iš tiesų tai būna paprastas vakarinis makiažas. „Panašiai būna ir kai daromas pedikiūras ar manikiūras. Jei užsisakomas prancūziškas variantas, tai tereikia pasakyti, kad vestuvėms ir kaina šoktels“, - įžvalgomis dalijosi pašnekovė.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba teigia, kad verslininkai už tą pačią paslaugą gali prašyti skirtingų kainų, nes teisės aktai nereguliuoja teikiamų paslaugų įkainių. Vartotojas turi teisę gauti išsamią informaciją apie suteikiamos paslaugos galutinę kainą ir pasirinkti jam tinkamą paslaugos teikėją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)