Karštomis vasaros dienomis daugelyje šiuolaikiškų biurų nuolat ošia kondicionieriai. Nors specialistai paprastai pataria patalpas vėdinti ir šaldyti atvėrus langus, kai kuriuose biuruose jų atidaryti apskritai negalima, kitur tam trukdo pro langą sklindantis ir darbuotojams susikaupti neleidžiantis triukšmas ar užterštas miesto oras.

Sudėtingiausia – dirbantiems savaitgaliais, kai patalpose gali būti išjungiami arba tik minimaliu rėžimu įjungti veikti kondicionieriai bei vėdinimo sistemos. Tokiu atveju darbuotojai patys turi nuspręsti, kokių priemonių imtis arba skųstis darbdaviams. Biurų savininkai į šias problemas atsižvelgia ne visada, nes tai – vienas iš būdų papildomai sutaupyti. Jų teigimu, norintys papildomo kondicionavimo turėtų kreiptis tiesiogiai ir tuomet sistema būtų papildomai įjungiama ir laisvadieniais. Taip darbuotojams elgtis pataria ir sveikatos specialistai.

Vėdinti patalpas – būtina, įjungti kondicionierius – ne

Pasak Danguolės Gorobcienės, Higienos instituto Profesinės sveikatos centro specialistės, nors ir nėra normomis nustatyto dažnio, vėdinti patalpas reikia. „Darbo patalpos būtinai turi būti vėdinamos prieš ateinant į darbą, pietų pertraukos metu ir reikalui esant“, - sakė specialistė. Jos teigimu, tuo atveju, jei patalpos nėra vėdinamos, padidėja žmogaus nuovargis, pablogėja nuotaika. „Paskaičiuota, kad į vieno asmens gyvenamąjį kambarį per valandą turi patekti 50 m3 gryno oro. Gyvenamieji kambariai turi būti vėdinami 1-2 kartus per valandą“, - sakė ji. Specialistės teigimu, biure oro temperatūra šiltuoju metų laiku turi siekti 22-25*C, oro judėjimo greitis - 0,1-0,2 m/s.

„Darbo, kaip ir gyvenamose, patalpose turi būti numatyta galimybė vėdinti patalpas. Bent vienas langas patalpoje turi būti atidaromas arba languose įrengtos orlaidės. Statant pastatus pagal statybos reikalavimus turi būti įrengiama „kanalinė“ ventiliacija. Jeigu patalpose įrengiama oro kondicionavimo sistema, nors Lietuvos klimatinėmis sąlygomis galima ir be jos apsieiti, ji turi būti prižiūrima (keičiami filtrai)“, - sakė D. Gorobcienė. Moters teigimu, tuo atveju, jei biure langai neatsidaro, o vėdinimo sistema – neveikia, reikėtų pakalbėti su darbdaviu dėl galimybės pakeisti langus ar įrengti orlaides. „Jei nepavyksta, galima kreiptis į Valstybinės darbo inspekcijos teritorinį skyrių, kurio darbuotojai yra įgalioti tikrinti, ar darbo sąlygos atitinka galiojančius reikalavimus“, - kalbėjo moteris.

Pasak Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyr. darbo inspektorės Ritos Zubkevičiūtės, nors patalpų vėdinimo ir kondicionavimo įrangos įjungimo ar išjungimo režimas nėra reglamentuotas, darbuotojai iš tiesų gali kreiptis į darbdavius dėl jiems netinkamų darbo sąlygų. „Biuro patalpų vėdinimo sąlygos gali būti nurodytos įmonės vidaus tvarkos taisyklėse arba aptartos kolektyvinėse sutartyse“, - sakė ji. Tol, kol vėdinimo ir kondicionavimo sistema įrenginėjama ar pertvarkoma, vėdinti patalpas galima atidarant langus ar darant pertraukas vėsesnėje patalpoje, įsigyjant ventiliatorių. Kitu atveju, darbuotojas rizikuoja savo sveikata. Nors, pasak R. Zubkevičiūtės, didėlės grėsmės dirbant šiltoje (iki 30*C) ir tvankioje patalpoje nėra, tokiomis sąlygomis mažėja darbingumas, darbuotojas dėl temperatūrų skirtumo gali peršalti.

Karštis – dėl taupomų pinigų

Mindaugas Palionis
Mindaugas Palionis, „NIT“ technikos direktorius pasakojo, kad pagrindinė paskata biurų savininkams sistemų nejungti laisvadieniais – siekis sutaupyti energijos, tuo pačiu - ir papildomų pinigų. Tiesa, suma, kuri susidarytų savaitgaliais darbuotojams leidus naudotis kondicionavimo ir vėdinimo sistemas, pasak M. Palionio, nėra tokia didelė. „Suma iš tikrųjų nesusidaro labai didelė – jeigu viename kabinete tik kondicionavimas (be vėdinimo), išeina keli litai, jei su vėdinimu ir šildymu – grubiai, iki dešimt litų“, - paaiškino jis. Vyriškis teigė, kad dėl šios priežasties vėdinimo ir kondicionavimo sistemos biuruose dažniausiai yra automatizuotos. „Įjungiamas laikmatis, kad pati sistema pirmadienį įsijungtų penktą ar šeštą ryto. Šių sistemų nereikia laikyti įjungtų savaitgaliais“, - sakė jis.

Specialistas papasakojo, kad dažniausiai sistema automatiškai nustatoma veikti pagal darbo grafiką. „Dažniausiai įmonės kondicionavimo ir vėdinimo sistemas centralizuoja. Jei pagal bendrą darbo grafiką savaitgalis yra ne darbo diena, dėl vieno į darbą atėjusio žmogaus sistemos tikrai niekas nejungs“, - sakė jis. M. Palionis paaiškino, kad tuo atveju, jei sistema lokali, šios problemos nėra. Tiesa, bėdų galima išvengti ir įsirengus automatizuotą centrinę sistemą: „Centrinę sistemą galima taip reguliuoti, kad patalpą būtų galima kondicionuoti ir savaitgalį. Aukštos klasės biuruose taip ir daro. Tai labai paprasta, bet, matyt, taip nedaro tie, kurie taupo investicijas“.

Biuruose sistemos įvairios

Pasiteiravus apie tai, kokiu būdu į darbą savaitgalį atėję darbuotojai gali atvėsinti įšilusi kabinetą pačių biurų savininkų paaiškėjo, kad sistemos skirtingose vietove veikia įvairiai. Visgi, daugelis jų teigė, kad paprašius, kondicionavimo ir vėdinimo sistemos gali būti įjungiamos ir savaitgaliais. Biurų „Green hall“ administratorė Genutė Deveikytė sakė, kad jų prižiūrimuose biuruose sistema savaitgaliais yra išjungiama tuo atveju, jei tam neprieštarauja nuomininkas. „Kiekvieno aukšto sistema autonomiška, galima įjungti ar išjungti kiekvieną aukštą atskirai. Savaitgaliais sistema išjungiama taupant energiją“, - sakė ji. Tuo atveju, jei darbuotojai į darbą atvyksta savaitgaliais, pasak G. Deveikytės, galima susitarti, kad sistema nebūtų išjungta. „Kita alternatyva - atidaryti langą“, - teigė moteris.

Verslo centras „Vertas“ atstovai pasakojo, kad jų biuruose taip pat stengiamasi atsižvelgti į darbuotojų norus. „Sekmadieniais vėdinimo ir kondicionavimo sistemos nefunkcionuoja, nes nėra pastebimas didelis dirbančių darbuotojų kiekis. Esant poreikiui, sistemos gali būti paleistos bet kuriuo metu. Vėdinimo (kondicionavimo) sistemų darbas yra pakankamai brangus, todėl siekiant taupyti energetinius ir finansinius nuomininkų resursus sistemos sekmadieniais neeksploatuojamos, - sakė ji. - Reikėtų pastebėti, kad statiniai yra inertiški t.y. vykdant vėdinimą ir kondicionavimą šešias dienas ir vieną dieną per savaitę sistemų neeksploatuojant, patalpų mikroklimatas iš esmės nepasikeičia. Be to, sekmadieniais dirbančių žmonių skaičius tikrai nėra didelis, o visuose biuruose yra natūralaus vedinimo sistemos (per langus, vedinimo šachtas)”.

Kęstutis Taletas
„MG Valda“ Vystymo ir turto priežiūros direktorius Kęstutis Taletas pasakojo, kad jų valdomuose biuruose dauguma kondicionavimo ir vėdinimo sistemų yra centralizuotos. „Vėdinimo sistemos režimas nustatomas atsižvelgiant į dirbančių žmonių srautus, todėl su problemomis niekuomet nesame susidūrę. Savaitgaliais ir naktimis, kuomet biuruose dirba vos po keletą žmonių, vėdinimo sistema veikia silpnesniu režimu. Toks reguliavimas naudingas siekiant bendro energetinio balanso ir efektyvaus elektros suvartojimo. Savaitgaliais dirbantys žmonės to skirtumo nejaučia“, - teigė „MG Valdos“ atstovas.

Anot jo, vėdinimo sistema savaitgaliais negali būti išjungta ne tik dėl ateinančių darbuotojų, bet ir pačių patalpų vėdinimo. „Nevėdinamos patalpos per savaitgalį įšiltų tiek, kad savaitės pradžioje įjungta sistema nespėtų laiku užtikrinti reikiamo vėdinimo“, - sakė jis. Vietinius kondicionierius ir reguliatorius, pasak K. Taleto, žmonės turi savo kabinetuose, todėl juos gali naudoti pagal poreikį, nepriklausomai nuo savaitės dienos.

Virginija Mikutaitė
„Lietuvos draudimo“ Personalo vadovė Virginija Mikutaitė sakė, jog pas juos kondicionavimo sistema veikia panašiai – įmonė laiko save „žaliosios politikos“ bendrove, tačiau už bereikalingą vėdinimą yra atsakingas kiekvienas įmonės darbuotojas.

„Mūsų centriniame biure kondicionavimo sistema yra individuali kiekvienai patalpai, taip pat ir kituose mūsų biuruose visoje Lietuvoje. Kiekvienas darbuotojas, išeidamas iš darbo išjungia savo kompiuterį, elektros apšvietimą, taip pat ir kondicionierių. Taip pat kiekvienas atėjęs į darbą gali įsijungti kondicionavimo sistemą ir naudoti ją tiek, kiek reikia“, - sakė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)