Maisto kainos neišaugo

Oficialią vasaros sezono pradžią uostamiesčio paplūdimiuose saugumą užtikrinsiantys gelbėtojai paskelbs poryt. Tačiau karštomis dienomis pliažuose žmonių netrūksta jau dabar. Klaipėdoje prie jūros minios plūdo ir vakar.

Poilsiautojus paplūdimiuose pasitinka visiškai atnaujintos medinės kavinės. Buvusių palapinių nebeliko. Paslaugas pliažuose jau teikia didžioji dalis verslininkų.

Kavinių darbuotojai tvirtino, jog užkąsti ar atsigerti gaiviųjų gėrimų, ypač savaitgaliais, jau užsuka nemažai žmonių. Tačiau ne visose jų veikia virtuvė.

Lankytojai turi tenkintis fasuotais užkandžiais, ledais, įvairiais gėrimais. Jų kainos panašios, kaip ir praėjusiais metais.

Saugos poilsiautojų daiktus

Paplūdimiuose dirbantys verslininkai šiemet poilsiautojams pasiūlys daug naujų paslaugų.

Viešojo maitinimo įstaigose įrengtos daiktų saugojimo spintelės. Anksčiau tokia paslauga Klaipėdos paplūdimiuose nebuvo teikiama.

Neįgaliųjų paplūdimyje esančios kavinės šeimininkas Tadas Junokas tvirtino, kad poilsiautojai domisi saugojimo spintelėmis, tačiau kol kas daiktų jose nepaliko.

„Anksčiau žmonės išvis tokia paslauga nesidomėjo. Dabar, kai pamato spinteles, paklausia, ar teiksime šią paslaugą“, – pasakojo T.Junokas.

Tačiau kiek kainuos daiktų saugojimo paslauga, verslininkai dar negali pasakyti.

Tris kavines, esančias neįgaliųjų pliaže, Giruliuose ir Antrojoje Melnragėje turinti Reda Vismantienė teigė, kad paslauga nebus labai brangi. Gali kainuoti nuo lito iki kelių už valandą.

„Stebuklingų kainų tikrai nebus“, – žadėjo savininkė.

Paplūdimyje įrengė dušus

Tačiau ne visi verslininkai tiki, kad ši paslauga pasiteisins. Giruliuose paplūdimio kavinę turintis Rytis Murmokas pasakojo, kad ir anksčiau yra teikęs šią paslaugą.

„Buvau pastatęs spinteles daiktams. Vienais metais jomis naudojosi penki, kitais – šeši žmonės. Vėliau nebestačiau spintelių, kuriose saugomi poilsiautojų daiktai“, – komentavo verslininkas.

Kiek kainuos ir maudymasis prie kavinių įrengtuose dušuose, nežinia, tačiau aišku tik, kad ši paslauga bus mokama. Anot R.Vismantienės, jos teikimas brangiai atsieina.

„Į paplūdimį vandens nėra atvesta. Jo atsivežama plastikinėse talpyklose. Ir vanduo, ir transportavimas atsieina brangiai. Galvojame už kelias minutes duše imti kelis litus. Baltijos vanduo nėra toks sūrus, kad poilsiautojams reikėtų daug maudytis“, – pasakojo verslininkė.

Pasikaitinti – į pirtį

Šiemet paplūdimiuose neturėtų trūkti tualetų. Po du tris kilnojamus jau pastatyti prie kavinių. Jais galės naudotis ne tik įstaigų klientai, bet ir poilsiautojai. Pastariesiems ši paslauga kainuos litą.

T.Junokas tvirtino, kad jų tualetu už minėtą kainą paplūdimio lankytojai galėjo naudotis ir pernai.

Uostamiesčio paplūdimiuose bus teikiamos ir įdomesnės paslaugos. Poilsiautojai galės pasinaudoti ir pirtimi. Valanda joje atsieis 50 litų. Tokia pirtis yra įrengta Antrojoje Melnragėje.

Kol kas poilsiautojai šios paslaugos neišbandė, bet besidominčiųjų buvo.

Įrengtos ir tinklinio aikštelės. Kai kurios kavinės žaisti leidžia nemokamai. Baigiamos rengti ir vaikų žaidimo aikštelės. Kai kur mažieji jau gali pasisupti sūpynėse.

Kiek kainuos ši paslauga, verslininkai taip pat negalėjo pasakyti. Pernai diena atsiėjo apie 5 litus.

Kol kas nenuomojami ir gultai, tačiau verslininkai žada teikti ir šią paslaugą. Kol kas jie baiminasi viską susivežti, kad netaptų vagių aukomis. Yra verslininkų, kurie šią paslaugą pasiūlė teikti kitiems asmenims.

„Aš daugiausia teiksiu viešojo maitinimo paslaugą. Žaidimų aikštelę įrengs, gultus ir skėčius nuomos kiti asmenys ar įmonės. Viską padaryti pačiam labai daug kainuoja. Negali susipirkti visų gultų ir žaidimo aikštelės įrenginių“, – pasakojo R.Murmokas.

Pernai Klaipėdos paplūdimiuose taip pat buvo nuomojami gultai. Dienai vienas kainavo 5 litus. Tačiau ši paslauga pasiteisino ne visur. Kai kuriose vietose nuomotojai darbą baigė anksčiau nei baigėsi sezonas.

Žada rengti vakarėlius

Paplūdimio kavinėse poilsiautojai galės stebėti ir įvairias sporto varžybas. Kai kuriose kavinėse bus pastatyti televizoriai.

„Kol kas atsivežėme seną, bet vėliau pakeisime. Ketiname vakarais organizuoti ir vakarėlius. Norime kuo daugiau teikti paslaugų poilsiautojams“, – pabrėžė T.Junokas.

Nors orai lepina, bet kol kas uostamiesčio paplūdimiuose veikia ne visos kavinės. Viena įstaiga Giruliuose iš pradžių veikė, o vėliau užsidarė remontui, – tvarkoma elektros instaliacija.

Klaipėdos paplūdimiuose jau veikia ir geriamojo vandens fontanėliai. Iš viso jų yra 12, bet veiks dešimt. Šeši yra Smiltynėje, po du – Pirmojoje ir Antrojoje Melnragėje. Vanduo į juos tiekiamas iš gręžinio.

Dar du vandens fontanėlius suniokojo audros. Atstatyti jų neapsimoka.

Prieš maudynes – instruktažas

Palangos verslininkai poilsiautojams paplūdimyje naujovių nepasiūlys.

Anot kurorto savivaldybės Rinkliavų skyriaus vyresniosios specialistės Aušros Dangėlaitienės, bus teikiamos tradicinės paslaugos: veiks kavinės, vaikų žaidimo aikštelės, bus pastatyti batutai, nuomojami gultai.

Naujovę ekstremalių pramogų mėgėjams pateiks gelbėtojai. Bus sudaryta galimybė maudytis, esant audringai jūrai. Prie Palangos gelbėtojų stoties ekstremalams bus atitverta speciali vieta.

„Vasarą iš poilsiautojų sulaukiame daug pasipiktinimo, kad neleidžiame maudytis, esant audringai jūrai. Žmonės tvirtina, kad atvažiavo dienai, o negali net į jūrą įlįsti. Nors draudžiama maudytis, jie nieko nepaiso ir eina į jūrą“, – tvirtino Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas.

Anot vadovo, maudynės, kabant tai daryti draudžiančiai raudonai vėliavai, gali baigtis tragiškai. Tačiau buvo ieškoma kompromisų. Nuspręsta vykdyti eksperimentą.

Teritorija, kurioje galės maudytis ekstremalai, bus pažymėta plūdurais. Toli nuo kranto jie eiti negalės.

„Žiūrime, kad būtų saugu, o žmonės bent į bangą galėtų atsisėsti“, – teigė J.Pirožnikas.

Prieš lipdami į audringą jūrą, poilsiautojai turės užsivilkti gelbėjimo liemenes, išklausyti instruktažo.

„Jei eksperimentas nepasiteisins, nutrauksime jį“, – žadėjo J.Pirožnikas.

Komentarai

Irena Šakalienė, Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja

Paplūdimiai paruošti priimti poilsiautojus. Į pliažus galima vykti jau dabar, nelaukiant penktadienio, kada pradės budėti gelbėtojai. Darbų dar yra likę. Reikia sutvarkyti vadinamajame neįgaliųjų paplūdimyje laiptus bei išvežti pastatų griuvėsius Pirmojoje Melnragėje. Kas atliks šiuos darbus, turėtų paaiškėti šią savaitę. Šiemet Klaipėdos paplūdimiai bus kur kas gražesni nei pernai.

Rimantas Armonas, Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas

Paplūdimiuose dirbantys verslininkai darbui buvo beveik pasiruošę gegužės pradžioje. Jie įvykdė visus savo įsipareigojimus. Šiemet Klaipėdos paplūdimiuose poilsiautojams bus pasiūlyta gerokai daugiau paslaugų nei iki šiol. Ne veltui mėnesį rinkome, kuris konkurso dalyvis pateikė geresnį pasiūlymą. Pasitiks ir gražesnės kavinės. Belieka sulaukti tik poilsiautojų.