Prieš 15 metų su partneriu pradėjęs smulkų medžio gaminių verslą Saulius Danisevičius šiandien džiaugiasi turintis 30-40 darbuotojų.

„Verslą pradėjome su kolega Rimantu, kurio jau nebėra. Atsitiktinai susipažinome su danais, pradėjome nuo kalėdinių vainikų gamybos, vėliau plėtėme gamybą – pradėjome gaminti medinius vazonus, inkilus ir lesyklas. Plėtėsi asortimentas ir pati įmonė – iš mažos tapo didesne mūsų krašte“, – pasakoja jis.

Šiandien įmonė „Vers deko“ gamina daug įvairių gaminių iš medžio: vazonėlių, vabzdžių ir įvairių gyvūnų namus, lesyklas, inkilus, dekoracijas.

Beveik visą produkciją įmonė parduoda ES šalyse. Pagrindinės rinkos: Olandija, Vokietija, Italija. Lietuvoje gaminama nebent atsitiktiniams pirkėjams arba laimėjus viešuosius pirkimus.

„Per metus Europoje parduodame 200-300 tūkst. gaminių. Didžiąją dalį gamybos sudaro vazonėliai ir dėžutės. Pagrinde dirbame pagal klientų užsakymus. O Lietuvoje šiemet laimėjome miškų urėdijos konkursą, gaminsime apie 4-5 tūkst. inkilų“, – pasakoja S. Danisevičius.

Saulius Danisevičius

Vis dėlto sunkumai jaučiami ir čia. Vadovo teigimu, pastaruosius mėnesius mažėja klientų užsakymai.

„Šiandien džiaugiamės kiekvienu užsakymu, nes jų mažėja. Iš tikrųjų sunku. Išgyvenome tuos trejus metus: kovidą, energetikos kainų pasiutpolkė mus labai išgąsdino ir paveikė, o dabar bendra ekonominė situacija nėra gera, mums reikia išlaikyti žmones ir dar dirbti pelningai.

Paprastai kasmet vasarį ir kovą sumažėja užsakymų. Iš pradžių manėme, kad gal viskas praeis, bet jaučiame, kad viskas sumažėjo stipriau, ir nėra užuominų, kad į priekį darbų didėtų, klientai tyli“, – sako verslininkas.

„Su kolektyvu džiaugėmės daug sykių, kad mūsų įmonei pavyko išlaviruoti per pandemiją, nebuvo susirgimų ir prastovų, ir užsakymų turėjome. Tarsi išlaviravome ir energetikos krizę, nors mus ji labai paveikė. Visgi šis laikotarpis – sudėtingiausias, niekas taip pozityviai nebekalba“, – priduria pašnekovas.

Tačiau imtis pokyčių dėl darbuotojų ir atlyginimų, kaip patikina, nesvarstoma: „Skaičiaus nei atlyginimų nemažinome. Dar nematome poreikio. Tikiuosi išlaviruosime.“

Jis pripažįsta, kad pabrangus energetikos kaštams, teko kelti produkcijos kainą. Tačiau pavarčius prekių katalogą, matyti, kad didmeninės kainos – itin mažos, pavyzdžiui, inkilėlis kainuoja kelis eurus, tačiau pasiekęs prekybos tašką jo kaina gali išaugti net iki penkių kartų.

„Mums sudėtinga kelti kainas, kadangi dalyvaujame Vakarų rinkoje, ten yra daug kitų ES konkurentų. Praktiškai neįmanoma greitai pakelti kainos, nes įsipareigojame klientams mažiausiai šešiems mėnesiams, netgi metams nekeisti kainų. Nestabilumas Lietuvoje mus labai veikia. Dažnai turime prisiimti kaštus ir patirti nuostolius, labai sunku pelningai dirbti, nes reikia ir investuoti į pačią įmonę“, – pažymi S. Danisevičius.

Pagrindiniai konkurentai, vardija jis, – lenkai, kinai, rumunai ir bulgarai.

„Kinai – labai dideli mūsų konkurentai, ir visai Europai, bet šiandien ypač konkuruojame su Lenkija, dažnai su lenkais klientais pešamės dėl kainų“, – sako verslininkas.

Nuo pat įmonės įkūrimo „Vers deko“ naudoja tik Baltijos šalių pušų ir eglių medieną – atsiveža iš Latvijos, Estijos ar Lietuvos. „Dėl to kaip kiti gamintojai neturėjome šoko dėl baltarusiškos ir rusiškos medienos importo sustabdymo“, – sako S. Danisevičius.

Anot jo, medienos kainos smuktelėjo, tačiau vėl žada kilti: „Kainos varijuoja, esame prie to pripratę. Kainų svyravimas nėra stipriai mus veikiantis veiksnys. Daugiau mus veikia energetika.“

Medienos gaminių verslui sudėtinga planuoti plėtrą, mat Jurbarko rajone nėra daug laisvų darbuotojų.

„Reikia atsargiai viską vertinti ir skaičiuoti. Sunku rasti darbuotojų, nesijaučia, kad mieste būtų laisvų darbuotojų“, – sako jis.

Visus metus čia dirba apie 30-40 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją