Neskuba iš anksto rezervuoti nakvynių

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė Agnė Vaitkuvienė pasakoja, kad šiemet lietuviai neskuba iš anksto rezervuotis vietų kaimo turizmo sodybose, vyrauja paskutinės minutės užsakymai. Tokia tendencija ypač pastebima gegužę ir birželį. Daugiau rezervacijų – liepą ir rugpjūtį ir ilgaisiais šventiniais savaitgaliais.

„Svečiai laukia, jei savaitgalį nusimato geras oras, tik tada užsakinėja sodybą. Išankstinių rezervacijų gegužę turėjome labai mažai. Panaši situacija birželį – išankstinių rezervacijų nedaug, neįskaitant įmonių renginių ir šeimos švenčių. Šis segmentas atsigauna: įmonės aktyviau rengia vakarėlius, komandos formavimo išvykas, vestuvių, palyginus su pandeminiais metais, matome atsigavimą“, – pasakoja ji.

Pašnekovė išskyrė Lietuvos rajonus, kur nakvynės sodybose rezervuojamos greičiausiai, tai – Molėtai, Ignalina, Anykščiai, Trakai. Anot A. Vaitkuvienės, lietuviai pamažu atranda ir Dzūkiją.

„Greičiausiai rezervuojamos sodybos, esančios nuo didžiųjų miestų 100 km atstumu, todėl visiems labai rekomenduojama, ypač kai ilgesnis savaitgalis, pvz., Joninių, pavažiuoti giliau ir pažinti kitus regionus, ten tikrai daugiau laisvų sodybų. Tarkime, Dzūkijoje turime labai gražių sodybų, matome, kad populiarėja šis regionas ir miškų turizmas“, – tikina Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė.

Agnė Vaitkuvienė

Tikisi tokios pat geros vasaros

Pašnekovė viliasi, kad ši vasara vietiniam turizmui bus tokia pat gera kaip ir praėjusios.

„Visada tikimės geros vasaros, bet kokia ji bus, daug priklausys nuo oro. Kai lietinga, sulaukiame mažiau žmonių, nors sodybos bando prisitaikyti, ieško pramogų ir būdų, kaip pritraukti daugiau poilsiautojų ir prastesniu oru: rengia degustacijas, edukacijas, aktyvaus laisvalaikio praleidimo veiklas, nebūtina gulėti prie ežero“, – vardija ji.

Visgi, panašu, kad šiemet keičiasi vietinio turizmo tendencijos. Jei per pandemiją ypač išpopuliarėjo kaimo turizmas, nes lietuviai negalėjo išvykti poilsiauti svetur, tai šiemet gyventojai šluoja keliones į užsienį. Maža to, nebeatvyksta ir užsienio turistų, mat šie baiminasi karo grėsmės.

„Lietuvoje lieka poilsiauti vyresni žmonės, kurie bijo dėl sveikatos ar geopolitinės padėties, jie nori būti arčiau namų. Visada lieka savaitgalio poilsiautojas, kuris su draugais atvyksta savaitgalį, pasidaro trumpas atostogas.

O užsienio turistų daug neturėdavome ir anksčiau – iki pandemijos apie 11 proc., daugiausia tai būdavo pravažiuojantys, kaimyninių šalių turistai ir daug iš Izraelio. Tai ir dabar pastarieji atvyksta, nes yra tiesioginis skrydis iš Izraelio“, – tikina A. Vaitkuvienė.

Nakvynė brangs 10-20 proc.

Pašnekovės teigimu, šiemet nakvynė sodybose brangs 10-20 proc.

„Tikrai kainos kils. Tolimesni regionai, kurie laikė mažesnes kainas, tarkime, Dzūkija, jas kels labiau, o tie regionai, kur kainos jau anksčiau buvo pakeltos, – mažiau. Neseniai kalbėjome, kad šeimininkai nebegali išlaikyti sodybos, nes ypač pabrango elektra, dar atėjo sąskaitos už šiukšlių išvežimą. Vos ne dvigubai viskas išaugo. Taigi jie nebegali laikyti tų pačių kainų, yra priversti jas kelti“, – pažymi A. Vaitkuvienė.

Anot jos, daugiausia sodybų šeimininkai skundžiasi dėl šiukšlių išvežimo kainų – vieniems ši paslauga pabrango du, kitiems – tris kartus.

„Šeimininkai galvoja žiemą išvis uždarinėti sodybas dėl šildymo. Kaimo turizmas tokių didelių pajamų negeneruoja. Dėl šaltos gegužės dalis sodybų taip pat nedirbo, rezervacijas priėmė tik nuo birželio“, – pasakoja ji.

Anot jos, kylančios kainos poilsiautojų negąsdina: „Nematome jokios reakcijos. Žmones gal gąsdina augančios kuro ir maisto kainos. O atostogauti sau leidžia. Galvojome, kad gal trumpins dienų ar atvažiuojamų kartų skaičių, bet kol kas to nepastebime.“

Už kiek galima rasti pigiausią nakvynę?

Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovės teigimu, šiuo metu pigiausią nakvynę žmogui galima rasti už 10 eurų nakčiai. Paprastai tai būna 1-2 gandrais įvertinti mediniai nameliai su bendru tualetu ir dušu.

Norintiems daugiau patogumų, nakvynė vienam žmogui vidutiniškai atsieis 25 eurus. Taigi 4 asmenų šeimai nakvynė 3-4 gandrų privačiame namelyje su visais patogumais už naktį vidutiniškai sumokės 100 eurų.

Daiva ir Rimas Degučiai

Skaičiuoja milžiniškas sąskaitas, bet kainų nekelia

Delfi lankėsi keliose Kaišiadorių raj. įsikūrusiose sodybose. „Degučių slėnio“ šeimininkai Daiva ir Rimas Degučiai tikina, kad šiemet kainų nekėlė, nors ir jaučia infliacijos nagus.

„Žmogui nakvynė kainuoja apie 20 eurų. Tai čia daug ar mažai? – klausia D. Degutienė. – Galima apsistoti kempinge, palapinėje, tokiu atveju žmogui nakvynė kainuos 5 eurus. Benzinas brangsta, šienauti reikia, bet kainų nekėlėme.“

Brangsta ne tik kuras, bet ir elektra, statybų medžiagos. Sutuoktiniai sodyboje turi įsirengę saulės elektrinę, tačiau pripažįsta, kad šaltuoju metų laiku net ir ji negelbėja nuo aukštų elektros kainų.

„Kai saulės užtenka, mokame abonentinį mokestį – apie 50 eurų, bet žiemą, kai saulės mažai, abonento neužtenka, tai buvo 500 eurų“, – sako D. Degutienė.

Šiuo metu ant tvenkinio kranto statomas kupolas renginiams, tačiau jo statybos užsitęsė. Šeimininkai tikisi jas užbaigti šio sezono pabaigoje.

„Sudėtinga užbaigti statybas laiku – dėl karo stojo medžiagų tiekimas. Kažkas vyksta, bet labai lėtai. Medžiagos keliauja mėnesį, kartais pusantro, patys darbininkai laksto per objektus, eilės, tai žada vasaros gale sugrįžti. Laiptai bus tik rugpjūčio pabaigoje“, – pasakoja moteris.

Šalia Strėvos upės įsikūrusi sodyba nakvynei talpina apie 50 žmonių. Kartu siūloma ir baidarių nuoma, tad šeimininkė tikina, kad šią vasarą užsakymų netrūksta: „Nėra taip, kad pilnai viskas užimta, yra properšų, bet turim nemažai užsakymų.“

Labai pajuto sumažėjusius užsienio turistų srautus

3 gandrų sodyboje „Guronys“ vietų šią taip pat jau mažai. Dažniausiai čia atvyksta vaikų vasaros stovyklos. Jų kaip ir kasmet šį sezoną bus net septynios, tad šeimos ne visada čia randa vietų.

„Keletą laisvų savaitgalių turime, bet beveik viskas užsakyta stovyklų organizatorių. 7 metai iš eilės tie patys atvyksta. Baigiasi stovykla ir vėl užsisako kitiems metams vietą“, – sako šeimininkė Jūratė Pakatilevičienė.

Šaltuoju metu laiku čia taip pat galima užsisakyti nakvynę, bet viskas labai pasikeitė.

„Pavasaris buvo labai liūdnas, mažai žmonių, daugiausia poromis atvykdavo tik į pirtį ir pamiškėje esantį namelį“, – pažymi šeimininkė.

Ji prisimena, kad prieš pandemiją į Kaišiadorių raj. atvykdavo svečių iš visos Europos. O dabar nebeliko užsienio turistų užsakymų.

„Anksčiau per „Bookingą“ atvažiuodavo svečių iš visos Europos: Izraelio, Anglijos, net iš Tenerifės. Būdavo baltarusių ir rusų. Dabar labai jaučiame, kad jų nebėra, ir iš ES šalių mažai atvažiuoja turistų, nėra visai užsakymų. Kas čia važiuos, kai buvo paskelbta nepaprastoji padėtis? Gal dabar važiuoja kur šilta, prie jūros“, – svarsto pašnekovė.

J. Pakatilevičienė sako, kad pernai vietinių svečių srautas buvo itin didelis, o koks bus šiemet – nežinia.

„Gerai, kad neturime paskolų banke. Jei žmonės turi dar paskolų ir tokį verslą, neįsivaizduoju, kaip jiems gyventi. Visai nėra stabilumo“, – sako ji.

Kainų nekelia, nes nenori atbaidyti klientų

Pašnekovė tikina, kad šiemet nakvynės kainas pakėlė tik šiek tiek.

„O kam kelti? Didelė konkurencija. Kai tik kur nors patys išvažiuojame, ieškome, kur pigiau apsistoti. Konkurencija taip ir pasireiškia – nėra ką kelti, kad galėtume kažkiek pritraukti žmonių.

Yra išpuoselėtų sodybų, tarkime, su teniso kortais. Juos turi ne visi, tai tikiu, kad tokios sodybos itin brangsta. Jei noriu žaisti tenisą, tai 10 ar 20 eurų brangiau, vis tiek ten važiuosiu. O pas mus tik kaimas“, – svarsto šeimininkė.

Iš tikrųjų čia jautiesi kaip kaime: aplink laksto vištos, triušiai, povai, fazanai, netoliese kurkia varlės. Pašnekovė pripažįsta, kad išlaikyti gyvūnus darosi vis sunkiau. Pavyzdžiui, vištoms reikalingų grūdų maišas šiuo metu kainuoja apie 20 eurų.

„Pamenu, buvo 5, 6, paskui – 8 eurai, pernai pirkome po 10 eurų. Šiemet pavasarį nuvažiavome į Prienų turgų, galvojome, bus ten pigiau. Bet kur tau – 20 eurų. Tada pradėjome senas vištas pjauti“, – sako J. Pakatilevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)