Įsikūrė tėvų kieme

Šeimos Putpelių auginimo verslas gyvuoja jau 26 metus, tik prieš šešerius jis persikėlė į naują vietą netoli Vievio. Viskas prasidėjo tėvų namų kieme.

„Putpelė – mažas paukštelis, atrodė labai paprasta jį namuose auginti, nes daug vietos neužima. Karvei, kalakutui ar vištai riekia daugiau vietos. Esame miestiečiai, gimę ir užaugę Elektrėnų bute „ant asfalto“, didelio ūkio niekada neįsivaizdavome. Kai tėvai pasistatė nuosavą namą ir reikėjo prisidurti prie duonos, nes kažkada buvo sudėtingi laikai, atrodė, kad tai bus papildomas užsiėmimas.

Kai viskas paseno – narveliai, patalpos – sugalvojome pastatyti naujas patalpas. Gal šiaip kaimynams nelabai „kvepėjome“ ir atsibodome, nusprendėme persikelti“, – pasakoja D. Urbonavičiūtė.

Pašnekovės teigimu, investicijos atsiėjo nemenkos: trečdalį teko dengti savo lėšomis, trečdalį skolintis iš banko, kita dalis finansuojama iš ES. Per penkerius metus, kaip sako, investicijos atsipirko.

Daiva Urbonavičiūtė

Automatizavo procesus

„Netriukšmaukime, čia yra prietema. Putpelėms nereikalinga stipri šviesa, nes jas erzina ir trikdo. Jos labai baikščios ir bėga, bijo svetimų žmonių, todėl nedarome ekskursijų ar edukacinių programų. Paukščiai nevakcinuojami, antibiotikų nevartoja, saugome juos iš biologinės pusės.

Kitas dalykas – esant daugiau žmonių, paukščiai stresuoja ir nededa kiaušinių“, – verslininkė žurnalistus įsiveda į prieblandoje skendinčią patalpą, kurioje telpa tūkstančiai mažų paukščių.

D. Urbonavičiūtė patikslina, kad prieš Velykos esant maksimalioms gamybos apimtims, čia telpa apie 20 tūkst. putpelių. Per dieną vidutiniškai paukščiai padeda iki 10 tūkst. kiaušinių.

Beveik viskas čia automatizuota – ventiliacija, girdymas ir lesinimas, kiaušinių rinkimas ir apšvietimas. Iš ryto tarsi kylant saulei patalpose po truputį šviesėja, o vakare temsta.

Ūkyje privalomas nuolatinis elektros tiekimas, tad neseniai ūkininkai nusipirko elektros generatorių: „Negalime nė minutės be elektros, o šiais laikais nuolatos aplink vyksta statybos, tai vis atjungia elektrą. Negalime gyventi be ventiliacijos, visi įrenginiai – elektriniai, paukščių girdymas, lesinimas.“

Jaučia didelę konkurenciją

Nors gamybos apimtys kasmet didėja, visų savo pajėgumų putpelių ūkis neišnaudoja, už sienos kita tokio paties dydžio patalpa. Verslininkė pripažįsta rinkoje jaučianti augančią konkurenciją.

„Galime dvigubai daugiau pagaminti produkcijos, bet pabaigus mūsų projektą, nutiko tokia situacija rinkoje – atsirado daug pasiūlos, labai daug tiekėjų į Lietuvą atėjo iš užsienio, nesugebame tiek parduoti. Iš pradžių tikėjomės daugiau gaminti ir parduoti.

Tik pradėję jautėme nuolatinį augimą ir trūkumą. Nepagamindavome tiek, kiek galėjome parduoti. Iki Velykų likus trims dienoms parduotuvių lentynos būdavo tuščios. Dabar to nebėra, netrūksta“, – sako D. Urbonavičiūtė.

Produktai – visoje Lietuvoje

Putpelių ūkio produkcija išsibarsčiusi po visą Lietuvą. Ūkininkė bendradarbiauja su didžiaisiais prekybos tinklais.

„Kai tinklai turi savo firminę etiketę, skelbia konkursą – laimi arba ne. Tiekiame ir su savo etiketėmis praktiškai į visus tinklus“, – pažymi ji.

Dalis produkcijos iškeliauja į Jungtinę Karalystę, tačiau „Brexito“ pasekmių verslas beveik nejaučia.

„Visi tiekimo ekonominiai ryšiai išlikę, apribojimų nėra, vis žada papildomų reikalavimų, bet vis atideda. Nuo spalio 1 d. galvojome, kad bus papildomų apribojimų, bet atidėjo iki liepos mėn. Truputėlį papildomai kainuoja muitai. Kainos automatiškai šiek tiek kyla, bet nežymiai. Kiekvienas siuntos deklaravimas kainuoja apie 20 eurų“, – pasakoja pašnekovė.

Dirba visa šeima

Putpelių ūkyje dirbo arba tebedirba visa šeima: D. Urbonavičiūtės inžinierius tėtis, 35 metus dirbęs Vievio paukštyne, mama atsakinga už gamybą, vyras – finansininkas, ekonomistas, o pati dirba su pardavimais ir vadyba. Padeda ir trys vaikai – fotografuoja, tvarko socialinius tinklus. Be jų, ūkyje dirba trys samdomi darbuotojai.

„Šiandien perimti verslo vaikai dar nenori, anksčiau, kai būdavo mažesni, sakydavo: „Patys prisigalvojate smirdančių biznių, patys ir dirbkit.“ Dabar mielai padeda. Pinigai ant medžio neauga, norime vaikams įdiegti, kad reikia užsidirbti pinigų, tad sudarome sąlygas jiems čia truputį padirbėti“, – šypsosi verslininkė.

Turi misiją išmokyti lietuvius virti putpelių kiaušinius

Ji pažymi, kad putpelių kiaušiniai per Velykas ypač aktualūs lietuviams. Ji pastebi, kad ir kasdieniame vartojime auga susidomėjimas. Putpelių pakuotė kainuoja tiek pat kiek ir kiaušinių. 4-5 putpelės kiaušiniai pagal tūrį atitinka vieną vištos kiaušinį.

„Didžiausia vertybė dažnu atveju yra alergijų nesukeliantis baltymai. Vištų kiaušiniams alergiški labai daug žmonių. Putpelių kiaušiniais galima beveik viską pakeisti konditerijoje, kulinarijoje. Putpelės kiaušinis labai vertinamas dėl valgomo lukšto, nes tai natūralus kalcis ir paviršiuje daug vitamino D3“, – pažymi putpelių ūkio savininkė.

Moteris pasidalijo ir patarimais, kaip skaniai išvirti putpelių kiaušinius.

„Kiaušinius užpilame šaltu vandeniu. Viryklėje nustatę didžiausią kaitrą užverdame ir iškart išjungiame. Kiaušinius tame vandenyje paliekame minutę, jei norime, kad tryniai būtų minkšti, arba 2 minutes, jei norime, kad tryniai būtų kieti. Palaukus norimą laiką, nedelsdami užliejame šaltu vandeniu ir po minutės nupilame“, – aiškina D. Urbonavičiūtė.

„Turiu misiją išmokyti lietuvius virti putpelių kiaušinius“, – juokiasi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)