„Preliminariais skaičiavimais, šiandien nuostoliai siekia apie 40 mln. eurų. Tie nuostoliai skirtinguose rajonuose yra skirtingi - nuo 1 iki 7 mln. eurų Panevėžio rajone, kur dėl lietaus užlieta beveik 30 tūkst. hektarų“, - ketvirtadienį interviu LRT radijui teigė B.Markauskas.

Anot jo, kitą savaitę numatoma pasklebti ekstremalią situaciją visoje šalyje, kas leistų panaudoti valstybės rezervo lėšas.

„Kalbėti apie ryškesnę paramą iš biudžeto sudėtinga, bet pirmadienį renkasi ekstremalių situacijų komisija ir tada bus galimybės panaudoti rezervinį fondą“, - sakė žemės ūkio ministras.

Žemės ūkio ministerija šią savaitę ketina kreiptis į Europos Komisiją (EK), kad būtų suteikta parama ūkininkams, tačiau B.Markauskas pripažino, kad vilčių gauti europinę paramą nedaug, nes nuostolių patiria visi Europos ūkininkai. Žemės ūkio ministro teigimu, dėl liūčių ir prastesnio derliaus maisto produktų kainos šalyje neturėtų augti.

„Kartais piktnaudžiaujama ta tema, nes Lietuva yra bendros Europos Sąjungos ir pasaulinės rinkos narė. Situacija Lietuvoje neįtakoja nei pieno, nei grūdų kainų“, - sakė ministras.

Ketvirtadienį B.Markauskas susitinka su nuo liūčių nukentėjusių savivaldybių merais, su kuriais aptars ekstremalių situacijų valdymo klausimus. Penktadienį žemės ūkio ministras kartu su premjeru Sauliumi Skverneliu lankysis Ukmergės rajone.

Ekstremali situacija dėl liūčių padarytų nuostolių šiuo metu paskelbta 8-iose - Panevėžio, Šilutės, Rokiškio, Pagėgių, Kupiškio, Kretingos, Jonavos ir Pasvalio - savivaldybėse.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)