Lazdijų rajono ūkininkė Irena Makauskienė birželį už kilogramą pieno gavo vos 12 euro centų, nors ūkiams vidutiniškai tuomet buvo mokama po 27 euro centus. Liepą ir rugpjūtį ūkininkė gavo šiek tiek daugiau, tačiau vidutinės supirkimo kainos irgi pakilo, rašo „Lietuvos rytas“.

„Nenormalu, kad pieną gaminame mes, o pelną pasiima tarpininkai, kurie jį tik perveža iki perdirbimo įmonių ir parduoda brangiau. Tačiau esame įsprausti į kampą - supirkėjas vienas, kiek nori, tiek moka, o į upę juk pieno nepilsime“, - dienraščiui sakė šeimos ūkį registravusi moteris.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šių metų antrąjį ketvirtį iš žemės ūkio bendrovių ir įmonių penki didžiausi pieno perdirbėjai - pieną supirko po 33,5 euro centų.

Tuo metu žaliavą superkantys tarpininkai ūkininkams ir šeimos ūkiams už natūralų pieną vidutiniškai mokėjo po 24,5 euro centų. Smulkiausiems ūkininkams, turintiems po kelias karves, tarpininkai atseikėjo dar mažiau.

Iš žemdirbių supirktą pieną tarpininkai perparduoda pieno perdirbimo įmonėms už 30-50 proc. didesnę kainą.

„Birželį už kilogramą pieno gaudavau 15 centų, liepą - 16, dabar kainos šiek tiek pakilo, bet norėtųsi, kad tarpininkai nebūtų tokie gobšūs“, - sako penkias karves laikantis Kazlų Rūdos rajone ūkininkaujantis Edmundas Miliūnas.

Jonavos rajono Šilų kaime gyvenantis Jonas Bardiševičius iš turimų 7 karvių per dieną primelžia apie 150 kilogramų pieno, o rugpjūtį jam buvo mokama po 18 euro centų už kilogramą.

„Supirkimo kainos pakilo, tačiau tai vis tiek labai nedaug, nors gaminu gal net geresnės kokybės pieną už stambiuosius. Aš vienintelis likau kaime, kuris augina karves pieno pardavimui, tačiau greitai neliks nė vieno, nes maži ūkiai žlugdomi. Pelną pasiima perpardavinėtojai, o mes vos verčiamės, dirbame iš esmės nuostolingai“, - sakė J. Bardiševičius.

Ūkininkų skaičiavimais, tarpininkai iš kilogramo žaliavos uždirba nuo 9 iki 15 centų, tačiau smarkiai išaugusiomis pajamomis su žemdirbiais nesidalina.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų rugpjūtį, palyginti su pernykščiu tuo pačiu mėnesiu, iš gyvulininkystės produktų labiausiai - 60,4 proc. - padidėjo natūralaus riebumo pieno supirkimo kainos.

Per pirmąjį šių metų pusmetį iš ūkininkų ir šeimos ūkių iš viso buvo supirkta 463 tūkst. tonų pieno.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)