Pavadinimą sodybai „Paskui saulę ir ožkas“ sūrininkas V. Kavaliauskas sakė pasiskolinęs iš 2010 m. „Kino pavasaryje“ pristatyto režisierės Giedrės Žickytės dokumentinio filmo apie jo su R. Ilinauskaite pabėgimą iš miesto ir Sūrininkų namų įkūrimą Varėnos rajono Dargužių kaime.

2017 m. sausį, kai DELFI pranešė žinią „Sūrininkų namų kūrėjas susiruošė kraustytis iš Dargužių“, būta piktų komentarų, neva jų verslas, o gal tiksliau būtų rašyti – svajonė, žlugo. Aiškiau pasidarė, kai gegužę Sūrininkų namai oficialiai perduoti naujiesiems šeimininkams – iš sostinės į dzūkišką kaimą persikėlusiems jauniems entuziastams Kotrynai Malikėnaitei ir Šarūnui Večerkauskui. Rasa ir Valdas tuomet užsiminė, kad iš gatvinio Dargužių kaimo kraustosi ten, kur jų ožkoms bus daugiau erdvės, ir pažadėjo pakviesti į naujosios savo sodybos atidarymą.

Surasti Norvydiškius pavyktų ne kiekviename žemėlapyje, nes visas kaimelis – vos du vienkiemiai, pasislėpę tarp miškų prie kelio iš Puodžių į Žilinus, Jakėnų seniūnijoje. Buvęs šios sodybos savininkas Marius, paveldėjęs ją iš savo močiutės, vadovavo šiame krašte dirbančiai statybų bendrovei „Dzūkų trobos“, kuri buvo prisidėjusi ir prie Sūrininkų namų įrengimo Dargužiuose. Iš anksčiau čia stovėjusio namo teliko sūrinės sienų rąstai, o šeimininkų troba, tvartas ir kiti sodybos statiniai suręsti iš naujo. Projektą finansavo Alytaus kredito unija, nes bankai, į kuriuos kreipėsi Rasa ir Valdas, nė į kalbas nesileido.

Ožkoms ganytis aptverta 8 hektarų pieva, bet nuosavi iš jų tik 4 ha, o likusi dalis nuomojama. Pasak V. Kavaliausko, tiek erdvės užtenka jų ožkoms ganytis, nes sūrininkai patys neruošia šieno – nusiperka jo iš kaimynų.

Sodybos atidarymo šventėje dalyvavo buvęs sūrininkas iš Normandijos (Prancūzija) Jean Jacques Patinas, ne tik išmokęs sūrininkystės pas jį dirbusį lietuvį Valdą, bet ir užkrėtęs jį sparčiai plintančia pasaulyje „Lėto maisto“ ideologija. Šis, savo ruožtu, jaučia pareigą skleisti ekologiško ūkininkavimo ir tiesioginio žemės ūkio produkcijos gamintojų bendravimo su valgytojais idėjas per savo įkurtą Sūrininkų mokyklą.

Ir šį kartą nebuvo apsiribota šventinėmis kalbomis – surengta diskusija „Gyvas ar pasterizuotas pienas?“. J. J Patinas kalbėjo apie ekologinę pusiausvyrą tarp žemės, gyvulių ir žmogaus, o Varėnos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Donatas Jonauskas, užuot pasibaisėjęs tokiomis erezijomis apie nepasterizuoto pieno produktų privalumus, įteikė V. Kavaliauskui padėkos raštą.

Vis dėl to veterinarijos mokslininkų ir žemės ūkio politiką įgyvendinančių valdininkų ginčai dėl to, kur galima leisti naudoti nepasterizuotą pieną, tebesitęsia. Pavyzdžiui, renginyje dalyvavusi verslininkė iš Lazdijų rajono pasakojo, kad negauna leidimo gaminti iš nepasterizuoto pieno ledus, nes tai turėtų teisę daryti tik tuomet, jeigu pati augintų ir melžtų karves. V. Kavaliauskas įsitikinęs, kad, priimdama sprendimus dėl liberalesnės ar griežtesnės nepasterizuoto pieno naudojimo tvarkos, Veterinarijos tarnyba turėtų tartis su pieno produktų gamintojais bei valgytojais.

R. Ilinauskaitė kalbėjo, kad pasterizuotas pienas, kurį ji vadina negyvu, patogesnis gamintojams, nes lengviau atitikti kokybės standartus net ir superkant prastesnės kokybės pieną, ir prekybos tinklams, nes ilgesni tokio pieno produktų galiojimo terminai. Tačiau valgytojui, jos teigimu, gerokai sveikiau ir skaniau yra gyvas pienas ir iš jo pagaminti sūriai. Pasterizuojant pieną jame nebelieka tik tai vietovei, kurioje ganėsi gyvuliai, būdingų bakterijų, todėl ir pagaminti produktai neturi jokio skonio savitumo.

Šventės svečiai buvo paraginti atsivežti po akmenį būsimai sodybos tvorai. Kas atvežė po vieną, kas – pilną bagažinę. Į sodybos „Paskui saulę ir ožkas“ kiemą susirinko ne tik sūrių gamintojai ir valgytojai, bet ir kaimynai iš gretimo Puodžių kaimo, jau senokai smalsavę, kas įsikūrė Norvydiškiuose. Sūriais, kava ir desertais prekiavo Sūrininkų namai ir Dargužių jaunimo „Skrajojantis baras“, kurio grikių košė su troškinta ožkiena ir marinuotais agurkėliais ypatingai derėjo prie daržo mėtų arbatos.

Ne tik vaikai, bet ir buvęs Seimo narys Antanas Nedzinskas dalyvavo ožkų ganymo pamokoje, o vakarinį melžimą aplipę tvorą stebėjo visi šventės svečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)