Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) šiuo metu atlieka tyrimą dėl kooperatyvo „Pienas LT“ gautos 18,7 mln. eurų paramos iš ES. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) taip pat aiškinasi, ar ES parama kooperatyvo „Pienas LT“ gamyklai skirta teisėtai. ES paramą kooperatyvui skyrė Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), pavaldi Žemės ūkio ministerijai.

„Informuojame, kad FNTT atliekama gautos informacijos analizė, bendradarbiaujama su Kovos su sukčiavimu tarnyba, teikiama pagalba vykdant tyrimą dėl kooperatyvo „Pienas LT“, - atsakė FNTT atstovė Rūta Andriuškaitė.

Kooperatyvas su NMA yra pasirašęs keturias paramos gavimo sutartis šiek tiek daugiau nei už 20 mln. eurų. Didžioji dalis paramos jau išmokėta, liko nepanaudota apie 1 mln. eurų. OLAF ir FNTT užkliuvo dvi pastarosios sutartys - 14,7 mln. eurų, kurie buvo skirti pieno perdirbimo gamyklai statyti, ir praėjusių metų pabaigoje pasirašyta 4 mln. eurų sutartis gamybos pajėgumams plėsti. Teisėsaugos pareigūnai įtaria, kad dalis šių lėšų, apie 4 mln. eurų, gali būti panaudotos ne pagal paskirtį ir negalėjo būti išmokėtos. Jei įtarimai pasitvirtins, „Pienas LT“ privalės pinigus grąžinti. Neatmetama galimybė, kad gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas, aiškinantis, kas kaltas, kad šios lėšos buvo panaudotos.

Registrų centro duomenimis, žemės ūkio ministras B. Markauskas kooperatyvo „Pienas LT“ pajininkų susirinkime 2009 m. kovą buvo išrinktas valdybos nariu. Deklaracijoje Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai jis yra nurodęs, kad nuo 2010 m. balandžio iki 2016 m. lapkričio buvo „Pienas LT“ valdybos nariu. Registrų centro duomenimis, ministras „Pienas LT“ valdybos nariu buvo registruotas dar šių metų vasarį.

„Na, reikėtų kelti kooperatyvo dokumentaciją ir žiūrėti, ar tikrai valdybos nariu buvau anksčiau, negu deklaravau. Gal ten Registrų centre kas nors negerai“, - paklaustas, kodėl oficialūs duomenys neatitinka jo paties skelbiamų, svarstė ministras.

„Žinau, kad yra problema dėl rangovo. Jei rangovas įvykdys įsipareigojimus, ten buvo numatyta 12 mln. eurų, o jei laiku nepriduos įrenginių, tai milijonus turės grąžinti. Taigi 4 mln. kooperatyvui teks grąžinti ne iš savo kišenės. Kovo 31 d. gamykla turėjo pasiekti 650 tonų perdirbimo apimtį, ir jeigu to nėra, rangovas sumokės“, - sakė B. Markauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)