„Per savaitę situacija pasikeitė, kadangi nuo praėjusio savaitgalio vyrauja lietingi orai ir javapjūtė nelabai pasistūmėjo. Kai kuriuose regionuose: Aukštaitijoje, Šiaurės Rytų ir Pietryčių Lietuvoje situacija tapo dramatiška dėl stichinių liūčių ir žiūrima, ar pavyk ten dar paimti derlių. Yra šlapia ir didžiulė balos“, – BNS sakė Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas.

Jis teigė, kad ūkininkai tikisi geresnių orų ateinančią savaitę, o šiuo metu yra nukulta maždaug 60 proc bendro grūdinių kultūrų ir rapsų ploto.

„Kokybė vidutiniška. Geresnė nei pernai, kai buvo labai prasta kokybė. Ji šiek tiek prastesnė nei daugiametis vidurkis. Vyrauja antros klasės grūdai“, – tvirtino A. Macijauskas.

Anksčiau jis yra teigęs, kad šiemet ūkininkai turėtų prikulti šiek tiek daugiau grūdų nei pernai.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje pernai grūdų derlius siekė 5,71 mln. tonų ir buvo 12 proc. mažesnis nei 2015 metais (6,52 mln. tonų).

Lietuviški grūdai tradiciškai eksportuojami į Iraną, Šiaurės Afrikos šalis bei Vakarų Europos valstybes. Lietuvos grūdų augintojų asociacijos duomenimis, kiekvienais metais maždaug 80 proc. lietuviškų grūdų eksportuojami.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)