Tačiau prognozuojama, kad potencialus pagrindinių grūdinių kultūrų derlius gali būti didesnis nei pernai, kai kulta 6,1 mln. t. Vertinama, jog laukuose užaugo iki 6,8 mln. t. javų Tačiau lieka viena sąlyga – grūdus reikia nukulti ir suvežti į aruodus.

Pirmoji diena

Kiek žemdirbiams pavyks uždirbti dar neaišku, nes geriausios šio sezono kainos – nuo 10 iki 15 eurų už kviečių toną didesnės nei mokama šiandien – buvo prieš mėnesį. Laimėjo sudarę išankstinius sandorius. Visgi vidutinės kainos šiek tiek aukštesnės nei 2016 m. sezoną.

„Šiandien pirma diena, kai kombainai visoje Lietuvoje išvažiavo į laukus. Javapjūtė tik įsibėgėjo. Praeitą savaitę kai kur gana smarkiai lijo ir technika negali įvažiuoti į laukus, nors javai jau subrendę ir būtų galima sėkmingai kulti“, – apie tai, kas vyksta ūkiuose pasakoja Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas.

Aušrys Macijauskas

Asociacijos vadovas kol kas nesiima spėti, koks šiemet bus derlius ir kokios kokybės galima laukti. Tik pastebi, kad žieminis rapsas nuvylė – kol buvo nesubrendęs žemdirbiai tikėjosi gan gausaus derliaus, tačiau dėl gamtinių sąlygų pavyko nuimti mažiau nei laukta. Kita bėda – dėl drėgno oro išplito ligos.

„Grūdų kokybė pakenčiama, nors naktys šaltos ir kai kurios kultūros, pavyzdžiui, žirniai, bręsta lėčiau nei įprastai“, – pasakoja Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, kartu su šeima valdantis beveik tūkstančio hektarų dydžio ūkį Kėdainių rajone.

Aukštesnės kainos

J. Talmantas pripažįsta, kad nors gamtinės sąlygos ir nėra pačios palankiausios, tačiau kalbėti apie tai, jog mūsų šalies žemės ūkis po šios vasaros nugrims į nuostolius neverta. Jo paties ūkyje derlingumas 1,5-2 t iš hektaro mažesnis nei pernai, tačiau kviečių kainos 5–10 eurų didesnės nei praeitą javapjūtę. Tokie rodikliai leidžia dirbti pelningai.

Žemdirbiai, laukdami aukštesnių kainų, derliaus kol kas neskuba parduoti. Grūdus supirkėjams iš laukų atiduoda tik tie, kurie turi vykdyti sutartinius įsipareigojimus ar mokėti kreditus.

„Dalį derliaus parduosime iš karto, dalį pasiliksime pavasariui ir lauksime, gal jis brangs. Nors Rusijoje ir Ukrainoje grūdų pakankamai daug, tačiau Europoje buvo stichinių nelaimių, javų jie prikuls mažiau nei laukta ir viliamės, jog šį sezoną kainų lygis išliks pakankamai aukštas“, – aiškina J. Talmantas.

UAB „Agrokoncerno grūdai“ vadovas Karolis Šimas sako, kad pasiseks tiems, kurie sugebės užauginti aukščiausios kokybės kviečius. Jungtinėse Amerikos Valstijose siautė stichija ir jie prarado iki 7 mln. t. pačios geriausios kokybės javų.

Todėl ir Lietuvoje už ekstra klasės kviečius šiandien mokama 15 eurų už toną daugiau nei už II klasės.

Baugina logistika

Supirkėjai kol kas nesiima spėlioti, koks bus sezonas.

„Rapso, kurio daugiau nei pusė jau nukulta, aliejingumas didesnis nei pernai. Tai džiugina. Kviečiai tik pradedami kulti.

Matome, jog javapjūtė bus trumpesnė nei tradiciškai ir visiems tai bus gana didelis logistinis iššūkis – derlių teks suvežti per trumpesnį laiką nei paprastai“, – aiškina K. Šimas ir konstatuoja, jog laimėjo tie, kurie nepagailėjo trąšų ir griežtai laikėsi auginimo technologijų. Šiemet tokios investicijos atsipirko ir jų derliaus kokybė geresnė nei kitų.

„Būtent šie metai parodys ūkininkų profesionalumą. Kol kas stiprūs ūkiai, kurie jau kulia, gali pasigirti gera kokybe. Tačiau kaip realiai vyks javapjūtė priklausys nuo oro. Iki šiol buvę lietūs didesnės bėdos nepadarė“, – spėlioti nesiima K. Šimas.

Jei kokybė bus žema – tam pakanka kelių stiprių liūčių ir dabartinė gan gera kokybė suprastės – ir ūkių rentabilumas suksis tik „apie nulį“.

Panašiai nutiko Vokietijoje, kur per javapjūtę prapliupęs lietus sugadino dalį derliaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)