Iš viso buvo patikrintos 5 paukščių dedeklių laikymo vietos dviejuose nevyriausybinių organizacijų nurodytuose Elektrėnų ir Plungės rajonuose.

Paukščių laikymo sąlygos buvo vertinamos pagal jų atitiktį teisės aktuose nustatytiems bendriesiems ūkinių gyvūnų laikymo reikalavimams ir specialiesiems vištų dedeklių laikymo reikalavimams.

Patikrinimo „Vievio paukštynas“ (Elektrėnų raj.) metu apžiūrėti laikomi paukščiai buvo kliniškai sveiki, vienas kitą sužeidusių paukščių nepastebėta.

Nustatyti mažareikšmiai pažeidimai, susiję su apskaitos dokumentų pildymu, patalpų apšvietimu, kelios vištos buvo išlipusios iš narvų.

Atsakingam asmeniui nurodyta pašalinti šiuos trūkumus. Šalutiniai gyvūniniai produktai buvo tvarkomi tinkamai. Laikomų vištų dedeklių amžius - nuo 77 iki 96 savaičių.

Plungės rajone buvo patikrinti 4 paukščių laikymo vietos - du „Vyturio paukštynai“, Kaušėnų paukštynas ir ūkininko Valdemaro Sadaunyko paukščių ferma.

Paukštynuose nenustatyta specialiųjų vištų dedeklių laikymo reikalavimų pažeidimų.

Pastebėta pavienių paukščių su sumažėjusiu plunksnų dangos kiekiu, tačiau atsižvelgiant į jų dėslumo laikotarpį, tai yra natūralus sezoninis išsišėrimas prieš naujų plunksnų auginimą ir naują dėslumo laikotarpį.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įgyvendinusi Europos Sąjungos teisės aktuose nustatytus būtiniausius dedeklių vištų saugos standartus, nuo 2012 m. sausio 1 d. draudžia laikyti dedekles vištas nepagerintuose narvuose.

Reikalavimai visoms Europos Sąjungos valstybėms narėms nustatyti siekiant išsaugoti pusiausvyrą tarp įvairių aspektų, t. y. gyvūnų gerovė ir sveikatos, socialinių bei ekonominių aplinkybių, taip pat ir poveikio aplinkai.