Braškės jau pradeda pūti

Panevėžio miesto turguje pilna įvairiausių vasaros gėrybių, lenkiškas braškes jau išstūmė lietuviškos. Tačiau šių metų derliumi ne itin džiaugiasi braškių augintojai. Du hektarus šių uogų auginantys vieni didžiausių vaisių ir uogų augintojų Panevėžio rajone Aleksas ir Paulius Speičiai sako, kad braškės pradėjo pūti.

Šaltas pavasaris turėjo įtakos uogų augimui, o dabar prasidėjęs lietus greitina skynimą. Pasak ūkininkų, uogas labai reikia prižiūrėti, nunokusias kuo greičiau nuskinti ir parduoti, o pradėjusias pūti nuskinti ir išmesti, kad puvėsis neužkrėstų kitų uogų.

Nors ūkininkai teigia, kad šiemet braškių yra mažiau, bet džiaugiasi, kad jas vertina pirkėjai. Pasak jų, uogos visada parduodamos tik ką nuskintos ir yra kokybiškos. Tačiau iš viso 160 hektarų dirbantys ūkininkai nerimauja, kad šiais metais beveik nėra juodųjų ir raudonųjų serbentų, trešnių, vyšnių, nedaug bus ir obuolių. Šiems vaisiams ir uogoms pakenkė šaltas pavasaris.

Pasinaudodami Lietuvos kaimo plėtros programomis, Speičiai modernizavo savo sodininkystės ūkį. Pastatyta moderni saugykla-šaldytuvas, tad gausų obelų ir kriaušių vaisių derlių be jokių problemų galima išlaikyti iki kitų metų pavasario. Šiame šaldytuve galima laikyti ir braškes ar kitas uogas. Taip prailginamas realizacijos terminas. Nors didelio pelno ūkininkai šiemet nesitiki, bet, kad metai nebus nuostolingi, jie garantuoja.

Uogaujantiems miške – žinios liūdnos

Uogavimo sezonas prasidėjo ir miškuose renkantiems gėrybes. Grybautojai jau renka pirmuosius grybus ir džiaugiasi, kad šiemet jų, ko gero, netrūks. Bet uogautojams žinios liūdnesnės – nors žemuogių miške gausu, mėlynių derlius kol kas labai mažas.

Panevėžiečiai Arvydas ir Genovaitė, kiekvienais metais savo vasaros biudžetą padidinantys rinkdami mėlynes, sako, kad, jei turėsime 30–40 proc. to kiekio, kuris buvęs pernai, bus puiku. Tikrai nėra taip, ko tikėjosi uogautojai. Uogautojai sako, kad šiemet prastam mėlynių derliui turėjo įtakos ilgai užsitęsusi sausra ir šaltas pavasaris. Vietomis uogų visai nėra, o kitur jos gana smulkios.

Panevėžio turguje už litrą mėlynių prašoma 4 eurų. Uogautoja Dalia sako, kad renka ne tik mėlynes, bet ir žemuoges, o jų šią vasarą labai daug ir uogos gražios, didelės. Žemuogių stiklinę ji parduoda už 2,5 euro. Miško gėrybių rinkėjai tikisi, kad daugiau užsidirbti pavyks iš grybų, kurių šiemet tikimasi sulaukti gausiai.

Bulvių derlių lems orai

Prekybos centruose ir turguose nuo birželio pradžios prekiaujama lietuviškomis ankstyvosiomis bulvėmis. Jas gausiai augina Kėdainių rajono ūkininkai. Štai Povilas Dambrauskas, iš 87 dirbamų hektarų 15-oje auginantis ankstyvąsias bulves, sako, kad derliumi yra patenkintas.

Ūkininkas į prekybos centrus jau pardavė jau pardavė apie 100 tonų bulvių. Supirkimo kainos ūkininkui taip pat yra geros. Tačiau nerimą kelia prasidėjęs lietus. Pasak P. Dambrausko, vėlyvosioms bulvėms toks laikotarpis palankus, nes nereikia jų laistyti, o ankstyvosios jau pradeda pūti.

Ūkininkas dalį derliaus parduoda Latvijoje, tačiau šie renkasi mažesnes bulves negu lietuviai. Pagrindiniai konkurentai yra graikai, iš kurių prekybos centrai anksti pripirko bulvių. Be abejo, ūkininkas tikisi pelno, nes labai reikalingos ir apyvartinės lėšos, tačiau, pasak jo, daug ką lems orai.