Antroji kovo pusė, džiuginusi kone vasariška šiluma, žemdirbiams teikė nemenkų vilčių sulaukti ankstyvo bei gausaus derliaus.

Tačiau balandis bei itin atšiauri gegužė visus šiuos lūkesčius pavertė niekais – šiuo metu ūkininkai, besigindami nuo stichinių šalnų, jau skaičiuoja prarastus pelnus bei linguoja galvomis nežinodami ko tikėtis.

Gyvena nežinioje

Įvairias kultūras auginantys krašto žemdirbiai, paklausti apie pastarųjų mėnesių oro sąlygų įtaką būsimiems derliams, tik gūžčioja pečiais.

„Kol kas nesiryžtu prognozuoti, kokius derlius rudeniop mums pavyks gauti. Tokio vėlyvo ir šalto, bet kartu ir permainingo pavasario mes neatsimename, tad suprantama neturime patirties bei nežinome, ko iš pasėlių tikėtis ateinančiais mėnesiais.

Kalbėjausi su mokslininkais, tai net ir šie nieko konkretaus pasakyti negali – nėra vieningos nuomonės dėl būsimų derlių“, – gamtos išdaigų šokiruotas kalba Kėdainių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Virmantas Ivanauskas.

Pašnekovas atvirauja, kad nors šalnos ūkininkams net ir gegužę nėra jokia naujiena, tačiau šių metų šaltukas tikrai neramina.

„Gegužės 12-ąją paryčiais stebėjome termometrų parodymus ir jie tikrai nedžiugino – dirvos paviršiuje įvairiose vietose buvo 5–7 laipsniai žemiau nulio. Javams šalnos iki minus 2–3 laipsnių nėra itin pavojingos, tačiau temperatūros, kurios buvo šiąnakt, gerokai neramina. Prieš tai kelias naktis taip pat sulaukėme šalnų, bet menkesnių.

Didžiausią grėsmę šalnos kelia vasarinių javų pasėliams. Kol kas nušalusių augalų nepastebėjome, laukai atrodo neblogai, tačiau kaip bus po šios nakties, kuomet buvo tikrai didelės šalnos, dar neaišku. Žinome tik viena, kad derliui šalčiai nieko gero nedavė – augalams tai nemenkas stresas, o kiek pakenkė, matysim tik ateityje. Šįryt pasėliai atrodė dar gaana neblogai, tačiau suprantama viščiukus skaičiuosime rudenį – kol kas nei per daug nusimename, nei per daug optimizmu trykštame.

Antra vertus, negali sakyti, kad šiemet visai jau prastas tas pavasaris. Vėlyvas tai vėlyvas, bet ir drėgmės pakankamai, ir kas norėjo galėjo pakankamai geru laiku pasisėti“, – santūriai būsimo derliaus perspektyvas vertina V. Ivanauskas.


Vėlyvesnės daržovės

Vienas stambiausių rajono daržovių augintojų Vidmantas Kvedaras džiaugiasi, kad ūkio komandai pavyko gerai susitvarkyti su gegužę gana agresyviai besitaikiusiu daržoves nugnybti šaltuku.

„Šis pavasaris buvo vienas iš tų, kai reikėjo intensyviai gintis nuo šalnų. Mūsų ūkis turi sukaupęs didelę patirtį, o taip pat gerai savo darbą išmanančių agronomų dėka labai sėkmingai kovojome su neigiamomis temperatūromis.

Agroplėvele dengėme dar balandžio pradžioje atvirame grunte pasodintus kopūstus, vėliau dėl šalnų nutraukėme įvairių daržovių sodinimo bei sėjos procesą, daigai šį laiką saugiai pralaukė šildomuose šiltnamiuose. Kas to nepadarė, abejoju ar džiaugsis derliumi. Žinoma, dėl esamų oro sąlygų ir mūsų derlius bus vėlyvesnis, gal kiek ir menkesnis, bet šiaip viskas vyko sklandžiai ir derlių turėsime. Su sėjos ir sodinimo terminais gana neblogai susitvarkėme – svogūnus reikėjo baigti sodinti iki Stasio (Stasinių, gegužės 7 d. aut. past.) – vos ne vos, bet spėjome, netrukus baigsime ir morkų sėją, taip kad viskas tikrai nėra blogai.

Didžiausius praradimus prognozuočiau dėl papildomų išlaidų kovoms su šalnomis bei ankstyvųjų daržovių derliaus vėlavimo, čia, matyt, neišvengsime pralaimėjimo terminų atžvilgiu“, – naujienomis iš savo ūkio noriai dalijasi ūkininkas V. Kvedaras.

Bulvių nebus?


Tuo tarpu rajono bulvių augintojai šio pavasario išdaigas deda į šuns dienas. Anksti pasėtas krakmolingąsias daržoves pastaruoju metu vos ne kasnakt tenka ginti nuo pragaištingų šalčio gniaužtų.

Ūkininkas Saulius Dambrauskas

Bulvės jau senokai išdygusios, šalnos šaldo, kas mums belieka, stengiamės daržoves gelbėti – laistome vandeniu, o dėl to daržovių savikaina kyla. O ką daugiau? Kažkiek nušals, kažkiek išliks. Be bulvių nepaliksim“, – nedaugžodžiauja vienus didžiausių bulvių plotus rajone turintis ūkininkas Saulius Dambrauskas, kurio laukuose bulvės buvo pradėtos sodinti jau kovo 23 d.
Žemdirbys patikina, kad nors oro sąlygos ir nelepino, bulvių derlius nevėluos.

„Nors girdėjau įvairiausių prognozių ir kalbų, tačiau šiemet pirmąjį bulvių derlių planuojame nuimti ne vėliau nei įprastai. Birželio 10 dieną mes jums jau duosim šviežių bulvių kiek tik norit!“ – žada pašnekovas.

.
Ūkininkas Saulius Dambrauskas patikina, kad nors oro sąlygos ir nelepino, bulvių derlius nevėluos.
Vis tik ūkininkas pripažįsta, kad dėl nepalankių oro sąlygų derliaus gausa gali būti menkesnė.

„Pas mus šiuo metu po agroplėvele auga apie 20 ha bulvių ir tik apie 7 ha turi brangiai atsiėjusią modernią laistymo sistemą, kuri gelbėja ne tik nuo sausrų, bet ir nuo šalnų. Tad laistomos bulvės gerai apsaugotos nuo šalnų.

O po plėvele augančios apsaugomos tik nuo šalčio iki minus 2 laipsnių. Pastarąsias naktis turėjome žemesnę nei minėjau temperatūrą – deja, bet šalnos padarė savo darbą – gausu jo pakąstų augalų. Spėjame, kad šių plotų derliai gali vėluoti, bet nemanau, kad labai žymiai. Tik, deja, esame tikri, kad greičiausiai nukentės jų derlingumas“, – prognozuoja S. Dambrauskas.

Panašu, kad kaip ir buvo galima nuspėti, gamtos išdaigos turės įtakos tam, kad paprastas vartotojas už lietuviškas ankstyvąsias daržoves šiemet greičiausiai bus priverstas plačiau atverti piniginę.