Nors rūpestis vasarnamių apsauga nuosekliai auga, tūkstančius eurų siekiančius nuostolius ir neišvengiamus remonto darbus nulemia pasikartojančios klaidos.

„Jau kelerius metus stebime nuosekliai – po keletą procentų kasmet – augantį gyventojų poreikį pasirūpinti sodybomis ir jų apsauga.

Tačiau poreikis apsaugoti vasarnamius, lankomus tik šiltuoju metų laiku, auga kur kas sparčiau. Renovuotus pastatus ir išpuoselėtą aplinką labiausiai saugo Panevėžio, Utenos ir Vilniaus apskričių gyventojai“, – sako Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Dažniausia problema – trūkę vamzdžiai

Kaip rodo draudikų sukaupti duomenys, dažniausia šaltuoju metų laiku patiriama žala, kuri pavasarį atvykus į sodybą sukelia bene daugiausia rūpesčio, – trūkę vamzdžiai ir dėl šios priežasties užlietos patalpos.

Gyventojams neaplankius vasarnamio ir nepatikrinus situacijos jame visą žiemą, vėliau tenka nemaloniai nustebti.

„Kiekvienais metais, kuomet atšyla orai, sulaukiame skambučių iš klientų, kurie prieš užrakindami sodybų duris žiemai pamiršo užsukti vandenį ir pašalinti jį iš vandentiekio bei šildymo sistemų. Šaltuoju metų laiku, esant minusinei oro temperatūrai, jose likęs vanduo užšalo ir sugadino vasarnamiuose esantį turtą“, – sako M. Balinskas.

Ekspertas rekomenduoja per vasarą pasirūpinti specialiais siurbliais, kuriais vėliau, ruošiant sodybą žiemai, būtų galima iš vandentiekio bei šildymo sistemų pašalinti vandens likučius ir taip ateityje išvengti papildomų darbų.

Geriausia apsauga – draugystė su kaimynu

Po žiemos į vasarnamius grįžtantys gyventojai taip pat fiksuoja vagysčių ir vandalizmo atvejus. Šaltuoju metų laiku gyventojams nelankant sodybų, ilgapirščius vilioja tai rodantys požymiai, tokie kaip nesugrėbti lapai kieme ar lengvai įveikiamuose languose vakarais neįsižiebianti šviesa.

„Norint apsisaugoti nuo vagysčių ateityje, rekomenduojame per vasarą pasirūpinti, pavyzdžiui, papildomomis langų apsaugomis, apsunkinančiomis bandymus juos atidaryti iš išorės. Ilgapirščius atbaidyti padeda ir įrengtos nuo judesio įsižiebiančios lempos ar signalizacija.

Taip pat verta užmegzti ryšius su kaimynais – jie, jeigu lieka žiemoti užmiestyje, greičiausiai mielai užmes akį ir į jūsų sodybą“, – pataria M. Balinskas.

Ne gyvybės draudimo bendrovės „Compensa Vienna Insurance Group“ duomenimis, vidutinė žala, kurią gyventojai šaltuoju metų laiku patiria sodybose siekia 1 tūkst. eurų. Didžiausia draudikų išmokėta suma – 9 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)