Lietuvos paukštininkystės asociacijos (LPA) prezidentas Vytautas Tėvelis teigė, kad labai svarbu laikytis draudimo neišleisti auginamų paukščių į lauką, nes atskridę palesti laukiniai paukščiai užkrės naminius.

Pasak V. Tėvelio, nedrausmingi ūkininkai didina riziką ir stambioms įmonėms.

„Didžiosios įmonės turi uždaras sistemas, o personalas, transportas dezinfekuojami. Savo ruožtu pavienių ūkių – su keletu ar keliolika paukščių – šeimininkai neiškenčia ir gražesniu oru išleidžia paukščius į lauką pasivaikščioti. Patekus užkratui į tokius pulkelius, tuoj pat taikomi kelių kilometrų apribojimai neišvežti produkcijos. Ir jeigu į tą spindulį patektų pramoninė ferma, ji patirtų didžiulių nuostolių“, – sakė LPA prezidentas.

V. Tėvelis pridūrė, jog kol kas situacijos dramatizuoti nereikia, bet svarbu aktyviai informuoti pavienius paukščių augintojus, kad užkratas nepaveiktų naminių paukščių.

Tuo metu Lietuvos veislinių paukščių augintojų asociacijos (LVPAA) vadovė Julita Ivanauskienė pastebėjo, kad tikrai ne visi paukščių augintojai laikosi rekomendacijų.

„Mūsų paukštynai ne pramoniniai, mums paukščiai yra ir kiemo puošmena, kuri negali būti visą laiką uždaryta. Asmeniškai laikausi rekomendacijų ir, mano žiniomis, LVPAA nariai – taip pat. Kita vertus, matau, kad daugelio žmonių paukščiai, kaip vaikščiojo, taip ir vaikščioja po kiemus, todėl užkrėtimo rizika išlieka“, – sakė J. Ivanauskienė, perspėjanti, kad į Lietuvą patekęs užkratas ir su juo susijusios rekomendacijos gali pakoreguoti numatytų renginių, pavyzdžiui, birželį Kaišiadoryse planuojamo „Paukščių festivalio“, tvarkaraštį.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jau platina informacinius lankstinukus apie paukščių gripą.

Jie dalijami VMVT teritoriniams padaliniams.

Iš čia lankstinukai turėtų pasiekti visus smulkius paukščių augintojus, taip pat jie bus padalyti savivaldybėse ir seniūnijose.

Nuo kovo 1 d. mažiausiai vieną mėnesį (jeigu situacija neblogės) įsigaliojo ir tam tikrų draudimų, pavyzdžiui, nurodyta laikyti naminius paukščius uždarose patalpose ir jų neišleisti į lauką arba išleisti tik į lauko aikšteles, įrengtas taip, kad naminiai paukščiai negalėtų turėti tiesioginio kontakto su laukiniais.

Vasario pabaigoje – kovo pradžioje Lietuvoje užfiksuoti pirmieji du paukščių gripo atvejai.

Itin patogeniškas virusas H5N8 nustatytas gulbėms nebylėms Kaune.

Radus laukinio paukščio gaišeną reikia pranešti VMVT teritoriniam padaliniui arba paskambinti visą parą veikiančiu telefonu 8 800 40 403.