Ligos protrūkis užfiksuotas Vyšmanovo (Sobinsko raj., Vladimiro sritis) miesto apylinkėse įsikūrusiame galvijų ūkyje, kuriame buvo laikomi 797 galvijai.

Šios ligos Asia 1 serotipas patvirtintas 90 laikomų galvijų. Rusijos atsakinga institucija ėmėsi visų reikiamų priemonių - atlikta ūkio dezinfekcija, visi laikyti galvijai sunaikinti. Atliekamas epizootinis tyrimas, siekiant išsiaiškinti, kaip liga galėjo patekti į ūkį. Rusijoje nuo 2014 metų nustatyta 12 snukio ir nagų ligos atvejų.

„Į Lietuvą uždrausta importuoti gyvulius, gyvūninius produktus, taip pat žaliavas ir pašarus iš snukio ir nagų liga užkrėstų zonų, pasienio veterinarijos postuose VMVT vykdo griežtą kontrolę. Ūkininkai, pastebėję gyvūnų elgesio pakitimus, panašius į šios ligos požymius, privalo nedelsiant pranešti veterinarijos gydytojams", - sako VMVT Skubios veiklos vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

VMVT vykdo laukinių ir naminių gyvūnų snukio ir nagų ligos stebėseną. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje kasmet ištiriama daugiau kaip 1 500 mėginių, Lietuvoje šios ligos atvejis buvo nustatytas 1982 metais.

VMVT yra paruošusi snukio ir nagų ligos neatidėliotinų priemonių planą, pagal kurį atliekami teoriniai ir praktiniai pareigūnų mokymai imituojant ligos protrūkį. VMVT darbuotojams taip pat organizuojami praktiniai kvalifikacijos kėlimo kursai, kurių metu jie gali susipažinti su ligos klinikiniais požymiais bei kovos ir profilaktikos priemonėmis.

Snukio ir nagų liga serga galvijai, naminiai buivolai, jakai, avys, ožkos, kiaulės, kiti laukiniai atrajotojai. Ši liga žmonėms nepavojinga, tik labai retais atvejais po tiesioginio kontakto su sergančiu gyvuliu gali pasireikšti lengvi peršalimo požymiai.