Nuimant derlių buvo atrinkta daugiau kaip 70 žieminių bei vasarinių kviečių ir miežių, rugių, kvietrugių, žirnių, maistinių pupų, avižų ir grikių mėginių.

Iš viso patikrinus per 1 800 t maistinių grūdų ir ankštinių augalų, konstatuota, kad pesticidus Lietuvos ūkininkai naudoja atsakingai.

„Mėginiai iš maistinių kultūrų buvo imami elevatoriuose, supirkimo punktuose ir malūnuose. Grūdus patikrai buvo siekiama atrinkti ne vėliau kaip 14 dienų po derliaus nuėmimo.

Mat toks yra daugelio pesticidų, kaip ir visuomenei bene geriausiai žinomo – glifosato, skilimo laikas. Todėl mėginius buvo siekiama atrinkti tikslingai ir kuo anksčiau po nukūlimo, siekiant patikrinti, ar ūkininkai laikosi nustatytų išlaukos laikotarpių ir nenaudoja pesticidų ne pagal paskirtį,“ – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė.

Ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, nė viename mėginyje nebuvo nustatyta neatitikimų ar normas viršijančių pesticidų likučių. Keturiuose mėginiuose, kurie buvo pristatyti iš Panevėžio ir Pakruojo rajonų, rasta glifosato, bet jo likučiai neviršijo leistinų kiekių.

„Iki metų pabaigos planuojame ištirti per 100 įvairių grūdų, iš kurių bus malami miltai, gaminamos kruopos ar jie kitaip naudojami maistui, mėginių. Šiuo metu nuodugnesnio tyrimo laukia grikiai, nes jų derlius paprastai nuimamas po pirmųjų šalnų“, – pabrėžia J.Bakasėnienė.

Glifosatas – piktžolių naikinimo priemonė, plačiai naudojama piktžolėms naikinti. Europos Sąjungos mokslininkams kelia susirūpinimą šios cheminės medžiagos poveikis žmonių sveikatai ir aplinkai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)