Be to, Jonavos rajone vien tik liepos mėnesį buvo rasti ir sumedžioti 36 AKM sergantys šernai.

„Šiame regione liga sparčiai plinta, todėl būtina vykdyti priverstinį kiaulių skerdimą. Jonavos rajone šiuo metu jų laikoma 460. Visi AKM židiniai nustatomi smulkiose kiaulių laikymo vietose, kuriuose ūkininkai nesilaiko biologinio saugumo reikalavimų. Tai patvirtinta, kad ūkininkai tik VMVT inspektoriams deklaruoja apie biologinio saugumo reikalavimų laikymąsi, tačiau iš tiesų numoja į juos ranka. Šeria maisto atliekomis, žaliąja mase, eidami į tvartą nepasikeičia avalynės ir drabužių“, – sako VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas Paulius Bušauskas.

Ūkininkai skaičiuoja galimus nuostolius

Ūkininkai prognozuoja, kad plečiantis afrikiniam kiaulių marui, stambieji augintojai per artimiausią pusmetį patirs apie dviejų milijonų eurų nuostolį.

Lietuvoje aptikta vienuolika vietų, kuriose nustatytas afrikinis kiaulių maras.

Dėl to išplėstos kiaulių prekybą ribojančios zonos.

AKM židinių sparčiai daugėja ir Kaišiadorių rajone – iš viso šiais metais kiaulių ūkiuose nustatyti 6 atvejai, o laukinėje gamtoje – 27. Tad ir čia planuojama išskersti visas kiaules.

Anykščių rajone šiemet ūkiuose užfiksuoti 4 AKM atvejai, Elektrėnų – 1. Įvairių Lietuvos regionų miškuose liga diagnozuota 176 šernams.

Kaimyninėse šalyse situacija dėl AKM taip pat įtempta. Lenkijoje nustatyti trys židiniai naminių kiaulių laikymo vietose. Vienoje buvo laikomos 261, kitoje – 566, trečioje – 97 kiaulės. Pastarasis atvejis užfiksuotas ūkyje, esančiame I zonoje, todėl bus išplėsta III zona.

Latvijoje šiais metais nustatyti du židiniai kiaulių ūkiuose. Viename laikyta 50, kitame – 142 kiaulės. Naujausias atvejis – II zonoje, tad Latvijoje taip pat bus išplėsta III zona.

Estijoje jau 5 ūkiai nukentėjo nuo AKM. Juose buvo laikomos atitinkamai 6, 7, 3, 5 ir 4 304 kiaulės.

Plinta AKM ir miškuose. Estijoje nustatytos 666 AKM vietos laukinėje gamtoje, Latvijoje – 512, Lenkijoje šiemet nustatytos – 23.