Derlius prastesnis

Nepalankios gamtos sąlygos šiemet galbūt lems, kad derlius bus nuimtas vėliau. 2014 metų vasara buvo saulėta ir ūkininkai javus pjauti pradėjo liepos viduryje. Pernai dėl lietaus ir drėgmės javapjūtės pradžia nusikėlė į liepos pabaigą. Šiemet šalyje ji pradėta apie liepos 20 dieną, o kai kur ir anksčiau.

Spėjama, kad iš vieno hektaro bus prikulta 3,2 tonos žieminių rapsų, 5,2 tonos žieminių kviečių ir 3,9 tonos vasarinių kviečių.

Žemės ūkio ministerijos turimomis prognozėmis, grūdinių augalų derlius gali siekti 6,5 mln. tonų, iš jų du trečdaliai bus kviečių.

Vis dėlto spėjama, kad bendras Lietuvos kviečių, rugių, miežių, kvietrugių aruodas gali sumažėti 3,8 procento, o 52 procentų išaugęs žirnių ir pupų derlius leis bendram grūdinių augalų kiekiui išlikti nepakitusiam. Ankštinių kultūrų derlius turėtų siekti apie 689 tūkst. tonų, o tai sudarytų dešimtadalį viso šalies aruodo.

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas teigia, kad javapjūtė šiemet sudėtinga dėl permainingų orų, o ir derlius nėra labai džiuginantis. Pakenkė sausi orai gegužės ir birželio mėnesiais.

Žieminius rapsus šiemet, kaip niekada anksčiau, puolė įvairūs kenkėjai ir ligos. Kulti kviečius ir žirnius dabar trukdo dažni smarkūs lietūs.

Aušrys Macijauskas

„Turbūt nepavyks išvengti nuostolių. Kiek prikulta kviečių, kol kas tiksliai nežinome, bet pirmieji rezultatai nedžiugina – ir kiekybė, ir kokybė labai vidutiniška. Šiemet tikrai nebus rekordinių metų. Nežinau, kiek procentų, bet derlius bus mažesnis nei pernai“, – „Sekundei“ tvirtino A. Macijauskas.

Jo teigimu, tradiciškai pirmiausiai javapjūtę pradeda suvalkiečiai, tačiau šiemet ten iššalo žieminiai pasėliai, tad pirmesnė buvo vidurio Lietuva. Šiemet visos kultūros subrendo savaite anksčiau nei įprastai.

Pirmiausia pradėti kulti žieminiai miežiai ir žieminiai rapsai. Šių kultūrų derlius jau praktiškai sudorotas, tad dabar ūkininkams galvos skausmas – žirniai ir kviečiai. Kol kas javapjūtė dar nėra įpusėta.

Pasak A. Macijausko, įveikta tik 20–30 procentų. Kainos taip pat itin nedžiugina ir manoma, kad ūkininkams laikai nebus lengvi.

„Mes, žemdirbiai, pripratę prie tokių dalykų. Į paniką nepuolame, tiesiog dirbame. Ant nosies rapsų sėja“, – sako Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas.

Nerimauja dėl orų

Bernatonių žemės ūkio bendrovės vadovas Vilmantas Malinauskas tvirtina, kad šiemet derlius vidutinis. Rapsai užderėjo prasčiau, kviečiai kiek geriau. Jo manymu, vasarinių javų derlius dėl pavasarinės sausros bus gerokai prastesnis. Žemės ūkio bendrovė šiemet kuls įvairius pasėlius, kurie užaugo 900 hektarų plote, tačiau kol kas dar tik darbų pradžia.

„Orai neleidžia dirbti. Derliaus kokybė gera, bet orai neduoda nuimti ir neaišku, kokia kokybė bus po tų lietų. Kol kas dar nereikėjo džiovinti, bet dabar nebeaišku, kaip bus“, – kalba V. Malinauskas.
Jo teigimu, rapsų kainos pernykštės, o kviečiai kol kas pigesni nei pernai.

Karsakiškio seniūnijoje ūkininkaujantis Marius Pauliukas taip pat tvirtina, kad šiemet derlius bus vidutinis – kai kur užaugo neblogai, o kai kur pakenkė sausra.

„Javapjūtė nelabai džiugina – lietus ir drėgmė netgi nervina. Teks džiovinti, nes daugelis grūdų šlapi. Tik nedidelę dalį pavyko nuimti, kad nereikėtų džiovinti“, – pasakoja ūkininkas.

Šiame ūkyje jau nemažai kultūrų nukulta – javapjūtė pradėta liepos viduryje. M. Pauliuko manymu, kūlimo metas jau perkopė į antrąją pusę, nes turėta nemažai ankstyvesnių kultūrų, netradicinių. Buvo pasėta rapsų, ankstyvesnių kviečių veislių ir kt.

Pasak žemdirbio, iš 180 kuliamų hektarų likę apie 70 nekultų. Turima dar nekultų javų, savo eilės laukia žirniai.

„Labai stipriai pasistūmėjome su darbais, bet tik ankstyvųjų kultūrų. Javai dar kai kurie tik baigia nokti. Dirbti labai trukdo tvankus oras ir lietus. Duotų gerą savaitę, ir daug darbų visos Lietuvos ūkininkai nudirbtų“, – įsitikinęs M. Pauliukas.

Ūkyje jau pradėti kulti kviečiai, tačiau jų kokybe, ūkininkas prisipažįsta, dėl darbų gausos dar nespėjęs pasidomėti – spėjo šiek tiek nukulti sausesnių ir supilti į sandėlį. Ar laikys javus iki pavasario, M. Pauliukas sako kol kas nenusprendęs. Ūkis neturi savo džiovyklos, tad, ko gero, laikys tik tai, kas sausiausia.

Palyginti su pernai, jo manymu, kainos kai kurių javų pakritusios. Ypač nedžiugina pašarinių javų kainos, o rapsų, žirnių – pusė bėdos. Taigi situaciją ūkininkas vadina vidutiniška.