Po susitikimo Vyriausybėje su Lietuvos kiaulių augintojų atstovais V. Baltraitienė teigė, kad griežtos priemonės bus taikomos tik III zonoje – tiek didiesiems, tiek smulkiesiems ūkininkams.

„Kad panaikintume tą zoną, mes turime imtis ryžtingų veiksmų ir toje zonoje išskersti kiaules, nes kitaip EK nenaikina tos zonos“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo V. Baltraitienė.

Į III apsaugos zoną patenka rajonai, kuriuose AKM buvo nustatytas tiek laukinėje faunoje, tiek ūkiuose auginamose kiaulėse. Iš tokios zonos draudžiama išvežti tiek mėsos produkciją, tiek ir gyvas kiaules.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus teigimu, kokių konkrečiai priemonių bus imamasi, paaiškės įvertinus situaciją rajonuose, kurie patenka į AKM apsaugos zonas, tačiau su kiaulių išskerdimo sankcija greičiausiai susidurs reikalavimų nesilaikantys ūkininkai, kiaules auginantys prie didžiųjų kompleksų.

„Negaliu gąsdinti, kad išskersime visas kiaules, vertinsime pagal rizikos laipsnį“, – teigė J. Milius.

Anot Kiaulių augintojų asociacijos direktoriaus Algio Baravyko, pasitarime dalyvavęs Premjeras Algirdas Butkevičius suprato stambiųjų augintojų norą su AKM kovoti griežtomis priemonėmis, Vyriausybėje A. Baravykas taip pat teigė išgirdęs pažadą mokėti kompensacijas ūkininkams už paskerstas kiaules.

„Premjeras suprato mūsų problemą, žemės ūkio ministrė supranta, kad tai yra nepopuliarus sprendimas, bet jį vis tiek reikia priimti, ir prie šito stalo tai buvo suprasta“, – po pokalbio Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Baravykas.

VMVT duomenimis, maro užkrato buvo rasta daugiau 140 šernų gaišenose, nustatyti 86 ligos židiniai, 5 iš jų ūkiuose, o pirmą kartą virusas buvo aptiktas ir Biržų rajono savivaldybės teritorijoje.

Kiaulių maro problemai nemažėjant, liepos pradžioje medžiotojai buvo įpareigoti užkrėstose teritorijose kartą per savaitę vykdyti apžiūras aplink ūkius, kuriuose laikoma per 100 kiaulių.

Kiaulių maru serga tik šernai ir laukinės bei naminės kiaulės, žmonėms liga nepavojinga, tačiau valgant užkrėstą mėsą maro užkratas gali būti pernešamas už ligos židinio ribų.