„Mes matėme, kad yra dvi žmonių grupės, kurias jungia panašūs interesai: vieni nori (daržininkauti, – ELTA.), bet negali, nes neturi kur, o kiti žino kaip (daržininkauti, – ELTA.), bet nebeturi jėgų, ir mums atrodė natūralu, kad reikia jas kažkaip sujungti“, – sakė viena iš projekto iniciatorių Ieva Česnulaitytė, kartu su bendraminčiais projektą pristačiusi konferencijoje „Login 2016“.

Ši veikla nei vienai pusei – nei tiems, kurie augins daržoves, nei tiems, kurie suteikia žemę, nieko papildomai nekainuoja. Užsiminus apie diskusijas dėl aukštų daržovių kainų, populiariai vadinamų kalafiorų skandalu, jaunuoliai šypsosi, kad patiems užsiauginti daržoves pigiau.

„Pas mus pigiau, nes galite užsiauginti patys. Žmonės turi nusipirkti kauptuką, sėklų, bet paskui patys tas daržoves valgys“, – sakė kita iniciatyvinės grupės narė Austė Černiauskaitė.

Pasak jos, žmones prie iniciatyvos prisijungti skatina skirtingi motyvai.

„Kai kurie nori daržininkauti su vaikais, nori parodyti vaikams, kaip auga daržovės, kiti galvoja savo sodybas nusipirkti ir nori išbandyti savo jėgas, ar jiems tiks toks variantas, dar kiti nori daugiau laiko praleisti gamtoje“, – pasakojo A. Černiauskaitė.

Pasak iniciatorių, vieni dalyviai yra pasiryžę įgyti labai konkrečių žinių, pavyzdžiui, apie gamtinę žemdirbystę, kiti – tiesiog pabandyti kažką užsiauginti, tad ir jų auginamų daržovių asortimentas platus.

„Augins ir pomidorų, ir tų pačių kalafiorų, viena komanda turi mažą šiltnamį ir augins arbūzus“, – šypsojosi A. Černiauskaitė.

„CoolŪkio“ komanda taip pat organizuoja viešas paskaitas apie daržininkystę, į kurias gali ateiti kiekvienas ja besidomįs.

Kol kas dar yra galimybė ir suformuoti komandą ir prisijungti prie daržininkystės iniciatyvos, bet ji atvira liks nebeilgai, neslepia iniciatoriai, nes daržininkystės sezonas jau prasidėjo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)