Anot V. Baltraitienės, visas mechanizmas turėtų būti suderintas per savaitę, pajamos būtų užtikrinamos daugiau nei 10 karvių turintiems gamintojams.

„Jeigu to negalės užtikrinti perdirbėjai – tą užtikrins valstybė“, – teigė ministrė, pridūrusi, jog gavo Premjero pažadą rasti 18-20 mln. papildomų eurų ūkininkų paramai.

Virginija Baltraitienė

ES teisės aktai tokią laikiną paramą leidžia su sąlyga, kad į rinką nebūtų patiekta daugiau pieno nei tai buvo daryta praėjusių metų atitinkamą mėnesį.

Ministrės teigimu, smulkiesiems ūkininkams bus ieškoma kitokių pagalbos priemonių.

„Smulkiųjų ūkių ateitis liūdna (...), jeigu pats neperdirbs šitoks ūkis pieno, jo perspektyva yra liūdna. Jie turi patys gaminti galutinį produktą, – kalbėjo ministrė. – Tarsimės su rajonų savivaldybėmis, kad sudarytume visas sąlygas jiems parduoti produktus, neimant mokesčio (už prekybos vietą. – ELTA)“.

Rokiškio sūrio valdybos pirmininkas Dalius Trumpa pokalbį vadino konstruktyviu.

„Svarbiausia, ką sutarėme, kad bendrai, o ne kiekvienas atskirai ieškosime būdų, kaip visam Lietuvos pieno sektoriui pergyventi dabartinę pasaulinę pieno krizę“, – sakė D. Trumpa.

Pasak jo, iš valdžios sulaukta prašymų atsižvelgti į situaciją ir ieškoti savų rezervų. Tam esą turima savaitė, tačiau, kaip atkreipė dėmesį „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas, niekas nekalbėjo apie kainų fiksavimą, kas draudžiama laisvojoje rinkoje.

„Bet matydami bendrą tikslą, pastangas tiek perdirbėjai, tiek žemdirbiai, tiek valdžia, jeigu dirbs kartu, bus lengviau pergyventi šitą krizę“, – teigė jis.

Vis dėlto klausiamas, ar pažadėjo išlaikyti gegužės mėnesio pieno supirkimo kainas artimiausius 2-3 mėnesius, D. Trumpa to nepadarė. Anot jo, kalbėta apie tai, kad pajamos, kurias gauna žemdirbiai, ir gaus gegužę, yra kritinio lygio, bei kokios bendros pastangos, kad šios pajamos nemažėtų.

„Mes negalime duoti pažado, nes aš galiu tada tiesiai eiti į Konkurencijos tarybą ir mokėti ten šimtų milijonų eurų baudas“, – sakė jis.

Pasak D. Trumpos, visi pieno perdirbėjai kovo pabaigoje pranešė apie savo siūlomas pieno supirkimo kainas gegužei.

„Tos kainos kiekvienas, kuris ruošiasi parduoti pieną gegužės mėnesį, jau jas žino“, – sakė D. Trumpa ir kaip pavyzdį pateikė tai, kad „Rokiškio sūris“ už litrą natūralaus pieno gegužę, priklausomai nuo kiekio ir kokybės, mokės nuo 12 iki 26 euro centų.

„Aš manau, kad jeigu darbai vyks taip konstruktyviai kaip šiandien pasitarime, tai Lietuva pergyvens šitą krizę“, – prognozavo pieno perdirbėjų atstovas.