Seimo statutas numato, kad teikiant siūlymą svarstomą projektą priimti ypatingos skubos tvarka, priėmimo procedūra po pateikimo gali būti pradėta ne anksčiau kaip po trijų valandų pertraukos tam, kad parlamentarai spėtų pateikti savas pataisas.

Pieno supirkimo kainą reguliuojančių pataisų atveju šis terminas ketvirtadienį išlaikytas nebuvo, jos ypatingos skubos tvarka priimtos per pusvalandį.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė BNS penktadienį teigė, jog J.Sabatauskas yra padavęs prašymą Seimo etikos ir procedūrų komisijai išnagrinėti, ar nebuvo pažeistos procedūros.

„Dabar per penkias dienas Etikos komisija turi susirinkti ir pateikti išvadą“, - sakė L.Graužinienė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdis vyks kovo 30-ąją.

J.Sabatauskas yra vienintelis parlamentaras, susilaikęs dėl šių pataisų ketvirtadienį jas skubiai priimant Seime.

„Kol jie (etikos sargai) nagrinės, tas įstatymas bus Seime. Aš turiu dar septynias dienas laiko pasirašymui, turi suredaguoti, patikrinti parašus sudėti. (...) Jei žiūrėti visai formaliai pagal statuto raidę - gali būti pripažinta pažeidimu, bet tada susirinksime kitą savaitę ir ištaisysime“, - sakė L.Graužinienė.

Seimo nustatytos minimalios pieno supirkimo kainos galiotų iki 2017 metų, jeigu jas pasirašytų prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos įpareigoja pieno supirkėjus ir perdirbėjus mokėti ne mažiau kaip 165 eurus už toną pieno, o tarpininkus - ne mažiau kaip 130 eurų.

Teisininkai įspėjo dėl prieštaravimo Konstitucijai

Prieš Seimui pristatant pataisas, Teisės ir teisėtvarkos komitetas bei Teisės departamentas įspėjo, kad siūlomi pakeitimai prieštarauja Konstitucijai. Tačiau Seimas neatsižvelgė į tai - Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymą pataisų nepradėti svarstyti Seimas atmetė ir pataisas, Seimo pirmininkei L.Graužinienei pasiūlius, priėmė ypatingos skubos tvarka.

L.Graužinienė sako, kad skubiai priimti pataisas ji pasiūliusi, nes po jų svarstymo už jas buvo balsuojama vieningai. „Kadangi visi labai vieningai balsavo, tai aš daviau skubą“.

„Manau, kad jis (projektas dėl pieno kainų reguliavimo) smarkiai taisytinas. Todėl kreipiausi. Norint registruoti pataisas, kai yra ypatinga skuba, tam turėtų būti daroma trijų valandų pertrauka, kad spėtų registruoti pataisas. To nebuvo - ėjo „non - stop“, - BNS teigė J.Sabatauskas.

„Mano įsitikinimu, įstatyme neturėtų būti nustatomos kainos. Ar matėte, kad kažkur įstatyme būtų nurodytos šilumos, vandens kainos? Nors jos yra reguliuojamos. Tai galima padaryti kitais būdais - įstatyme nustatyti bendrus principus, galbūt tam tikras institucijas, kurios sprendžia tuos klausimus“, - BNS argumentus dėstė socialdemokratas.

Pasak J.Sabatausko, Seimas galėtų iš naujo balsuoti dėl pataisų, „jeigu etikos komisija pasakys, kad reikia grįžti atgal į svarstymo stadiją“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)