Supirks trečdaliu pigiau

Tauragės rajone ūkininkaujanti šeima augina 8 karves. Jie pieną paduoda žemės ūkio kooperatyvui „Dobilo lapas“. Iki šiol supirkėjai už kilogramą (litrą) pieno mokėjo 12 centų.

Neseniai žmonės gavo pranešimus, kad nuo balandžio 1-osios pieno supirkimo kainos bus sumažintos iki 8 centų už litrą.

„Tokių žemų kainų dar nėra buvę. Atrodo, nesėdime rankų sudėję, sukamės, kaip išmanome, tačiau tokios kainos verčia galvoti apie tai, kad reikia visas karves parduoti, turimus 20 hektarų žemės išnuomoti ir nebesukti galvos“, – nusivylusi kalbėjo ūkininkė.

Ji skaičiavo, jog dėl sumažintų pieno supirkimo kainų patirs didžiulių nuostolių. Kai visos 8 karvės yra melžiamos, kasdien iš šio ūkio „Dobilo lapui“ parduodama 200-250 kilogramų pieno. Kai jo kaina siekia 12 centų už litrą, tai už parduotą kiekį ūkininkai gauna 24-30 eurų per dieną arba 720-900 eurų per mėnesį.

Kai pieno supirkimo kaina bus sumažinta iki 8 centų už litrą, ūkininkai už tokį patį kiekį parduoto pieno gaus 16-20 eurų per dieną arba 480-600 eurų per mėnesį.

Ūkį ketina likviduoti

Karvių ferma

„Net neįsivaizduoju, kaip ūkį reikės išlaikyti. Juk vasarą kaip tik reikia daugiau pajamų, nes turime pasiruošti pašarus žiemai, o tai nemažai kainuoja. Todėl psichologiškai jau tikrai ruošiuosi sprendimui ūkį likviduoti, tik tiek, kad labai sunku taip imti ir padaryti, juk kaimo žmonės esame“, – guodėsi ūkininkė.

Ji bandė ieškoti kitų pieno supirkėjų, tačiau nesėkmingai: arba kiti pieno supirkėjai naujų klientų nenori, arba siūlo tokią pačią kainą.

„Dar suprasčiau, kad kai mums mažinamos pieno supirkimo kainos, jos mažėtų ir parduotuvėse. Tada nors pikta nebūtų. Bet dabar tikrai keista, kad mums už pieno litrą nori mokėti 8 centus, o prekybos tinkluose jis kainuoja dešimt kart daugiau. Juk tai pasityčiojimas ir iš ūkininkų, ir iš vartotojų“, – piktinosi pašnekovė.

Ji tikino, kad jei šeimos pajamos būtų tik iš parduoto pieno, niekaip nepavyktų išgyventi.

„Dabar ir pati dirbu, vyras važiuoja į užsienį uždarbiauti, vaikai suaugę, todėl galime išgyventi. Darbe dirbu pamainomis nuo 5 valandos ryto iki 19 valandos ir kiekvieną dieną vaikštau paskui karvės uodegą, net atostogauti negalime kelioms dienoms niekur išvažiuoti.

Matyt, toks tikslas ir yra, kad visi smulkieji karvių ūkiai sunyktų, o dar sako, jog Lietuva yra žemdirbių kraštas“, – apmaudo neslėpė moteris.

Dirba nuostolingai

Žemės ūkio kooperatyvo „Dobilo lapas“ direktorius Žydrūnas Bendikas neneigė, jog kovo pradžioje įspėjo visus ūkininkus, kurie pieną parduoda šiam kooperatyvui, kad nuo balandžio 1 dienos mažės kainos.

„Šiai dienai žinome tendencijas dėl pieno kainų, todėl pasielgėme žmogiškai ir prieš mėnesį įspėjome ūkininkus, kad jos mažės. Ūkininkai per tą mėnesį galės apsispręsti, ar ir toliau pieną tiekti mums, ar ieškoti kitų supirkėjų, ar dar kokių nors sprendimų. Esmė ta, jog pieno kainos drastiškai krenta ir mes negalime mokėti tiek, kiek mokame dabar. Kita vertus, gal situacija pasikeis ir nuo balandžio 1-osios galėsime nekeisti pieno supirkimo kainų“, – teigė Ž. Bendikas.

Jo vadovaujamas žemės ūkio kooperatyvas iš ūkininkų supirktą pieną eksportuoja į netolimą užsienį, jo neperdirba.

„Suprantu žmonių pasipiktinimą, tačiau rinka yra rinka ir joje galioja tam tikros kainos. Mes patys už parduotą pieną jau gauname daug mažiau, nei prieš kelis mėnesius, o iš ūkininkų pieną superkame tokiomis kainomis, kokios buvo nustatytos pernai rugpjūčio 1 dieną pasirašytose sutartyse. Per pastaruosius kelis mėnesius dirbame nuostolingai, todėl nebuvo kitos išeities, kaip tik informuoti žmones apie tai, kad pieną supirksime pigiau“, – tikino direktorius.

DELFI primena, kad dėl prastos situacijos pieno sektoriuje Lietuva prašo paramos Briuselyje, tačiau kol kas nesėkmingai.

Pienininkai žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei grasino blokuoti kelius, jei nuo balandžio pieno supirkimo kainos šalyje mažės dar apie du euro centus.

Pienininkai reikalauja kompensuoti 70 mln. eurų nuostolių už 2015 m., kuriuos pieno gamintojai patyrė dėl Rusijos embargo, dalį PVM, surenkamo už pieno produktus, atiduoti jo gamintojams, ir atleisti 30 proc. Žemės ūkio ministerijos ir jai pavaldžių įmonių darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1366)