Ukmergės rajono bitininkų draugijos pirmininkas Linas Kazėnas pasakoja turįs apie 200 avilių. Tai – palyginus nemažas skaičius, nes didžioji dauguma Ukmergės rajono bitininkų yra mėgėjai, turį iki 20 bičių šeimų.

„Draugijoje yra 86 nariai. Žinoma, yra ir ne draugijos narių. Labai sunku pasakyti, kiek jų iš tikrųjų yra rajone“, – sako bitininkas.

Anot jo, didieji bitynai esą Šiaurės Lietuvoje, kur gegužis, pašnekovo žodžiais, buvo tragiškas: per tris savaites bitės skraidė tik tris dienas.

„Nors sodai žydėjo, pienės žydėjo, bet aviliai iš tuštumo barškėjo. Būna ir taip. Būna riba, [kai svarstai] ar maitinti jas papildomai, ar nemaitinti.

Atėjus birželiui, medunešis, galima sakyti, buvo geras, o kai kuriuose rajonuose – ypač geras. Bet visos vasaros – labai mažas medunešis“, – tvirtina L. Kazėnas.

Bitininko teigimu, jei avilys per sezoną tris–keturis kartus pakeičia savo stovėjimo vietą, yra pervežamas, jis gali surinkti net daugiau nei 100 kg medaus.

„Tarkime, pavasarį – sodai, pienės, paskui – žieminiai rapsai, paskui – avietės (pervežamas į miškus, į kirtavietes), iš jų – į liepas, iš liepų – į grikius. O jei Kaukazo bitės, jei dar į raudonus dobilus jas nuvežti, tai vienas avilys gali perlipti ir 100 kg [prinešamo medaus]“, – nurodo L. Kazėnas.

Jis pats sako šį sezoną prikopinėjęs mažiau nei 60 kg. „Kai tiek kartų bitės yra pervežtos, tai yra prastas derlius. Kad būtų geras, norėtųsi 80 kg“, – priduria bitininkas.

Bitininkų draugijos narys Gytautas Povilaitis ir jo žmona Stasė savo bites laiko dviejose vietose.

„Man toliau važiuoti [iki bičių] – apie 12 km, žmonai – apie 8 km. Mes pasidalinome, kiekvienas turime savo bityną ir jį prižiūrime. [...] Draugai juokiasi iš mūsų, sako, kad mes jau išsiskyrę: vienas savo turi, kitas – savo, tai gal ir gyvenat ne po vienu stogu“, – pasakoja G. Povilaitis.

Jis juokauja, kad su Stase konkuruoja, kurio derlius bus gausesnis. „Bet jos ganyklos geresnės, taigi pas ją – daugiau medaus“, – teigia vyras. Jo žmona prideda, kad jos bityne – 75 aviliai.

Vis dėlto bitininkai pripažįsta, kad šiemet daug medaus surinkti nepavyko. „Tikrai nekokie mums metai. Jau baigėsi [sezonas]. Jau ruošiame žiemai“, – sako S. Povilaitienė.