Paramos kreipėsi du kartus

„Ūkininkauja visa šeima, todėl tai didelis privalumas – galime pasidalinti vieni kitų patirtimi, padėti darbuose, jei reikia, net pasinaudoti technika. Vis tik sėkmingam startui ir vėlesnei ūkio plėtrai buvo būtina ES parama, jos kreipiausi net kelis kartus“, - sako Indrė Ambraževičienė.

Ūkininkauti I. Ambraževičienė pradėjo 2004-aisiais, tais pačiais metais pirmą kartą, kaip jaunoji ūkininkė kreipėsi ES paramos. Vėliau, ūkininkė dalyvavo Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonėse „Žemės ūkio valdų modernizavimas (nitratų direktyva ir investicijos į žemės ūkio produktų gamyba), „Žemės ūkio valdų modernizavimas antroji veiklos sritis (supaprastinta tvarka)“.

Su ES parama ūkio plėtra greitesnė

300 ha ploto I. Ambraževičienė vysto mišrų pienininkystės ir augalininkystės ūkį. Jame pagal sėjomainą auginami kviečiai, kukurūzai, kurie naudojami galvijų pašarui, taip pat rapsai. Vis tik pagrindinė ūkio veikla – pienininkystė. Dabar ūkyje laikoma daugiau nei 220 melžiamų karvių.

Už ES skirtas lėšas Ambraževičienė įsigijo modernią ūkio techniką – traktorių, grūdų džiovyklą su grūdų laikymo bokštais. Už paskutiniosios programos lėšas buvo gerinamos gyvulių laikymo sąlygos, įsigyta skysto mėšlo kaupykla, pašarų ruošimui skirta šienapjovė, savaeigis pašarų smulkintuvas, teleskopinis krautuvas.

„Vystyti pieno ūkį yra sunki veikla. Norint pateikti kokybišką pieną neužtenka pamelžti karves. Būtinas ir tinkamas pieno pridavimas, ir galvijų auginimas, netgi jiems skirtų pašarų paruošimas. Tam būtina tinkama technika, kurią be ES paramos įsigyti būtų labai sunku“, - sako ūkininkė.
Anot Ambraževičienės, norint išlaikyti sėkmingą modernų ūkį, būtina jį ir toliau modernizuoti, todėl ji ketina dalyvauti ir naujojo 2014-2020 etapo priemonėje „Žemės ūkio valdų modernizavimas“.

Ūkiams modernizuoti – apie pusė milijardo eurų

2007–2013 m. finansiniu laikotarpiu pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sritį „Nitratų direktyvos reikalavimų ir naujų privalomų Bendrijos standartų įgyvendinimas“ patvirtinti 289 projektai, kuriuose prašoma daugiau kaip 13 mln. eurų paramos.

Per visą 2007–2013 m. finansinį laikotarpį šalies ūkiams modernizuoti skirta beveik 451,5 mln. eurų ES ir valstybės paramos lėšų. Už šią Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonei „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ skirtą sumą kaimo vietovėse visoje Lietuvoje baigiama įgyvendinti daugiau kaip 10 tūkst. skirtingų projektų. Ūkininkams jau išmokėta apie 95 proc. skirtos paramos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. Nr. 2015/07-14