Visko siekia pats

R. Kuliešius – ne vienintelis ūkininkas šeimoje. Netrukus po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo atgavę dar sovietmečiu nusavintas žemes, ūkininkauti pradėjo jo tėvai. Kol nebuvo pakviestas atlikti privalomosios karo tarnybos, R. Kuliešius taip pat padėdavo nudirbti ūkio darbus.

Sugrįžęs iš kariuomenės vaikinas nusprendė įsidarbinti gaisrininku, juo dirba iki šiol. Tačiau visą laiką jo neapleido ir mintys apie ūkininkavimą, todėl R. Kuliešius nusprendė įkurti savo ūkį. Tai buvo prieš dešimtmetį. „Dabar ir gaisrininku dirbu, ir ūkininkauju. Tai suderinti nėra sunku: gaisrininku dirbu kas ketvirtą parą, o kitas laikas – laisvas, skirtas ūkiui. Ne mano charakteriui sėdėti ir žiūrėti į dangų ir tikėtis, gal kas nors ką nors numes“, – tikina jis.

Augina javus, rapsus ir žirnius

Šiuo metu R. Kuliešiaus žinioje apie 100 ha nuosavos ir kiek daugiau nei 40 ha nuomojamos žemės. Jis norėtų valdą dar plėsti, bet pastaruoju metu žemės pardavimai apylinkėse nuslopę.

Ūkininko laukuose banguoja javai, rapsai, taip pat pradėjo auginti žirnius. „Anksčiau tėvai laikydavo karvių, kiaulių, bet mačiau, kad tai labai sunkus darbas. Todėl nusprendžiau nesiplėsti į kitas sritis ir užsiimti tik augalininkyste“, – pasakoja vyras.

Pernai derlius buvo neblogas ir R. Kuliešius prikūlė apie 700 t. grūdų. Visus juos parduoda supirkėjams. „Iš kombaino viskas keliauja į priekabas ir yra išvežama“, – sako jis.

Brangi, bet kokybiška technika

R. Kuliešius ūkininkauja naudodamasis modernia technika, kurią įsigijo pasitelkdamas Europos Sąjungos (ES) ir valstybės finansinę paramą. Jos ūkininkas kreipėsi kelis kartus pagal skirtingas Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemones.
Pradėjęs ūkininkauti jis sulaukė paramos kaip jaunasis ūkininkas, vėliau gavo finansavimą žemės ūkio valdoms modernizuoti.

Už skirtą paramą ir skolintas lėšas R. Kuliešius įsigijo porą naujų traktorių, kombainą, plūgą, barstytuvą, purkštuvą, priekabą, sėjamąją, skutikų ir kitų augalininkystės ūkyje būtinų padargų. Paramos lėšomis vyras padengė 60 proc. šių pirkinių sumos.

„Europinė parama labai prisidėjo prie ūkio sustiprėjimo. Be ES paramos būčiau galėjęs įsigyti tik gerokai pigesnės ir prastesnės technikos. Gavęs paramą pirkau geriausią, moderniausią. Žinoma, ji brangi, bet kokybė – išskirtinė. Dirbant tokia technika net didelė jos kaina pasimiršta“, – šyptelėja R. Kuliešius.

Kad galėtų įsigyti kitos būtinos žemės ūkio technikos, ūkininkas ir šiemet pateikė paraišką siekdamas gauti ES paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“.

Ūkiams modernizuoti – apie pusė milijardo eurų

Šalies ūkiams modernizuoti 2007–2013 m. finansiniu laikotarpiu skirta beveik 451,5 mln. eurų ES ir valstybės paramos lėšų. Už šią Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonei „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ skirtą sumą kaimo vietovėse visoje Lietuvoje baigiama įgyvendinti daugiau kaip 10 tūkst. skirtingų projektų. Ūkininkams jau išmokėta apie 95 proc. skirtos paramos.

Pagal priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ per visą praėjusį paramos teikimo laikotarpį daugiau kaip 2 600 pradedančiųjų žemdirbių išmokėta apie 87 mln. eurų paramos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt.
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura.