Kauno rajone ūkininkaujantis Vytautas Žilinskas dėl praėjusios žiemos yra optimistiškas – žieminiai kviečiai šiemet esą neiššalo, o vasarinius vertinti dar anksti. Tuo metu praėjusiais metais Pasvalyje visiškai iššalo žiemenkčiai, o V. Žilinsko ūkyje jų iššalo 5–10 proc.

„Kol kas galima tik džiaugtis, nes žiema buvo tikrai palanki, niekas neiššalo. Kol kas prognozės optimistiškos, bet, kalbant, pavyzdžiui, apie žieminį rapsą, tai viską sugadinti gali viena diena. Apibendrintus rezultatus bus galima pasakyti po Joninių, kai derlius jau nuguls į aruodus“, – portalui LRT.lt kalbėjo ūkininkas, auginantis kviečius, rapsus, žirnius bei pupas.

Panašiai kalba ir Panevėžio rajone, Miežiškių kaime, ūkininkaujantis Alvydas Abukauskas, turintis apie 35 hektarų ūkį, kuriame daugiausiai augina daržoves. „Žiema buvo pasakiška, jei ledai neiškapos, žieminių kviečių derlius bus tikrai geras. Kaimynai, pasėję žieminius kviečius, džiaugiasi, bet būna, kad jie iššąla. Aš pradedu žieminių kviečių atsisakyti, nes man netinka europinės veislės, draugams iš Pasvalio – taip pat. Šiemet, atrodo, reikėjo griebti ir sėti, bet nežinia, kokie bus kiti metai“, – svarsto A. Abukauskas.

Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininko Jono Talmanto, išties gerai, kad žiema buvo palanki, todėl neiššalo nei žieminis rapsas, nei žieminės grūdinės kultūros. Praėjusiais metais tiek jis pats, tiek jo vaikai ūkiuose dėl šalnų atsėjo 500 iš 750 hektarų žieminių kviečių. „Praėjusiais metais atsiliepė ne tik mažesnis derlius, bet ir mažesnės grūdų kainos, todėl pelno beveik nebuvo. [...] Šiemet reikia tikėtis vidutinio daugiamečio derliaus, nes visame pasaulyje ir Europoje derliai neblogi, nebuvo jokių nelaimių. Džiugina, kad 200–300 Lt pakilo rapso kaina, praėjusiais metais ji buvo nukritusi“, –skaičiuoja J. Talmantas.

Pasak A. Abukausko, tenka apgailestauti dėl prasto pavasario, mat labai reikia šilumos. „Šis pavasaris yra labai šaltas. Jau paskutinis pavasario mėnesis, bet anksčiau tokiu metu būdavo kur kas šilčiau. Neseniai iš miško vežėme malkas, tai dabar miškas jau atsigavęs, bet praėjusią savaitę dar miegojo“, – pastebi A. Abukauskas.

Agurkus bei ridikus auginantis ūkininkas taip pat teigia, kad labai reikia šilumos. „Praėjusiais metais pavasaris buvo panašus, gana šaltas, todėl 3 hektarus turėjau apkartusių agurkų“, – prisimena A. Abukauskas.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis prognozuoja, kad kai kurias daržoves šiemet valgysime vėliau, nei įprasta.

„Pavasaris iš pradžių atrodė ankstyvas, bet jis užsitempė, todėl daržovių bus vėliau, nei įprastai. Gamta kartais ištaiso savo klaidas, bet, jei žiūrėtume pagal daugiametį vidurkį, šiemet pradėjome dirbti vėliau, todėl ir vėliau valgysime daržovių, pavyzdžiui, burokėlių ar bulvių. Nebent kas nors radikaliai pasikeistų, būtų daug šilumos“, – LRT.lt komentavo M. Laukaitis.

Praėjusių metų pavasaris ūkininkams taip pat nebuvo palankus – daugeliui nušalo cukriniai runkeliai, vasarinis rapsas, miežiai, žieminiai kviečiai.

Kaip teigė J. Talmantas, šis pavasaris išties „gana intriguojantis ir nepastovus“: „Vieną dieną yra 18 šilumos, kitą – 5 šalčio. Daugiametį vidurkį gal pasieksime, bet neaišku, ar bus geriau, nei praėjusiais metais. Pernai buvo tikrai gana neblogai, bet – kaip visada: jei derlius geras, tai maža kaina, o jei kainos geros – tai grūdų nėra. Matyt, taip Dievas viską sudėlioja. Tokia ūkininkų dalia: 50 proc. esame priklausomi nuo gamtos, 50 proc. – nuo valdžios priimamų sprendimų. Mes dirbame ir naktimis, bet ne viskas priklauso nuo mūsų.“