Bandos dydis nuolat kinta

150 ha nuostabių Dubysos lankų ir kitokių pievų valdantis J. Banevičius vienu metu laiko apie 1500 avių. Žinoma, pasak ūkininko, šis skaičius yra sąlyginis, nes avys – ne karvės, tad jų rotacija vyksta beveik kiekvieną dieną.

„Rudenį nėra paprasta didelėje bandoje esančias avis padalyti į grupes, maždaug po penkiolika dvidešimt „galvų“, ir kad prie jų būtų tik jų atvesti jaunikliai, nes svetimų ėriavedės neprižiūri ir nemaitina, dėl ko šie labai skursta“, - sako ūkininkas, užsimindamas, kad prieauglis nuo motinų atskiriamas po poros mėnesių.

Pavasarį pas ėriavedes įleidžiami elitinių veislių patinai. Jų avių augintojas paprastai įsigyja Vokietijoje arba kituose veisliniuose Lietuvos ūkiuose.

„Iš kitur atsivežti avinų būtina dėl to, kad būtų išvengta nepageidaujamos kraujomaišos. Tik pasirūpinus atvežtiniu patinu sulaukiama sveikų ir stiprių palikuonių. Avinus bandoje keičiu kas dveji metai“, - sako Jaroslavas ir juokaudamas priduria, kad šiems jo laikomoje avių bandoje nėra blogai, nes kiekvienam tenka po 30-40 patelių.

Mėsa – tarsi vaistai

Ekologiniame J. Banevičiaus ūkyje auginamos merinosų, sufolkų ir vokiečių juodgalvių veislių avys. Šeimininkės puikiai žino, kad būtent šių avių mėsa neturi daug kam nepatinkančio specifinio avienos kvapo, yra švelni ir be galo skani.

„Ganiavos sezonu Dubysos šlaituose ir slėniuose avys randa daugybę įvairių vaistažolių, kitokių naudingųjų žolelių, todėl ūkyje pagaminta aviena yra tarsi vaistai“, - sako augintojas, tikindamas, kad produkcijos pirkėjų jam tikrai netrūksta.

Daug avių užsisako nuolatiniai klientai, Akstinuose avienos perka prabangių sostinės ir kitų didžiųjų miestų restoranų savininkai. Dalį avių ūkininkas kasmet parduoda veislei kitiems augintojams.

Savo didumu bandoje išsiskiria merinosų veislės avys, kurių patinas užauga net iki 130 kg. Gera mėsos išeiga pasižymi trumpakojai sufolkai, iš kurių gaunama po 30-50 kg mėsos. Anot ūkininko, šios avių veislės skerdenų išeiga siekia 50 proc. gyvojo svorio, o kitų veislių paprastai būna apie 40 proc.

Vilna kuria pridėtinę vertę

Pargintos į tvartus avys visą žiemą bus šeriamos šienu ir šienainiu. Jų negalima laikyti ant storo mėšlo sluoksnio. „Būtina gardus valyti bent kartą kas pusantro mėnesio ir tuomet iš naujo pakreikti, nes iš mėšlo išsiskiriantis amoniakas neigiamai veikia mėsos kokybę“, - šių gyvuliukų auginimo subtilybes aiškino Jaroslavas.

Iš ganyklų pargintas avis būtina nukirpti, nes tvarte su storais kailiniais joms būna per karšta. „Keista klausytis, kad dalis avių augintojų turi problemų su vilnos realizacija, man nekyla jokių sunkumų. Nukirptos vilnos savo ūkyje net neplaunu, tai padaro jos pirkėjai. Vos tik avis nukerpu, paskambinu pirkėjams ir šie kaipmat prisistato. Mano žiniomis, vilna keliauja į Rusiją“, - aiškino avių augintojas.

Viena avis per sezoną priaugina apie 3-4 kg vilnos. Supirkėjai už jos kilogramą sumoka apie 5 litus, o tai jau neprasta pridėtinė vertė vystant avininkystę.