Embargo importuoti sėklas ir sėjamąją medžiagą į Rusiją nėra, nes kitu atveju šaliai nepavyktų užsiauginti įprasto daržovių kiekio.

„Rusai uždėjo embargą daržovėms, bet susizgribo, kad jiems reikia sodinamosios medžiagos ir sėklų. Mes siūlome, kad Europos Sąjunga atsižvelgtų į mūsų padėtį ir sumažintų sėklų, sodinamosios medžiagos pardavimus“, - sako stambus Šiaulių rajono ūkininkas Linas Šateika, daržoves auginantis 221 ha plote.

Anot jo, tokiam pasiūlymui pritaria suomių, lenkų ir kitų šalių ūkininkai.

„Kai tiekiame rusams viską, ko jie nori, mūsų ūkininkai eina į bankrotą ir jiems reikės mokėti kompensacijas, - neteisybę mato jis. - Kai kurie sakys, netampykime tigro už ūsų, bet kad jau yra įkąsta ir nieko nepadarysi.“

DELFI skelbė, kad daržovių kainos prasidėjus derliaus nuėmimui, sumažėjo keliomis dešimtimis procentų. Lietuvoje itin skaudžiai prekybos embargą su Rusija pajautė šalies morkų augintojai, kurie esminę dalį savo produkcijos eksportuodavo. href="http:>

„Asociacija šią idėją svarsto, bet kol kas vieningo sprendimo valdyba nėra priėmusi“, - sako Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Daržovių augintojų asociacijos duomenimis, pagrindinė daržovių sėklų tiekėja Rusijai yra Nyderlandai, tad, kad iniciatyva pasijustų, reikalingas šios šalies sprendimas.

„Pamąstymų yra, bet kol kas visi santūriai tyli, tad ir mes susilaikome nuo oficialių pareiškimų“, - kalbėjo Z. Cironkienė

Šią iniciatyvą planuojama svarstyti per artimiausią Lietuvos daržovių augintojų asociacijos posėdį.

Nerijus Mačiulis
Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis mano, kad vertinant iš ekonominės pusės visos ekonominės sankcijos, prekybos suvaržymai ir barjerai yra žalingi.

„Vieni praranda pajamas, kiti neturi kažkokių prekių arba turi tenkintis brangesniais ar prastesnės kokybės pakaitalais“, - primena jis.

Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad šiomis sankcijomis siekiama ne tik ekonominių tikslų. „Turbūt todėl nereikia tokių iniciatyvų vertinti remiantis ekonominiais kriterijais“, - dėsto jis.

DELFI skelbė, kad daržovių kainos ėmė kristi šių metų rugpjūtį. href="http:>

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (375)