Bulviasodis ir bulviakasis lietuviams – pagrindiniai metų darbai ūkyje. Dažnai sakoma, kad jei bulvių turėsi, tai ir badas negrės.

Tačiau bulves auginantys ūkininkai optimizmu netrykšta. Fiksuojama, kad per savaitę 10 proc. atpigo lietuviškos naujo derliaus fasuotos bulvės, nors vis dar matomas 5 proc. metinis kainų ūgtelėjimas. Ūkininkai įsitikinę: kainos krito ir dar kris.

„Liekame tik Lietuvos rinkoje: bus ir morkų, ir bulvių perteklius. Kainos jau dabar yra smukusios: iš ūkių kilogramas bulvių perkamas po 0,3-0,4 Lt, anksčiau kainos iki šio lygio nenukrisdavo. Mažesnėmis bulvėmis, kurių niekas nenori pirkti, jau tręšiami laukai“, – DELFI sakė Tauragės apskrities žemės ūkio kooperatyvo „Piktupėnų javas“, auginančio daržoves 108 ha plote, valdybos pirmininkas Algirdas Steponavičius.

Kaip knygoje „Saulės ratu, Mėnulio taku“ rašo etnologas Libertas Klimka, bulviakasis – didelis ridens darbas, atliekamas su talka. Esą tądien svarbu, iš kurios pusės pučia vėjas – tokie būsią ir žiemos orai. Pirmas bulvių maišas rūsyje buvo pilamas į pietų pusę – tikėta, kad tada per žiemą bulvės neiššąla. Kol kasamos bulvės, draudžiama jas kepti – daugiau neaugs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)