„Idėja savo ūkyje perdirbti užaugintą derlių, gal tiksliau jo dalį, brendo labai seniai, o prie šio konkretaus tikslo ėjau trejetą metų. Kai ūkyje sumažėdavo darbų ir žmonės tapdavo laisvesni, visi dirbdavome prie cecho statybų. Visi statybos darbai, įrangos įsigijimas buvo finansuojamas iš ūkio biudžeto, tad Europos Sąjungos paramos čia neprireikė“, - kalbėjo V. Girdzijauskas, aprodydamas naujumu tviskančias daržovių perdirbimo cecho, raugyklos, šaldymo ir kitas patalpas.

Jau prieš kurį laiką buvo gauti visi būtini veterinarijos ir higienos reikalavimus stebinčių tarnybų leidimai, o šiomis dienomis dedami parašai ant sutarčių su prekybos tinklo vadovais dėl produkcijos tiekimo į parduotuves.

Paklaustas, kiek vienas stambiausių kopūstų augintojų Lietuvoje čia planuoja perdirbti daržovių, V. Girdzijauskas aiškino: „Viskas priklausys nuo paklausos. Neturiu tikslo užsikariauti konkrečią Lietuvos prekybos rinkos dalį, viskas pirkėjų, valgytojų rankose. Vieniems patinka rūgštesni produktai, kitiems sūresni, žmonių skoniai labai skirtingi, todėl tikiu, kad jie ir pasirinks“, - kalbėjo ūkininkas, užsimindamas, kad reikalui esant jis yra numatęs daržovių perdirbimo cecho plėtros galimybes.

Agroverslininkas jau pagamino pirmąją raugintų agurkėlių partiją ir savo ūkio kieme surengė jų degustaciją. Buvo paimta keturių gamintojų produkcija ir be jokių etikečių pateikta maždaug 25 žmonių grupei, kurią sudarė ūkio darbuotojai, paragauti. Pirmasis blynas neprisvilo – 90 proc. ragavusiųjų geriausiais išrinko Lančiūnavos ūkyje užraugtus agurkus.

Ūkininko nuomone, rauginti agurkėliai atidarius pakuotę turėtų būti greitai suvalgomi, todėl jis juos į rinką patieks nedideliais kiekiais – kibirėliuose po 600 g ir vakuuminiuose maišeliuose po 300 g.

„Tokį raugintų daržovių kiekį kiekviena šeima suvalgo per vieną ar du kartus, todėl jų nereikia ilgai stumdyti šaldytuve, nors, beje, jau išbandėme, kad per du mėnesius vėsiai laikomose pakuotėse agurkėlių skonis nesikeičia“, - sakė V. Girdzijauskas.

Pasidomėjus, ar tokį gana ilgą produkto galiojimo laiką nulemia konservantai, ūkininkas atšovė: „Mūsų produkcijoje vienintelis konservantas yra druska. Raugiame agurkėlius tradiciniu būdu, kaip tai daro mamos ir močiutės namuose, į juos pridėdami krapų, krienų lapų ir, žinoma, česnakų.“

Pagal senas tradicijas ūkyje bus raugiami ir kopūstai. Šį darbą ūkininkas planuoja pradėti lapkričio mėnesį, kai prasidės raugti labiausiai tinkančių kopūstų nuėmimas.