Nuo šių metų rugpjūčio 1 dienos Rusijos federalinė veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba "Rosselchoznadzor" uždraudė įvežti daržoves ir vaisius iš Lenkijos, pagrindinės eksporto rinkos. Lenkija kreipėsi į Europos Sąjungą su prašymu kompensuoti savo žemdirbių nuostolius. 

Rugpjūčio 7 d. Rusijos vyriausybė paskelbė, kad nuo rugpjūčio 8-osios Europos Sąjungai, JAV, Australijai, Kanadai ir Norvegijai metams taikomas pieno, mėsos, daržovių, vaisių, šakniavaisių ir žuvies visiškas importo draudimas. Į apribojimų sąrašą pateko jautiena, kiauliena, daržovės, vaisiai, paukštiena, žuvis, sūriai, pieną ir pieno produkcija, riešutai ir kiti produktai.

Kiek anksčiau oficialus EK atstovas Fredericas Vincentas pareiškė, kad, EK nuomone, dar anksti kalbėti apie kompensacijas ES narėms dėl Rusijos atsakomųjų priemonių.

Briuselyje ketvirtadienį Lenkijos ekspertai susitiko su EK atstovais aptarti galimų kompensacijų už nuostolius, patirtus dėl maisto produktų embargo. "Šio susitikimo pagrindinis tikslas - užtikrinti solidarumą. Mes turime galimybių kompensuoti žemdirbiams patirtus nuostolius, ir mes nedvejodami tokių priemonių imsimės", - sakė EK spaudos sekretorius Rogeris Waite, kurio žodžius citavo Lenkijos radijas.

Svarstomi abu variantai - tiek žemės ūkio produkcijos supirkimas, tiek finansinių išmokų žemdirbiams išmokėjimas. Briuselis pripažįsta, kad Rusijai įvedus naujus apribojimus, į eilę dėl kompensacijos rikiuosis ir kitos ES narės, pastebi Lenkijos radijas. Lenkijos žemės ūkio ministras Marekas Sawickis rugpjūčio 12 d. planuoja susitikti Briuselyje su žemės ūkio ir kaimo plėtros eurokomisaru Dacianu Ciolosu ir detaliau aptarti galimų kompensacijų žemdirbiams klausimą.